
Składniki
0.5 szklanki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jabłko i banana umyj pod bieżącą wodą, osusz oraz podziel na kawałki. Następnie rozdrobnij owoce (np. w mikserze).

Krok 2
Dodaj kefir i chwilę mieszaj do momentu połączenia się składników.

Krok 3
Pij po schłodzeniu w lodówce lub bezpośrednio po przygotowaniu.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: wapnia, potasu, ryboflawiny, manganu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl owocowy z kefirem
Fit koktajl jabłkowy to ciekawa alternatywa dla popularnych napojów z truskawkami, borówkami czy modnym ostatnio jarmużem. Wybierz miękkie odmiany jabłek, np. cortlandy, żeby łatwiej było je zblendować. Aby koktajl miał bardziej kremową konsystencję i słodszy smak, dodaj do niego również pół banana. Te egzotyczne owoce wspaniale pasują do koktajli, a dzięki wysokiej zawartości potasu, są także pożądane w zdrowej diecie. Najlepsze są banany mocno dojrzałe – zawierają co prawda więcej cukru, ale mniej skrobi. Są lekkostrawne i nawet nieduży kawałek może sprawić, że przekąska zyska przyjemny smak. Koktajl jabłkowy przygotuj na bazie kefiru o 2% zawartości tłuszczu – ten mleczny produkt stanowi znakomite źródło wapnia i ryboflawiny, tzn. witaminy B2. Zmiksuj wszystkie składniki pożywnego podwieczorku i przelej napój do wysokiej szklanki. Jeśli chcesz, dopraw go dodatkowo odrobiną cynamonu, który podkreśli smak jabłek, a latem dodaj kilka kostek lodu. Spróbuj, jak wspaniale smakuje ta zdrowa przekąska!