Szynka w orzechach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka w orzechach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
325 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

20 dekagramów

20 dekagramów

4 ziarna

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso natrzyj zmiażdżonym zielem angielskim i pieprzem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Szynka w orzechach - Krok 1

Krok 2

Następnie włóż mięso do dużego garnka, zalej wodą. Lekko osól i gotuj na małym ogniu około 60 minut.

Szynka w orzechach - Krok 2

Krok 3

Orzechy posiekaj i połącz ze sobą. Podziel na pół.

Szynka w orzechach - Krok 3

Krok 4

Połowę orzechów wymieszaj z Przyprawą do wieprzowiny Knorr i olejem.

Szynka w orzechach - Krok 4

Krok 5

Mięso po ugotowaniu obtocz w marynacie i umieść w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem.

Szynka w orzechach - Krok 5

Krok 6

Piecz około 90 minut w temperaturze 180 stopni, podlewając mięso wywarem pozostałym po gotowaniu. Po upieczeniu szynkę posyp pozostałymi orzechami .

Szynka w orzechach - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Marian Kupski

    Marian Kupski , 13.08.2016

    NIE POLECAM ALERGIKOM !!! :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiola Sz

    Wiola Sz , 15.06.2016

    Piekłam w niedziele.Wysmienita

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka w orzechach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka w orzechachSzynka w orzechach

Mięso natrzyj zmiażdżonym zielem angielskim i pieprzem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.