Koktajl owocowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl owocowy

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

483 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

431 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

600 mililitrów

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyte i oczyszczone owoce zmiksuj z kefirem i siemieniem. Podawaj schłodzone.

Koktajl owocowy - Krok 1
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy B12, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl owocowyKoktajl owocowy

Fit koktajl z truskawek i malin, którym nadasz więcej naturalnej słodyczy dzięki zmiksowaniu ich z bananem, to pyszny podwieczorek, który dostarcza organizmowi dużą dawkę witaminy C (30 mg, tzn. 38 % DRWS) i B12 (0,75 mcg, tzn. 30% RWS), a także wapnia (183 mg, tzn. 23% DRWS), witaminy B2 (0,26 mg, tzn. 19% DRWS) oraz potasu (395 mg, tzn. 20% DRWS). Pożywne koktajle można przyrządzać na bazie mleka, maślanki lub kefiru. W naszym przepisie wybraliśmy kefir, który nadaje owocom gęstej konsystencji i swoją kwasowością równoważy ich słodycz. Polecamy też dodatek siemienia lnianego, najlepiej mielonego, które zagęści koktajl i wzbogaci go o cenne tłuszcze z rodziny omega 3. Te niepozorne nasiona działają wspomagająco podczas zdrowej diety, zwiększają też uczucie sytości, zatem koktajl z truskawek, choć niskokaloryczny, pozwoli zaspokoić głód. Jego przygotowanie zacznij od oczyszczenia owoców, a następnie zmiksuj je dokładnie i przelej mus do szklanki. Możesz użyć mrożonych truskawek – wtedy zdrowy koktajl będzie przypominał lodowego shake’a. Wypróbuj nasz przepis na pożywny podwieczorek pełen owoców!