Składniki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jabłko dokładnie umyj, obierz ze skórki, wydrąż środek, a następnie posyp według upodobania cynamonem i skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 30-40 minut (w zależności od twardości owocu).
Krok 3
Gotowe jabłka podawać z maślanką i chrupkim chlebem.
Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: wapnia, fosforu i manganu, witaminy C, ryboflawiny, witaminy B12, potasu i cynku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone jabłko i maślanka
Pieczone jabłko i maślanka to znakomity fit podwieczorek, który pozwoli w zdrowy sposób zaspokoić ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Do jego przygotowania najlepiej użyć owoców o miękkim miąższu, ponieważ najszybciej się upieką i nie trzeba będzie długo czekać, by cieszyć się ich smakiem – dobrze sprawdzą się odmiany lobo albo cortland. Obierz je ze skórki, wytnij twarde gniazda nasienne i posyp cynamonem, a dla zrównoważenia smaku – i aby zapobiec ciemnieniu owocu – skrop także sokiem z cytryny. Do przyprawiania jabłka możesz użyć również kardamonu lub goździków – wbij kilka ziaren w miąższ, by nabrał korzennego aromatu. Piecz do miękkości w mocno nagrzanym piekarniku, a po lekkim przestudzeniu podaj z maślanką oraz kromką chrupkiego chleba. Jabłko pieczone w piekarniku będzie świetną zdrową alternatywą dla szarlotki. Sprawdzi się nie tylko jako podwieczorek, ale także pożywny deser. Bądź fit i przygotuj wyborne jabłko pieczone z cynamonem według naszego przepisu – przekonaj się, że zdrowe przekąski są pyszne!