Słodka papryka faszerowana serem feta
łatwe
182 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
15 dekagramów
1 łyżka
2 sztuki
1 pęczek
25 dekagramów
100 gramów
100 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj dymkę, po czym połowę podsmaż na oliwie. Pokrój i dodaj pomidory, krótko je podduś, a następnie całość ostudź.
Krok 2
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Odkrój wierzch z papryk i oczyść je z nasion.
Krok 3
Ser feta pokrój w kostkę, a orzechy włoskie pokrusz. Następnie wymieszaj śmietanę z fetą, dodaj orzechy, pietruszkę, kukurydzę oraz podsmażoną cebulę z pomidorami.
Krok 4
Dopraw powstałą masę przyprawą Knorr oraz pieprzem.
Krok 5
Napełnij papryki przygotowanym farszem, przykryj odciętą częścią i włóż do piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp je pozostałą dymką. Podawaj danie udekorowane listkami ziół.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodka papryka faszerowana serem feta
Papryki faszerowane to prawdziwy hit w sezonie letnim oraz jesiennym. Nadziewamy je najczęściej mięsem lub ryżem. Dziś papryka faszerowana serem feta zapiekana w piekarniku. Idealne danie na lekki obiad bądź kolację.
Dla kogo?
Dla miłośników nadziewanych warzyw. Papryka faszerowana fetą z dodatkiem pomidorów, kukurydzy i orzechów włoskich to smak, którego nie da się zapomnieć. Przekonaj się!
Na jaką okazję?
Na obiad lub kolację. Urządzasz przyjęcie? Papryka faszerowana serem sprawdzi się jako niebanalna przystawka.
Czy wiesz, że?
Feta to grecki ser produkowany z mleka owczego i koziego lub tylko owczego. Od 2002 roku feta jest nazwą chronioną, zastrzeżoną tylko dla serów z Grecji.
Dla urozmaicenia
Masz paprykę w innym kolorze? Żółte lub zielone papryki faszerowane z serem feta będą równie smaczne.



































