Szparagi przynoszą do kuchni wiosnę. Gdy tylko pojawią się na bazarkach czy w warzywniakach, wiadomo, że musi być już maj, a z majem kwitnące drzewa i świeża trawa. Sezonowość szparagów jest dla mnie największą atrakcją. Czekam z niecierpliwością na nadejście sezonu szparagowego. Szukam nowych przepisów, zastanawiam się jakie dania przygotać i oczywiście urządzam majowe szparagowe przyjęcia. Jest kilka rodzajów szparagów, ale najczęściej dostępne są białe i zielone. Moim zdaniem zupełnie różne i nadające się do innych celów. Gdybyście zapytali mnie, które bardziej lubię, to nie byłbym w stanie odpowiedzieć. Oba rodzaje są pyszne, chrupkie i niepowtarzalne w smaku.

Te pierwsze, zielone, blanszuję (czyli wrzucam na krótko, 3-4 minuty do wrzącej wody) lub lekko grilluję na patelni i podaję po prostu z sosem winegret. Generalnie zielone szparagi najlepsze są z grilla, a także w sałatkach i w zupach kremowych.

Białe bardziej pasują do gęstych sosów typu sos holenderski lub Bechamel. Świetne są zapiekane z sosami i np. wędzoną szynką. Białe szparagi często krótko gotuję – lubię gdy warzywa stawiają lekki opór podczas gryzienia – i podaję z margaryną lub smażoną bułeczką czyli na sposób polski.

Tak dla przypomnienia tylko, parę słów o przygotowaniu szparagów do gotowania. Należy je starannie obrać czyli usunąć wierzchnią warstwę obieraczką do warzyw i odciąć końce, ok. 3-4 cm.

Szparagi najlepiej gotować główkami do góry, na stojąco, tak aby wystawały trochę ponad powierzchnię wody. Ale posiadanie garnka do szparagów z pewnością nie jest konieczne, aby cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Jedzenie szparagów można a nawet należy zacząć od rana, czyli od śniadania.

Co powiecie na połączenie łososia i szparagów?

Łosoś i szparagi, czyli śniadanie dla smakosza
Czas: 30 minut
Porcja dla 2 osób

Składniki:
4 plastry łososia wędzonego
12 szparagów zielonych
1 łyżka przyprawy Knorr Delikat
sól i pieprz do smaku
2 jajka
1 łyżka oliwa

Sposób przygotowania

Szparagi obierz i ugotuj w pionowej pozycji, tak aby ich kwiaty wystawały lekko ponad poziom wody. Ostudź. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj oliwą. Na pergaminie ułóż 2 porcje po 6 szparagów. Skrop je oliwą, oprósz przyprawą Delikat Knorr oraz pieprzem. W następnej kolejności na obie porcje szparagów wybij delikatnie po 1 jajku. Uważaj, aby żółtko nie rozlało się. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika do 175°C i zapiekaj ok. 6 minut. Na talerzach ułóż dekoracyjnie plastry łososia, zapieczone szparagi z jajkami i udekoruj listkami świeżych ziół. Podawaj z pieczywem.

Wykorzystajcie sezon szparagowy do ostatniego, pysznego szparaga.