Ziemniaki zapiekane z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

304 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

568 osób wydrukowało

Pobierz pdf

878 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

120 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Czosnek posiekaj i wraz z masłem dodaj do ziemniaków.

Ziemniaki zapiekane z serem  - Krok 1

Krok 2

Dopraw ziemniaki majerankiem Knorr. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

Ziemniaki zapiekane z serem  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj ponownie w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj z posypane posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaki zapiekane z serem  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki zapiekane z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki zapiekane z serem Ziemniaki zapiekane z serem

Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów jest zapieczenie ich w piekarniku wraz z żółtym serem. Ich smak świetnie uzupełni majeranek oraz czosnek, lecz równie dobrze sprawdzi się tu papryka oraz kurkuma. To, czy po upieczeniu ziemniaki są gotowe, sprawdzisz nakłuwając je widelcem – powinien on bez oporu przeniknąć do samego środka. Tego typu ziemniaki podawać możesz solo, z dodatkiem ulubionego sosu, na przykład czosnkowego, koperkowego, jogurtowego, pomidorowego czy tzatziki lub jako dodatek do obiadu. Świetnie będą się one komponować z pieczonym kurczakiem, pieczenią z baraniny, żeberkami wołowymi, karkówką lub śledziami w oleju. Danie to możesz zaserwować z pieczonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami albo z sałatą lodową z dodatkiem gęstej śmietany, startego zielonego ogórka, koperku i szczypiorku.