Koktajl ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl ze szpinakiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

heart
331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj i osusz liście szpinaku.

Koktajl ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Zblenduj banan i liście szpinaku.

Koktajl ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj sok z cytryny. Przelej całość do szklanki.

Koktajl ze szpinakiem - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy A, witaminy B6, potasu, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, witaminy B2.

2

Opinie o przepisie

  • Wioletta

    Wioletta , 18.08.2025

    Mega smaczny, mój ulubiony <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zurek

    Paulina Zurek , 14.10.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl ze szpinakiemKoktajl ze szpinakiem

Fit koktajl ze szpinakiem to napój popularny wśród osób, które dbają o sylwetkę, zdrowie i kondycję. Dzięki dodatkowi banana będzie pożywny i zapewni energię do następnego posiłku. Podwieczorek w takiej formie to znakomite rozwiązanie dla zabieganych osób – wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę i przelać do szklanki albo modnego słoiczka. Zacznij od dokładnego umycia szpinaku i pozbawienia go twardych ogonków. Osusz je delikatnie przy pomocy papierowego ręcznika i przełóż do kielicha blendera, a następnie wkrój do tego niedużego banana i zalej mlekiem. Dopraw do smaku łyżką soku z cytryny, który będzie sporą dawką witaminy C. W jednej porcji zdrowego koktajlu ze szpinakiem znajduje się dużo witamin: A (573 mcg, tzn. 72% DRWS), C (48 mg, tzn. 60% DRWS), kwasu foliowego (134 mcg, tzn. 67% DRWS) i B6 (0,6 mg, tzn. 43% DRWS), a także potasu (774 mg, tzn. 39% DRWS). Koktajl będzie więc nie tylko smacznym podwieczorkiem, ale i godnym polecenia posiłkiem potreningowym. Podawaj go w wysokich przezroczystych szklankach – z kolorowymi słomkami i udekorowany listkami świeżej mięty albo szpinaku.