Zielony koktajl przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielony koktajl

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

53

981 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1066 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1408 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 garść

1 sztuka

0.5 sztuki

0.25 sztuki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Do umytych i obranych składników dodaj wodę i zmiksuj wszystko razem przy użyciu blendera.

Zielony koktajl - Krok 1
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, witaminy B6, fosforu, wapnia, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielony koktajl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielony koktajl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielony koktajl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielony koktajl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielony koktajl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielony koktajl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielony koktajl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielony koktajl - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielony koktajlZielony koktajl

Zielony koktajl to nie tylko bardzo popularny w ostatnim czasie napój, ale też godna polecenia zdrowa przekąska między posiłkami. Jest smaczna i pożywna, więc pozwoli zaspokoić głód przed kolacją. Swój kolor zawdzięcza dodatkowi świeżych liści szpinaku, selerowi naciowemu oraz kiwi. Pamiętaj, by przed zmiksowaniem wszystkich składników, pozbawić szpinak twardych ogonków. Żeby zielony koktajl był jeszcze lepszy, dodaj do niego świeże owoce: pomarańczę oraz jabłko. Najlepiej wybierz jeden z soczystych gatunków, takich jak: cortlandy, malinówki czy szampiony. Pokrój je na kawałki razem ze skórką, pod którą znajduje się najwięcej cennych składników. Do wszystkich warzyw i owoców dodaj też pół szklanki wody, żeby zielony koktajl miał odpowiednią konsystencję. Latem możesz podać go z kostkami lodu. To pożywny podwieczorek, który warto zaserwować także jako poobiedni deser, pełen witaminy C (78 mg, tzn. 97% DRWS) i potasu (488 mg, tzn. 24% DRWS). Bądź fit i korzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na zdrowe posiłki – napisz w komentarzu, czy Ci smakowały!