Zupa z bakłażanem i sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z bakłażanem i sezamem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

80 gramów

120 gramów

120 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i marchew obierz i pokrój w drobną kosteczkę. W dużym garnku podsmaż warzywa z olejem. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 2

Teraz wlej 2 litry wody. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Dodaj kaszę pęczek i gotuj 10 minut na małym ogniu.

Krok 3

Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj kolejne 10 minut.

Krok 4

Odcedź fasolę oraz ciecierzycę. Teraz dodaj do zupy Fix Knorr, ciecierzycę i fasolę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Krok 5

Bakłażana obierz i pokrój w kostkę. Obtocz w sezamie i podsmaż na patelni. Zupę podawaj z bakłażanem na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę podawaj z grzanką np. z bagietki. Świetnie pasują również zioła jak tymianek, pietruszka lub oregano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z bakłażanem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z bakłażanem i sezamemZupa z bakłażanem i sezamem

Zupa zazwyczaj traktowana jest wyłącznie jako wstęp do posiłku i dania głównego. Tej sycącej zupie z bakłażanem i sezamem, a także innymi warzywami z całą pewnością nie można bagatelizować! W jej składzie znajdziesz soczewicę, ciecierzyce, fasolę i kaszę pęczak, więc okaże się daniem, które z powodzeniem poradzi sobie nawet z największym głodem.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy doceniają uniwersalność dań jednogarnkowych. To proste, wyjmij duży garnek i odpowiednią ilość składników zgodnie z przepisem na sycącą zupę z bakłażanem i sezamem, a pyszne danie wystarczy na dwa albo trzy dni. Oszczędność czasu jest na wagę złota!

Na jaką okazję?

Doskonale sprawdza się podczas jesiennych i zimowych chłodów. Właśnie wtedy lekkie sałatki z wakacyjnych warzyw ustępują miejsca bardziej sycącym i treściwym specjałom takim jak zupa z bakłażana.

Czy wiesz, że?

Inną nazwą bakłażana, wykorzystywanego w przepisie na zupę z sezamem, jest oberżyna.

Dla urozmaicenia:

Zupa z bakłażanem i sezamem fantastycznie smakuje z pikantnymi dodatkami. Możesz wzbogacić ją papryczką chili i imbirem. Spróbuj także mieszanki curry.