Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
120 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz. Pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Czosnek posiekaj i wraz z masłem dodaj do ziemniaków.
Krok 2
Dopraw ziemniaki majerankiem Knorr. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.
Krok 3
Po tym czasie posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj ponownie w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj z posypane posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki zapiekane z serem
Na bazie ziemniaków możesz w kilka chwil wyczarować dziesiątki smakowitych dań. Jednym z pomysłów jest zapieczenie ich w piekarniku wraz z żółtym serem. Ich smak świetnie uzupełni majeranek oraz czosnek, lecz równie dobrze sprawdzi się tu papryka oraz kurkuma. To, czy po upieczeniu ziemniaki są gotowe, sprawdzisz nakłuwając je widelcem – powinien on bez oporu przeniknąć do samego środka. Tego typu ziemniaki podawać możesz solo, z dodatkiem ulubionego sosu, na przykład czosnkowego, koperkowego, jogurtowego, pomidorowego czy tzatziki lub jako dodatek do obiadu. Świetnie będą się one komponować z pieczonym kurczakiem, pieczenią z baraniny, żeberkami wołowymi, karkówką lub śledziami w oleju. Danie to możesz zaserwować z pieczonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami albo z sałatą lodową z dodatkiem gęstej śmietany, startego zielonego ogórka, koperku i szczypiorku.