
Składniki
120 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
600 mililitrów
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyte i oczyszczone owoce zmiksuj z kefirem i siemieniem. Podawaj schłodzone.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy B12, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, ryboflawiny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl owocowy
Fit koktajl z truskawek i malin, którym nadasz więcej naturalnej słodyczy dzięki zmiksowaniu ich z bananem, to pyszny podwieczorek, który dostarcza organizmowi dużą dawkę witaminy C (30 mg, tzn. 38 % DRWS) i B12 (0,75 mcg, tzn. 30% RWS), a także wapnia (183 mg, tzn. 23% DRWS), witaminy B2 (0,26 mg, tzn. 19% DRWS) oraz potasu (395 mg, tzn. 20% DRWS). Pożywne koktajle można przyrządzać na bazie mleka, maślanki lub kefiru. W naszym przepisie wybraliśmy kefir, który nadaje owocom gęstej konsystencji i swoją kwasowością równoważy ich słodycz. Polecamy też dodatek siemienia lnianego, najlepiej mielonego, które zagęści koktajl i wzbogaci go o cenne tłuszcze z rodziny omega 3. Te niepozorne nasiona działają wspomagająco podczas zdrowej diety, zwiększają też uczucie sytości, zatem koktajl z truskawek, choć niskokaloryczny, pozwoli zaspokoić głód. Jego przygotowanie zacznij od oczyszczenia owoców, a następnie zmiksuj je dokładnie i przelej mus do szklanki. Możesz użyć mrożonych truskawek – wtedy zdrowy koktajl będzie przypominał lodowego shake’a. Wypróbuj nasz przepis na pożywny podwieczorek pełen owoców!