
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj warzywa. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cukinię pokrój na pół plastry. Paprykę w paski a grzyby na ćwiartki.
Krok 2
Pomidorki umyj i przekrój na pół.
Krok 3
Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku lub patelni. Na dużym ogniu smaż paprykę. Po chwili dodaj cukinię.
Krok 4
Wlej 200ml wody, dodaj Fix Knorr, wymieszaj, dodaj pomidorki i dalej duś ok 5 minut cały czas utrzymując duży ogień. Natychmiast podawaj.

Dobra rada:
Podawaj posypane pokruszonym serem feta. Danie może być również podane z makaronem, ryżem lub kaszą. Dobrze pasują również świeże zioła.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne stir-fry
Z daniami stir-fry zapewne dobrze są zaznajomieni miłośnicy kuchni azjatyckiej. Uwielbiasz tego rodzaju przysmaki, ale do tej pory nie było okazji, by przyrządzić je samodzielnie? Brak czasu albo umiejętności przestaną być wymówką. Stir-fry warzywne to danie, które jest idealne nie tylko dla początkujących, ale także dla bardzo zabieganych kucharzy.
Dla kogo?
Codzienne przyrządzanie posiłków nie musi być przykrym obowiązkiem, który zajmuje mnóstwo czasu. Technika stir-fry to synonim wyczarowywania błyskawicznych przysmaków.
Na jaką okazję?
Warzywny obiad już nigdy nie będzie nudny. Tak samo, jak kolacja. Zwłaszcza wtedy, gdy wieczorem masz ochotę zjeść coś ciepłego, ale dojadanie resztek z obiadu nie brzmi zbyt zachęcająco – to świetna okazja, by wypróbować przepis na warzywne stir-fry.
Czy wiesz, że?
Nazwę techniki stir-fry można przetłumaczyć jako „mieszaj i smaż”. Kojarzona z kulinariami azjatyckimi, sprowadza się do szybkiego podsmażania składników na dużym ogniu i ich ciągłego mieszania.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chodzi o grzyby, w przepisie na warzywne stir-fry użyć możesz pieczarek, ale zdecydowanie ciekawsze rezultaty uzyskasz dzięki grzybom shiitake lub mun.


































