Pieczona szynka w pomidorowym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona szynka w pomidorowym cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

50 mililitrów

300 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę umyj, oczyść z błon, natrzyj posiekanym czosnkiem, pieprzem, majerankiem i przyprawą Knorr. Pozostaw w chłodnym miejscu na około 6 godzin.

Krok 2

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron – ostudź.

Krok 3

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Ciasto podsyp mąką, rozwałkuj na centymetrowej grubości placek. Zawiń w niego szynkę polaną sosem pomidorowym. Ciasto ponakłuwaj, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 120 minut (piekarnik powinien być nastawiony na pieczenie od dołu).

Krok 5

W tym czasie przygotuj sos do pieczeni mieszając go z 300 mililitrami wody, dodaj 2 łyżki miodu. Całość zagotuj. Szynkę podawaj polaną sosem miodowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona szynka w pomidorowym cieściePieczona szynka w pomidorowym cieście

Pieczona szynka w pomidorowym cieście to propozycja dania głównego, które będzie trafionym wyborem zarówno na codzienny obiad, jak i uroczystą kolację. Tę potrawę, typową dla kuchni polskiej, przygotujesz z łatwo dostępnych składników, takich jak szynka wieprzowa czy pomidory. Jeśli chcesz, proponowane mięso zastąp łopatką wieprzową lub karczkiem. Przypraw je świeżo zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem, pieprzem cayenne i tymiankiem, albo obtocz w gotowej przyprawie do wieprzowiny. Użyj nieco miodu, np. lipowego albo spadziowego, dzięki czemu potrawa nabierze słodkiego smaku. Pamiętaj o dodaniu wody do naczynia, w którym będziesz piec szynkę, a całość będzie bardziej soczysta. Opcjonalnie sos pomidorowy zastąp pieczeniowym albo grzybowym. Do sosu pomidorowego możesz też dodać trochę papryki czerwonej, która idealnie skomponuje się ze smakiem pomidorów. Serwuj szynkę na dużym półmisku, pokrojoną w plastry z pieczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!