Warzywne stir-fry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne stir-fry

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj warzywa. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cukinię pokrój na pół plastry. Paprykę w paski a grzyby na ćwiartki.

Krok 2

Pomidorki umyj i przekrój na pół.

Krok 3

Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku lub patelni. Na dużym ogniu smaż paprykę. Po chwili dodaj cukinię.

Krok 4

Wlej 200ml wody, dodaj Fix Knorr, wymieszaj, dodaj pomidorki i dalej duś ok 5 minut cały czas utrzymując duży ogień. Natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypane pokruszonym serem feta. Danie może być również podane z makaronem, ryżem lub kaszą. Dobrze pasują również świeże zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne stir-fryWarzywne stir-fry

Z daniami stir-fry zapewne dobrze są zaznajomieni miłośnicy kuchni azjatyckiej. Uwielbiasz tego rodzaju przysmaki, ale do tej pory nie było okazji, by przyrządzić je samodzielnie? Brak czasu albo umiejętności przestaną być wymówką. Stir-fry warzywne to danie, które jest idealne nie tylko dla początkujących, ale także dla bardzo zabieganych kucharzy.

Dla kogo?

Codzienne przyrządzanie posiłków nie musi być przykrym obowiązkiem, który zajmuje mnóstwo czasu. Technika stir-fry to synonim wyczarowywania błyskawicznych przysmaków.

Na jaką okazję?

Warzywny obiad już nigdy nie będzie nudny. Tak samo, jak kolacja. Zwłaszcza wtedy, gdy wieczorem masz ochotę zjeść coś ciepłego, ale dojadanie resztek z obiadu nie brzmi zbyt zachęcająco – to świetna okazja, by wypróbować przepis na warzywne stir-fry.

Czy wiesz, że?

Nazwę techniki stir-fry można przetłumaczyć jako „mieszaj i smaż”. Kojarzona z kulinariami azjatyckimi, sprowadza się do szybkiego podsmażania składników na dużym ogniu i ich ciągłego mieszania.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chodzi o grzyby, w przepisie na warzywne stir-fry użyć możesz pieczarek, ale zdecydowanie ciekawsze rezultaty uzyskasz dzięki grzybom shiitake lub mun.