Sajgonki warzywne - przepis: wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Sajgonki warzywne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój w cienkie paski.

Sajgonki warzywne - Krok 1

Krok 2

Arkusze papieru ryżowego namocz chwilę w zimnej wodzie, aby stały się elastyczne. Następnie na namoczony papier ułóż pokrojone warzywa.

Sajgonki warzywne - Krok 2

Krok 3

Posyp przyprawą orientalną Knorr i zwiń w formę krokieta. Roladki przekrój na pól i ułóż na talerzu wyłożonym posiekaną sałatą.

Sajgonki warzywne - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladki możesz podać z sosem sojowym lub sosem sweet chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki warzywne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki warzywne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sajgonki warzywneSajgonki warzywne

Przepis na sajgonki warzywne można potraktować jako pyszną inspirację, ponieważ podczas ich przygotowania nie trzeba sztywno trzymać się receptury. Poradzą sobie z nimi nawet początkujący szefowie kuchni, a do warzywnego farszu do sajgonek pasować będą nie tylko zaproponowane papryka, ogórek, marchew, kiełki sojowe i szczypiorek. Oto moment, w którym możesz zdać się na własną fantazję!

Dla kogo? Orientalne potrawy jadasz tylko w restauracjach? Dzięki przepisowi na sajgonki warzywne przekonasz się, że wprowadzenie azjatyckiego klimatu do własnej jadalni to żaden problem.

Na jaką okazję? Warzywne sajgonki można podawać je w charakterze przystawki i dania głównego. Sprawdzą się jako oryginalna przekąska w czasie imprez i danie do wzięcia na wynos, chociażby do pracy lub na piknik.

Czy wiesz, że? Sajgonki warzywne bywają nazywane krokietami albo naleśnikami wiosennymi.

Dla urozmaicenia: Do nadzienia sajgonek z warzywami doskonale pasują pędy bambusa i grzyby mun, dzięki którym jeszcze łatwiej jest odtworzyć orientalny charakter potrawy.