Koktajl ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl ze szpinakiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

heart
331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj i osusz liście szpinaku.

Koktajl ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Zblenduj banan i liście szpinaku.

Koktajl ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj sok z cytryny. Przelej całość do szklanki.

Koktajl ze szpinakiem - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy A, witaminy B6, potasu, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, witaminy B2.

2

Opinie o przepisie

  • Wioletta

    Wioletta , 18.08.2025

    Mega smaczny, mój ulubiony <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zurek

    Paulina Zurek , 14.10.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl ze szpinakiemKoktajl ze szpinakiem

Fit koktajl ze szpinakiem to napój popularny wśród osób, które dbają o sylwetkę, zdrowie i kondycję. Dzięki dodatkowi banana będzie pożywny i zapewni energię do następnego posiłku. Podwieczorek w takiej formie to znakomite rozwiązanie dla zabieganych osób – wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę i przelać do szklanki albo modnego słoiczka. Zacznij od dokładnego umycia szpinaku i pozbawienia go twardych ogonków. Osusz je delikatnie przy pomocy papierowego ręcznika i przełóż do kielicha blendera, a następnie wkrój do tego niedużego banana i zalej mlekiem. Dopraw do smaku łyżką soku z cytryny, który będzie sporą dawką witaminy C. W jednej porcji zdrowego koktajlu ze szpinakiem znajduje się dużo witamin: A (573 mcg, tzn. 72% DRWS), C (48 mg, tzn. 60% DRWS), kwasu foliowego (134 mcg, tzn. 67% DRWS) i B6 (0,6 mg, tzn. 43% DRWS), a także potasu (774 mg, tzn. 39% DRWS). Koktajl będzie więc nie tylko smacznym podwieczorkiem, ale i godnym polecenia posiłkiem potreningowym. Podawaj go w wysokich przezroczystych szklankach – z kolorowymi słomkami i udekorowany listkami świeżej mięty albo szpinaku.