Szynka w orzechach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka w orzechach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
325 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

20 dekagramów

20 dekagramów

4 ziarna

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj zmiażdżonym zielem angielskim i pieprzem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Szynka w orzechach - Krok 1

Krok 2

Następnie włóż mięso do dużego garnka, zalej wodą. Lekko osól i gotuj na małym ogniu około 60 minut.

Szynka w orzechach - Krok 2

Krok 3

Orzechy posiekaj i połącz ze sobą. Podziel na pół.

Szynka w orzechach - Krok 3

Krok 4

Połowę orzechów wymieszaj z Przyprawą do wieprzowiny Knorr i olejem.

Szynka w orzechach - Krok 4

Krok 5

Mięso po ugotowaniu obtocz w marynacie i umieść w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem.

Szynka w orzechach - Krok 5

Krok 6

Piecz około 90 minut w temperaturze 180 stopni, podlewając mięso wywarem pozostałym po gotowaniu. Po upieczeniu szynkę posyp pozostałymi orzechami .

Szynka w orzechach - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Marian Kupski

    Marian Kupski , 13.08.2016

    NIE POLECAM ALERGIKOM !!! :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiola Sz

    Wiola Sz , 15.06.2016

    Piekłam w niedziele.Wysmienita

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczone bataty
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka w orzechachSzynka w orzechach

Mięso natrzyj zmiażdżonym zielem angielskim i pieprzem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.