Szparag to warzywo wszechstronne – można je podawać na ciepło lub na zimno; na śniadanie, obiad lub kolację; może być dodatkiem do dania głównego lub odgrywać główną rolę. Dlatego tak bardzo je lubię.
W poprzednich wpisach radziłem Wam, na co powinniście zwracać uwagę, gdy kupujecie pęczki szparagów jak je najlepiej przechowywać. Dziś podpowiem, jak je gotować. I podzielę się przepisem na wykwintne szparagi zapiekane ze szpinakiem i jajkiem – już wiecie, że szparagi i jajka to bardzo smaczne połączenie.

Szparagów nie należy zbyt długo gotować. Uważam, że są najlepsze, gdy są jędrne i chrupkie. Szczególnie gotowane zielone szparagi powinny zachować swój żywy zielony kolor. Od momentu zagotowania gotuję je nie dłużej, niż 5-8 minut. Tyle powinno wystarczyć. Acha, warto je też gotować w pęczkach po 10-12 sztuk – łatwiej jest je potem wyjąć z wrzątku i odsączyć. Pamiętajcie, żeby robić to delikatnie – nie chcemy, żeby szparagi straciły smaczne szlachetne główki...

A teraz obiecany przepis na zapiekane szparagi. To bardzo efektowny i elegancki przepis, np. na kolację z przyjaciółmi. Polecam!
6 porcji

 

    • 500 g zielonych szparagów

 

    • 200 g świeżego szpinaku

 

    • 6 jajek

 

    • 1 łyżeczka oliwy

 

    • 2 łyżki migdałów w słupkach, uprażonych na patelni

 

    • 1 łyżeczka cukru

 

    • 1 szalotka, obrana i drobno posiekana

 

    • 1 łyżeczka masła lub margaryny

 

    • 100 ml wermutu Noilly Prat lub innego ulubionego wytrawnego wermutu

 

    • 100 ml kwaśnej śmietany 22% lub 30%

 

    • Skórka otarta z 1 cytryny

 

    • 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu

 

    • 1 surowe żółtko

 

    • 2 łyżki tartego sera parmezan

 

    • 2 łyżki śmietany

 

    • 1 łyżeczka posiekanego estragonu

 

    • Szczypta gałki muszkatołowej

 

    • Pieprz do smaku

 


Sposób przygotowania:
Przygotuj szpinak: usuń łodyżki, liście opłucz w dużej ilości zimnej wody, odsącz. Na patelni rozgrzej oliwę i uduś na niej szpinak, dopraw do smaku gałką muszkatołową i odstaw.
Szparagi opłucz, obierz i pokrój w ok. 2-cm kawałki.
Przygotuj sos: Zeszklij szalotkę na patelni na maśle lub margarynie. Wlej wermut i szybko odparuj. Zmniejsz ogień do minimum. Do szalotki dodaj śmietanę, skórkę otartą z cytryny oraz żółtko, dokładnie całość wymieszaj trzepaczką. Dopraw do smaku pieprzem. Sos jest gotowy.
Z grubsza posiekaj szpinak i odcedź na sitku. Następnie wymieszaj z migdałami i rozdziel do 6 niewielkich kokilek lub innych małych naczyń do zapiekania ustawionych na blasze do pieczenia. Na szpinak rozłóż szparagi i zalej je sosem z szalotek i śmietany.
Wymieszaj parmezan z drugą porcją śmietany i rozłóż do kokilek. Na wierzch każdej porcji wbij jajko. Ostrożnie wstaw blachę na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 15 minut, podawaj na gorąco. Smacznego!
W jaki jeszcze sposób można przygotować szparagi? O tym napiszę w kolejnym poście.