
Składniki
80 gramów
80 gramów
120 gramów
120 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
20 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i marchew obierz i pokrój w drobną kosteczkę. W dużym garnku podsmaż warzywa z olejem. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 2
Teraz wlej 2 litry wody. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Dodaj kaszę pęczek i gotuj 10 minut na małym ogniu.
Krok 3
Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj kolejne 10 minut.
Krok 4
Odcedź fasolę oraz ciecierzycę. Teraz dodaj do zupy Fix Knorr, ciecierzycę i fasolę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
Krok 5
Bakłażana obierz i pokrój w kostkę. Obtocz w sezamie i podsmaż na patelni. Zupę podawaj z bakłażanem na wierzchu.

Dobra rada:
Zupę podawaj z grzanką np. z bagietki. Świetnie pasują również zioła jak tymianek, pietruszka lub oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z bakłażanem i sezamem
Zupa zazwyczaj traktowana jest wyłącznie jako wstęp do posiłku i dania głównego. Tej sycącej zupie z bakłażanem i sezamem, a także innymi warzywami z całą pewnością nie można bagatelizować! W jej składzie znajdziesz soczewicę, ciecierzyce, fasolę i kaszę pęczak, więc okaże się daniem, które z powodzeniem poradzi sobie nawet z największym głodem.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy doceniają uniwersalność dań jednogarnkowych. To proste, wyjmij duży garnek i odpowiednią ilość składników zgodnie z przepisem na sycącą zupę z bakłażanem i sezamem, a pyszne danie wystarczy na dwa albo trzy dni. Oszczędność czasu jest na wagę złota!
Na jaką okazję?
Doskonale sprawdza się podczas jesiennych i zimowych chłodów. Właśnie wtedy lekkie sałatki z wakacyjnych warzyw ustępują miejsca bardziej sycącym i treściwym specjałom takim jak zupa z bakłażana.
Czy wiesz, że?
Inną nazwą bakłażana, wykorzystywanego w przepisie na zupę z sezamem, jest oberżyna.
Dla urozmaicenia:
Zupa z bakłażanem i sezamem fantastycznie smakuje z pikantnymi dodatkami. Możesz wzbogacić ją papryczką chili i imbirem. Spróbuj także mieszanki curry.