Koktajl owocowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl owocowy

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

562 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

600 mililitrów

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyte i oczyszczone owoce zmiksuj z kefirem i siemieniem. Podawaj schłodzone.

Koktajl owocowy - Krok 1
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy B12, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl owocowyKoktajl owocowy

Fit koktajl z truskawek i malin, którym nadasz więcej naturalnej słodyczy dzięki zmiksowaniu ich z bananem, to pyszny podwieczorek, który dostarcza organizmowi dużą dawkę witaminy C (30 mg, tzn. 38 % DRWS) i B12 (0,75 mcg, tzn. 30% RWS), a także wapnia (183 mg, tzn. 23% DRWS), witaminy B2 (0,26 mg, tzn. 19% DRWS) oraz potasu (395 mg, tzn. 20% DRWS). Pożywne koktajle można przyrządzać na bazie mleka, maślanki lub kefiru. W naszym przepisie wybraliśmy kefir, który nadaje owocom gęstej konsystencji i swoją kwasowością równoważy ich słodycz. Polecamy też dodatek siemienia lnianego, najlepiej mielonego, które zagęści koktajl i wzbogaci go o cenne tłuszcze z rodziny omega 3. Te niepozorne nasiona działają wspomagająco podczas zdrowej diety, zwiększają też uczucie sytości, zatem koktajl z truskawek, choć niskokaloryczny, pozwoli zaspokoić głód. Jego przygotowanie zacznij od oczyszczenia owoców, a następnie zmiksuj je dokładnie i przelej mus do szklanki. Możesz użyć mrożonych truskawek – wtedy zdrowy koktajl będzie przypominał lodowego shake’a. Wypróbuj nasz przepis na pożywny podwieczorek pełen owoców!