Po przepisy na pieczoną szynkę sięga się zazwyczaj, gdy w perspektywie jest duża uroczystość albo świąteczny obiad. Aromatyczne i soczyste danie wygląda na stole naprawdę imponująco i doskonale pasuje do białego obrusu oraz eleganckiej zastawy. Jednak jak zamarynować szynkę do pieczenia, by mięso było kruche? Jakich przypraw używać do marynaty do szynki pieczonej w piekarniku? Nasze kuchenne triki na przygotowanie najlepszej marynaty do pieczeni z szynki przydadzą się zarówno początkującym, jak i bardziej wprawionym kucharzom.

Pieczona szynka – od czego zacząć?

Zanim rozpoczniesz komponowanie marynaty do pieczeni z szynki, warto zadać sobie pytanie, jaki smak chcesz uzyskać. Zalewa może być wypełniona klasycznymi dodatkami, np. zielem angielskim i majerankiem, ale poszukiwacze mniej oczywistych smaków też będą mieć szansę, by się wykazać. Jałowiec to niezwykle pachnący dodatek. Pieprz cayenne jest w sam raz, gdy w grę wchodzi przyrządzenie pikantnej marynaty. Jak marynować szynkę, jeśli chcesz przełamać jej smak słodkim akcentem? Miej pod ręką odrobinę miodu.

Istotna jest również kwestia związana z tym, ile czasu możesz przeznaczyć na przygotowanie szynki, ponieważ potrwa to od kilku godzin do nawet kilku dni.

Jak zamarynować szynkę – porady dla zabieganych

Nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu lub miejsca w lodówce, by na marynowanie szynki poświęcić kilka dni. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z tego rarytasu.

W marynacie do szynki pieczonej uwzględnij:

- czosnek,

- słodką i ostrą paprykę,

- tymianek,

- majeranek,

- sól,

- pieprz,

- olej,

- pikantną musztardę.

Wszystkie składniki na marynatę do pieczeni z szynki dokładnie wymieszaj, a następnie pokryj marynatą całą szynkę. Dla wygody mięso możesz ułożyć od razu w naczyniu żaroodpornym, w którym potem będziesz je piec. Tak przygotowaną, zamarynowaną szynkę włóż do lodówki na co najmniej 6-8 godzin. Najlepiej pozostawić ją w marynacie na całą noc.

Jak marynować szynkę – wersja dla cierpliwych

Marynowanie szynki dla największych fanów tego rodzaju przysmaków stanie się prawdziwym rytuałem.

Na marynatę do około 1 kg szynki przygotuj:

- 1 szklankę bulionu warzywnego,

- 3 ząbki czosnku,

- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,

- 1 liść laurowy,

- 20 g soli,

- 10 g cukru,

- 10 g saletry.

Przygotowanie marynaty do pieczeni z szynki:

  1. Wszystkie składniki marynaty zalej 1 litrem zimnej wody.
  2. Zagotuj, następnie odstaw do wystygnięcia.
  3. Mięso zalej przygotowaną marynatą – zadbaj o to, by szynka była całkowicie zanurzona.
  4. Odstaw całość na 3 dni.
  5. Po upływie tego czasu szynkę osusz i obsmaż na patelni. Teraz możesz uruchomić piekarnik!

Pieczona szynka nie tylko na święta

Rozpływająca się w ustach szynka jest kapitalnym pomysłem na efektowne danie obiadowe. Pokrojona w cienkie plastry z powodzeniem zastąpi wędlinę, którą zazwyczaj kupujemy w sklepach mięsnych. Marynata do pieczeni z szynki to podstawa, ale co dalej?

Dokładne instrukcje znajdziesz w przepisie na pieczoną szynkę z sosem z szalotek. Soczyste mięso fantastycznie smakuje również pod postacią szynki w orzechach, w której nie brakuje chrupiących orzechów włoskich i arachidowych.

Gdy przychodzi ochota na połączenie wytrawnych i słodkich smaków, polecamy szynkę w miodzie z goździkami oraz pieczoną szynkę w sosie żurawinowym – obie prezentują się zjawiskowo. Po swoją porcję pieczonej szynki z jabłkami domownicy i goście będą ustawiać się w kolejce.

Receptura rumianej pieczonej szynki w sosie cebulowym jest na tyle prosta, że nie musisz czekać na specjalną okazję, by ją wypróbować. Wystarczy wiedzieć, jak zamarynować szynkę, zanim zostanie umieszczona w piekarniku. Pieczona szynka w pomidorowym cieście być może nieco odbiega wyglądem od wcześniejszych propozycji, ale nadal pozostaje przysmakiem, na widok którego cieknie ślinka.