
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj i osusz liście szpinaku.

Krok 2
Zblenduj banan i liście szpinaku.

Krok 3
Dodaj sok z cytryny. Przelej całość do szklanki.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy A, witaminy B6, potasu, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, witaminy B2.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl ze szpinakiem
Fit koktajl ze szpinakiem to napój popularny wśród osób, które dbają o sylwetkę, zdrowie i kondycję. Dzięki dodatkowi banana będzie pożywny i zapewni energię do następnego posiłku. Podwieczorek w takiej formie to znakomite rozwiązanie dla zabieganych osób – wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę i przelać do szklanki albo modnego słoiczka. Zacznij od dokładnego umycia szpinaku i pozbawienia go twardych ogonków. Osusz je delikatnie przy pomocy papierowego ręcznika i przełóż do kielicha blendera, a następnie wkrój do tego niedużego banana i zalej mlekiem. Dopraw do smaku łyżką soku z cytryny, który będzie sporą dawką witaminy C. W jednej porcji zdrowego koktajlu ze szpinakiem znajduje się dużo witamin: A (573 mcg, tzn. 72% DRWS), C (48 mg, tzn. 60% DRWS), kwasu foliowego (134 mcg, tzn. 67% DRWS) i B6 (0,6 mg, tzn. 43% DRWS), a także potasu (774 mg, tzn. 39% DRWS). Koktajl będzie więc nie tylko smacznym podwieczorkiem, ale i godnym polecenia posiłkiem potreningowym. Podawaj go w wysokich przezroczystych szklankach – z kolorowymi słomkami i udekorowany listkami świeżej mięty albo szpinaku.