
Składniki
2 garść
1 sztuka
0.5 sztuki
0.25 sztuki
0.5 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Do umytych i obranych składników dodaj wodę i zmiksuj wszystko razem przy użyciu blendera.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, witaminy B6, fosforu, wapnia, ryboflawiny, witaminy B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielony koktajl
Zielony koktajl to nie tylko bardzo popularny w ostatnim czasie napój, ale też godna polecenia zdrowa przekąska między posiłkami. Jest smaczna i pożywna, więc pozwoli zaspokoić głód przed kolacją. Swój kolor zawdzięcza dodatkowi świeżych liści szpinaku, selerowi naciowemu oraz kiwi. Pamiętaj, by przed zmiksowaniem wszystkich składników, pozbawić szpinak twardych ogonków. Żeby zielony koktajl był jeszcze lepszy, dodaj do niego świeże owoce: pomarańczę oraz jabłko. Najlepiej wybierz jeden z soczystych gatunków, takich jak: cortlandy, malinówki czy szampiony. Pokrój je na kawałki razem ze skórką, pod którą znajduje się najwięcej cennych składników. Do wszystkich warzyw i owoców dodaj też pół szklanki wody, żeby zielony koktajl miał odpowiednią konsystencję. Latem możesz podać go z kostkami lodu. To pożywny podwieczorek, który warto zaserwować także jako poobiedni deser, pełen witaminy C (78 mg, tzn. 97% DRWS) i potasu (488 mg, tzn. 24% DRWS). Bądź fit i korzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na zdrowe posiłki – napisz w komentarzu, czy Ci smakowały!