
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
120 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Czosnek posiekaj i wraz z masłem dodaj do ziemniaków.

Krok 2
Dopraw ziemniaki majerankiem Knorr. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

Krok 3
Po tym czasie posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj ponownie w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj z posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki zapiekane z serem
Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów, do którego z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać, są ziemniaki zapiekane z serem. Ich smak świetnie uzupełni majeranek oraz czosnek, lecz równie dobrze sprawdzi się tu papryka albo kurkuma. Tego typu ziemniaki z serem żółtym świetnie będą się komponować z pieczonym kurczakiem, pieczenią z baraniny, żeberkami wołowymi, karkówką lub śledziami w oleju. Danie to możesz zaserwować z pieczonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami bądź z sałatą lodową z dodatkiem gęstej śmietany, startego zielonego ogórka, koperku i szczypiorku.
Dla kogo?
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na samodzielną potrawę lub na dodatek do mięsa – wykorzystaj nasz przepis na ziemniaczki zapiekane z serem.
Na jaką okazję?
Ziemniaki pieczone z serem doskonale sprawdzą się w porze obiadowej, ale także jako ciepła kolacja. Przygotujesz je ze składników, które z pewnością znajdziesz w kuchni, dlatego nawet podczas wizyty niespodziewanych gości możesz zaserwować tę potrawę.
Czy wiesz, że?
To, czy po upieczeniu ziemniaki z serem żółtym są gotowe, sprawdzisz, nakłuwając je widelcem – powinien on bez oporu przeniknąć do samego środka.
Dla urozmaicenia:
Ziemniaki z piekarnika z serem możesz podawać solo, z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym, koperkowym, jogurtowym czy tzatziki, lub jako dodatek do obiadu.