Pieczona szynka w pomidorowym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona szynka w pomidorowym cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

50 mililitrów

300 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę umyj, oczyść z błon, natrzyj posiekanym czosnkiem, pieprzem, majerankiem i przyprawą Knorr. Pozostaw w chłodnym miejscu na około 6 godzin.

Krok 2

Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron – ostudź.

Krok 3

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Ciasto podsyp mąką, rozwałkuj na centymetrowej grubości placek. Zawiń w niego szynkę polaną sosem pomidorowym. Ciasto ponakłuwaj, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 120 minut (piekarnik powinien być nastawiony na pieczenie od dołu).

Krok 5

W tym czasie przygotuj sos do pieczeni mieszając go z 300 mililitrami wody, dodaj 2 łyżki miodu. Całość zagotuj. Szynkę podawaj polaną sosem miodowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona szynka w pomidorowym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona szynka w pomidorowym cieściePieczona szynka w pomidorowym cieście

Pieczona szynka w pomidorowym cieście to propozycja dania głównego, które będzie trafionym wyborem zarówno na codzienny obiad, jak i uroczystą kolację. Tę potrawę, typową dla kuchni polskiej, przygotujesz z łatwo dostępnych składników, takich jak szynka wieprzowa czy pomidory. Jeśli chcesz, proponowane mięso zastąp łopatką wieprzową lub karczkiem. Przypraw je świeżo zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem, pieprzem cayenne i tymiankiem, albo obtocz w gotowej przyprawie do wieprzowiny. Użyj nieco miodu, np. lipowego albo spadziowego, dzięki czemu potrawa nabierze słodkiego smaku. Pamiętaj o dodaniu wody do naczynia, w którym będziesz piec szynkę, a całość będzie bardziej soczysta. Opcjonalnie sos pomidorowy zastąp pieczeniowym albo grzybowym. Do sosu pomidorowego możesz też dodać trochę papryki czerwonej, która idealnie skomponuje się ze smakiem pomidorów. Serwuj szynkę na dużym półmisku, pokrojoną w plastry z pieczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!