
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
120 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Czosnek posiekaj i wraz z masłem dodaj do ziemniaków.

Krok 2
Dopraw ziemniaki majerankiem Knorr. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

Krok 3
Po tym czasie posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj ponownie w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj z posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki zapiekane z serem
Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów, do którego z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać, są ziemniaki zapiekane z serem. Ich smak świetnie uzupełni majeranek oraz czosnek, lecz równie dobrze sprawdzi się tu papryka albo kurkuma. Tego typu ziemniaki z serem żółtym świetnie będą się komponować z pieczonym kurczakiem, pieczenią z baraniny, żeberkami wołowymi, karkówką lub śledziami w oleju. Danie to możesz zaserwować z pieczonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami bądź z sałatą lodową z dodatkiem gęstej śmietany, startego zielonego ogórka, koperku i szczypiorku.
Dla kogo?
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na samodzielną potrawę lub na dodatek do mięsa – wykorzystaj nasz przepis na ziemniaczki zapiekane z serem.
Na jaką okazję?
Ziemniaki pieczone z serem doskonale sprawdzą się w porze obiadowej, ale także jako ciepła kolacja. Przygotujesz je ze składników, które z pewnością znajdziesz w kuchni, dlatego nawet podczas wizyty niespodziewanych gości możesz zaserwować tę potrawę.
Czy wiesz, że?
To, czy po upieczeniu ziemniaki z serem żółtym są gotowe, sprawdzisz, nakłuwając je widelcem – powinien on bez oporu przeniknąć do samego środka.
Dla urozmaicenia:
Ziemniaki z piekarnika z serem możesz podawać solo, z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym, koperkowym, jogurtowym czy tzatziki, lub jako dodatek do obiadu.