
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
50 mililitrów
300 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę umyj, oczyść z błon, natrzyj posiekanym czosnkiem, pieprzem, majerankiem i przyprawą Knorr. Pozostaw w chłodnym miejscu na około 6 godzin.
Krok 2
Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron – ostudź.
Krok 3
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
Ciasto podsyp mąką, rozwałkuj na centymetrowej grubości placek. Zawiń w niego szynkę polaną sosem pomidorowym. Ciasto ponakłuwaj, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 120 minut (piekarnik powinien być nastawiony na pieczenie od dołu).
Krok 5
W tym czasie przygotuj sos do pieczeni mieszając go z 300 mililitrami wody, dodaj 2 łyżki miodu. Całość zagotuj. Szynkę podawaj polaną sosem miodowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona szynka w pomidorowym cieście
Pieczona szynka w pomidorowym cieście to propozycja dania głównego, które będzie trafionym wyborem zarówno na codzienny obiad, jak i uroczystą kolację. Tę potrawę, typową dla kuchni polskiej, przygotujesz z łatwo dostępnych składników, takich jak szynka wieprzowa czy pomidory. Jeśli chcesz, proponowane mięso zastąp łopatką wieprzową lub karczkiem. Przypraw je świeżo zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem, pieprzem cayenne i tymiankiem, albo obtocz w gotowej przyprawie do wieprzowiny. Użyj nieco miodu, np. lipowego albo spadziowego, dzięki czemu potrawa nabierze słodkiego smaku. Pamiętaj o dodaniu wody do naczynia, w którym będziesz piec szynkę, a całość będzie bardziej soczysta. Opcjonalnie sos pomidorowy zastąp pieczeniowym albo grzybowym. Do sosu pomidorowego możesz też dodać trochę papryki czerwonej, która idealnie skomponuje się ze smakiem pomidorów. Serwuj szynkę na dużym półmisku, pokrojoną w plastry z pieczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!