
Składniki
80 gramów
80 gramów
120 gramów
120 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
20 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i marchew obierz i pokrój w drobną kosteczkę. W dużym garnku podsmaż warzywa z olejem. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 2
Teraz wlej 2 litry wody. Dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Dodaj kaszę pęczek i gotuj 10 minut na małym ogniu.
Krok 3
Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj kolejne 10 minut.
Krok 4
Odcedź fasolę oraz ciecierzycę. Teraz dodaj do zupy Fix Knorr, ciecierzycę i fasolę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
Krok 5
Bakłażana obierz i pokrój w kostkę. Obtocz w sezamie i podsmaż na patelni. Zupę podawaj z bakłażanem na wierzchu.

Dobra rada:
Zupę podawaj z grzanką np. z bagietki. Świetnie pasują również zioła jak tymianek, pietruszka lub oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z bakłażanem i sezamem
Zupa zazwyczaj traktowana jest wyłącznie jako wstęp do posiłku i dania głównego. Tej sycącej zupie z bakłażanem i sezamem, a także innymi warzywami z całą pewnością nie można bagatelizować! W jej składzie znajdziesz soczewicę, ciecierzyce, fasolę i kaszę pęczak, więc okaże się daniem, które z powodzeniem poradzi sobie nawet z największym głodem.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy doceniają uniwersalność dań jednogarnkowych. To proste, wyjmij duży garnek i odpowiednią ilość składników zgodnie z przepisem na sycącą zupę z bakłażanem i sezamem, a pyszne danie wystarczy na dwa albo trzy dni. Oszczędność czasu jest na wagę złota!
Na jaką okazję?
Doskonale sprawdza się podczas jesiennych i zimowych chłodów. Właśnie wtedy lekkie sałatki z wakacyjnych warzyw ustępują miejsca bardziej sycącym i treściwym specjałom takim jak zupa z bakłażana.
Czy wiesz, że?
Inną nazwą bakłażana, wykorzystywanego w przepisie na zupę z sezamem, jest oberżyna.
Dla urozmaicenia:
Zupa z bakłażanem i sezamem fantastycznie smakuje z pikantnymi dodatkami. Możesz wzbogacić ją papryczką chili i imbirem. Spróbuj także mieszanki curry.