Warzywne stir-fry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne stir-fry

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj warzywa. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cukinię pokrój na pół plastry. Paprykę w paski a grzyby na ćwiartki.

Krok 2

Pomidorki umyj i przekrój na pół.

Krok 3

Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku lub patelni. Na dużym ogniu smaż paprykę. Po chwili dodaj cukinię.

Krok 4

Wlej 200ml wody, dodaj Fix Knorr, wymieszaj, dodaj pomidorki i dalej duś ok 5 minut cały czas utrzymując duży ogień. Natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypane pokruszonym serem feta. Danie może być również podane z makaronem, ryżem lub kaszą. Dobrze pasują również świeże zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne stir-fry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne stir-fryWarzywne stir-fry

Z daniami stir-fry zapewne dobrze są zaznajomieni miłośnicy kuchni azjatyckiej. Uwielbiasz tego rodzaju przysmaki, ale do tej pory nie było okazji, by przyrządzić je samodzielnie? Brak czasu albo umiejętności przestaną być wymówką. Stir-fry warzywne to danie, które jest idealne nie tylko dla początkujących, ale także dla bardzo zabieganych kucharzy.

Dla kogo?

Codzienne przyrządzanie posiłków nie musi być przykrym obowiązkiem, który zajmuje mnóstwo czasu. Technika stir-fry to synonim wyczarowywania błyskawicznych przysmaków.

Na jaką okazję?

Warzywny obiad już nigdy nie będzie nudny. Tak samo, jak kolacja. Zwłaszcza wtedy, gdy wieczorem masz ochotę zjeść coś ciepłego, ale dojadanie resztek z obiadu nie brzmi zbyt zachęcająco – to świetna okazja, by wypróbować przepis na warzywne stir-fry.

Czy wiesz, że?

Nazwę techniki stir-fry można przetłumaczyć jako „mieszaj i smaż”. Kojarzona z kulinariami azjatyckimi, sprowadza się do szybkiego podsmażania składników na dużym ogniu i ich ciągłego mieszania.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chodzi o grzyby, w przepisie na warzywne stir-fry użyć możesz pieczarek, ale zdecydowanie ciekawsze rezultaty uzyskasz dzięki grzybom shiitake lub mun.