Słodka papryka faszerowana serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodka papryka faszerowana serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

281 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

15 dekagramów

1 łyżka

2 sztuki

1 pęczek

25 dekagramów

100 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj dymkę, po czym połowę podsmaż na oliwie. Pokrój i dodaj pomidory, krótko je podduś, a następnie całość ostudź.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Odkrój wierzch z papryk i oczyść je z nasion.

Krok 3

Ser feta pokrój w kostkę, a orzechy włoskie pokrusz. Następnie wymieszaj śmietanę z fetą, dodaj orzechy, pietruszkę, kukurydzę oraz podsmażoną cebulę z pomidorami.

Krok 4

Dopraw powstałą masę przyprawą Knorr oraz pieprzem.

Krok 5

Napełnij papryki przygotowanym farszem, przykryj odciętą częścią i włóż do piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp je pozostałą dymką. Podawaj danie udekorowane listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

24

Opinie o przepisie

  • Regina Nowak

    Regina Nowak , 30.09.2011

    Ja faszeruję wszystkie kolory papryki,farszem jak na gołąbki-polecam palce lizać!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Owska

    Jola Owska , 25.09.2011

    a coś ty?? Ryż możesz sobie położyć obok. Zapowiada się wyśmienicie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Domek z piernika

    Domek z piernika , 25.09.2011

    Ja bym dodał jeszcze trochę ryżu albo kaszy jęczmiennej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Czubkowska

    Anna Czubkowska , 25.09.2011

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Janik

    Barbara Janik , 25.09.2011

    Papryka i Cukinia => Super !!!!! polecam !«yes»

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Żak

    Stanisława Żak , 25.09.2011

    u mnie faszerowana cukinia, mniamm!! ale o paprykę się pokusze nastepnym rzem:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Doris Grze

    Doris Grze , 25.09.2011

    wczoraj mąż robił takie papryczki wg Waszego przepisu, wszystkim smakowały, bardzo fajna przekąska, polecam!!:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Paszkiewicz

    Marta Paszkiewicz , 25.09.2011

    a u mnie dziś na obiad papryka faszerowana mięskiem mielonym z cebulką, porem i marchewką:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Bąkowska

    Agata Bąkowska , 25.09.2011

    najlepsza jest w Zorbie :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Krzyzanowska

    Ewa Krzyzanowska , 25.09.2011

    oj luuuuubie.. bardzo :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Gorczyńska

    Dagmara Gorczyńska , 25.09.2011

    Brzmi super, przetestuję :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Śliwińska

    Zofia Śliwińska , 25.09.2011

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Wie

    Kasia Wie , 25.09.2011

    może być dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margaret Herman

    Margaret Herman , 25.09.2011

    jak na lato..........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Mastalerz-Stępniak

    Joanna Mastalerz-Stępniak , 25.09.2011

    brzmi pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Tarnawska

    Katarzyna Tarnawska , 25.09.2011

    mniam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Kiryluk

    Natalia Kiryluk , 25.09.2011

    :)A ja tam wole domata-gimista, to jest pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Durczewska

    Małgorzata Durczewska , 25.09.2011

    dobre tylko muszę sprawdzić wprzepisie - czy mam ta paprykę zapiec z tym serem, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Voyti

    Wojtek Voyti , 25.09.2011

    to chyba na starterek lub przekaske a nie obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Troj

    Kasia Troj , 25.09.2011

    a spróbujcie ostrych papryczek faszerowanych fetą - coś wspaniałego:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Cupiał

    Agnieszka Cupiał , 25.09.2011

    heh feta faszerowana musi byc dobra..................._____________

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Góral

    Karina Góral , 25.09.2011

    Mniam mniam ...uwielbiam faszerowana paprykę w każdej postaci :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hania Urbaniak

    Hania Urbaniak , 25.09.2011

    wole papryke faszerowaną farszem jak na gołąbki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Caroliné Anastasia Bitner

    Caroliné Anastasia Bitner , 25.09.2011

    Papryka faszerowana fetą ? Ostroo ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodka papryka faszerowana serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodka papryka faszerowana serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodka papryka faszerowana serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodka papryka faszerowana serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodka papryka faszerowana serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodka papryka faszerowana serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodka papryka faszerowana serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodka papryka faszerowana serem fetaSłodka papryka faszerowana serem feta

Papryki faszerowane to prawdziwy hit w sezonie letnim oraz jesiennym. Nadziewamy je najczęściej mięsem lub ryżem. Dziś papryka faszerowana serem feta zapiekana w piekarniku. Idealne danie na lekki obiad bądź kolację.

Dla kogo?

Dla miłośników nadziewanych warzyw. Papryka faszerowana fetą z dodatkiem pomidorów, kukurydzy i orzechów włoskich to smak, którego nie da się zapomnieć. Przekonaj się!

Na jaką okazję?

Na obiad lub kolację. Urządzasz przyjęcie? Papryka faszerowana serem sprawdzi się jako niebanalna przystawka.

Czy wiesz, że?

Feta to grecki ser produkowany z mleka owczego i koziego lub tylko owczego. Od 2002 roku feta jest nazwą chronioną, zastrzeżoną tylko dla serów z Grecji.

Dla urozmaicenia

Masz paprykę w innym kolorze? Żółte lub zielone papryki faszerowane z serem feta będą równie smaczne.