Koktajl owocowy z kefirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl owocowy z kefirem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

18

heart
442 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko i banana umyj pod bieżącą wodą, osusz oraz podziel na kawałki. Następnie rozdrobnij owoce (np. w mikserze).

Koktajl owocowy z kefirem - Krok 1

Krok 2

Dodaj kefir i chwilę mieszaj do momentu połączenia się składników.

Koktajl owocowy z kefirem - Krok 2

Krok 3

Pij po schłodzeniu w lodówce lub bezpośrednio po przygotowaniu.

Koktajl owocowy z kefirem - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: wapnia, potasu, ryboflawiny, manganu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl owocowy z kefirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl owocowy z kefiremKoktajl owocowy z kefirem

Fit koktajl jabłkowy to ciekawa alternatywa dla popularnych napojów z truskawkami, borówkami czy modnym ostatnio jarmużem. Wybierz miękkie odmiany jabłek, np. cortlandy, żeby łatwiej było je zblendować. Aby koktajl miał bardziej kremową konsystencję i słodszy smak, dodaj do niego również pół banana. Te egzotyczne owoce wspaniale pasują do koktajli, a dzięki wysokiej zawartości potasu, są także pożądane w zdrowej diecie. Najlepsze są banany mocno dojrzałe – zawierają co prawda więcej cukru, ale mniej skrobi. Są lekkostrawne i nawet nieduży kawałek może sprawić, że przekąska zyska przyjemny smak. Koktajl jabłkowy przygotuj na bazie kefiru o 2% zawartości tłuszczu – ten mleczny produkt stanowi znakomite źródło wapnia i ryboflawiny, tzn. witaminy B2. Zmiksuj wszystkie składniki pożywnego podwieczorku i przelej napój do wysokiej szklanki. Jeśli chcesz, dopraw go dodatkowo odrobiną cynamonu, który podkreśli smak jabłek, a latem dodaj kilka kostek lodu. Spróbuj, jak wspaniale smakuje ta zdrowa przekąska!