
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
120 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Czosnek posiekaj i wraz z masłem dodaj do ziemniaków.

Krok 2
Dopraw ziemniaki majerankiem Knorr. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

Krok 3
Po tym czasie posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj ponownie w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj z posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki zapiekane z serem
Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów, do którego z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać, są ziemniaki zapiekane z serem. Ich smak świetnie uzupełni majeranek oraz czosnek, lecz równie dobrze sprawdzi się tu papryka albo kurkuma. Tego typu ziemniaki z serem żółtym świetnie będą się komponować z pieczonym kurczakiem, pieczenią z baraniny, żeberkami wołowymi, karkówką lub śledziami w oleju. Danie to możesz zaserwować z pieczonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami bądź z sałatą lodową z dodatkiem gęstej śmietany, startego zielonego ogórka, koperku i szczypiorku.
Dla kogo?
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na samodzielną potrawę lub na dodatek do mięsa – wykorzystaj nasz przepis na ziemniaczki zapiekane z serem.
Na jaką okazję?
Ziemniaki pieczone z serem doskonale sprawdzą się w porze obiadowej, ale także jako ciepła kolacja. Przygotujesz je ze składników, które z pewnością znajdziesz w kuchni, dlatego nawet podczas wizyty niespodziewanych gości możesz zaserwować tę potrawę.
Czy wiesz, że?
To, czy po upieczeniu ziemniaki z serem żółtym są gotowe, sprawdzisz, nakłuwając je widelcem – powinien on bez oporu przeniknąć do samego środka.
Dla urozmaicenia:
Ziemniaki z piekarnika z serem możesz podawać solo, z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym, koperkowym, jogurtowym czy tzatziki, lub jako dodatek do obiadu.