Koktajl owocowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl owocowy

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

heart
708 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

120 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

600 mililitrów

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyte i oczyszczone owoce zmiksuj z kefirem i siemieniem. Podawaj schłodzone.

Koktajl owocowy - Krok 1
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy B12, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, ryboflawiny.

1

Opinie o przepisie

  • EE

    EE , 25.03.2022

    NIEWIEM czy to dobre ale zrobieee

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl owocowyKoktajl owocowy

Fit koktajl z truskawek i malin, którym nadasz więcej naturalnej słodyczy dzięki zmiksowaniu ich z bananem, to pyszny podwieczorek, który dostarcza organizmowi dużą dawkę witaminy C (30 mg, tzn. 38 % DRWS) i B12 (0,75 mcg, tzn. 30% RWS), a także wapnia (183 mg, tzn. 23% DRWS), witaminy B2 (0,26 mg, tzn. 19% DRWS) oraz potasu (395 mg, tzn. 20% DRWS). Pożywne koktajle można przyrządzać na bazie mleka, maślanki lub kefiru. W naszym przepisie wybraliśmy kefir, który nadaje owocom gęstej konsystencji i swoją kwasowością równoważy ich słodycz. Polecamy też dodatek siemienia lnianego, najlepiej mielonego, które zagęści koktajl i wzbogaci go o cenne tłuszcze z rodziny omega 3. Te niepozorne nasiona działają wspomagająco podczas zdrowej diety, zwiększają też uczucie sytości, zatem koktajl z truskawek, choć niskokaloryczny, pozwoli zaspokoić głód. Jego przygotowanie zacznij od oczyszczenia owoców, a następnie zmiksuj je dokładnie i przelej mus do szklanki. Możesz użyć mrożonych truskawek – wtedy zdrowy koktajl będzie przypominał lodowego shake’a. Wypróbuj nasz przepis na pożywny podwieczorek pełen owoców!