
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki oczyść z szypułek , kilka najładniejszych zostaw do dekoracji, usuń pestki i skórkę z arbuza , pomidora sparz we wrzątku zdejmij z niego skórę. Limonkę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok. Gorzka czekoladę umieść w kielichu blendera zmiksuj ja na pył.

Krok 2
Brzegi szklanek do koktajli zanurz w soku z limonki a następnie w rozsypanej na talerzu czekoladzie. Szklanki odstaw na bok.

Krok 3
W kielichu blendera umieść wszystkie składniki, truskawki, arbuza, pomidora, sok i skórkę z limonki cukier brązowy, obie papryki Knorr dosłownie kilka igieł świeżego rozmarynu oraz wodę gazowaną. Całość dokładnie rozdrobnij aż uzyskasz jednolita strukturę.

Krok 4
Gotowy napój rozlej do szklanek, ich rant udekoruj nacięta truskawka oraz gałązka rozmarynu.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ostra seniorita
Lato to świetny moment na kulinarne eksperymenty! Do przygotowania oryginalnego koktajlu „Ostra seniorita” potrzebować będziemy truskawek, arbuza, pomidora i… czekolady, a to wszystko doprawimy przy pomocy ostrej i słodkiej papryki, prosto z gorącej Hiszpanii. Choć taka mieszanka może nieco zaskakiwać, warto wypróbować przepis we własnej kuchni. Czas na odrobinę pikanterii!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy cenią oryginalne, egzotyczne połączenia smakowe.
Na jaką okazję?
Taki koktajl możemy przygotować na przyjęcie w gronie znajomych lub serwować, w formie deseru.
Czy wiesz, że?
Ostrzejszy smak koktajlu pomoże nam ugasić pragnienie. Przyniesie także orzeźwienie w cieplejsze dni.
Dla urozmaicenia:
Dla uzyskania najlepszego smaku, arbuza przed przygotowaniem warto schłodzić. By koktajl był słodszy, możemy dodać nieco więcej dojrzałych truskawek i czekolady.