Szynka pieczona z glazurą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szynka pieczona z glazurą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

294 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

462 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

5 ziaren

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

100 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie zalej szynkę ponownie zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz sól i zagotuj.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 2

Krok 3

Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek i goździki. Gotuj powoli około 4 godzin, dolewając wodę.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 3

Krok 4

Następnie wyjmij mięso i umieść w brytfance do pieczenia. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach 1-centymetrowych. Wywar możesz zachować do ugotowania zupy.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj składniki glazury: miód, cukier brązowy, sos sojowy, musztardę sarepską oraz przyprawę Knorr.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 5

Krok 6

Polej glazurą mięso i piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Piecz, aż skórka zrobi się mocno rumiana i chrupiąca. Podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Irena Adamska

    Irena Adamska , 13.12.2017

    jest super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka pieczona z glazurąSzynka pieczona z glazurą

Sekretem najwspanialszej szynki pieczonej z glazurą jest długi czas jej gotowania w dobrym warzywnym wywarze (po wcześniejszym całonocnym moczeniu), a potem pieczenia w odpowiedniej temperaturze oraz starannie dobrane składniki glazury. Mięso smaruj pędzlem mieszaniną przyprawy do gyrosa Knorr, miodu, musztardy sarepskiej, brązowego cukru oraz sosu sojowego. Podawaj szynkę od razu pokrojoną w plastry, żeby obiadowi goście nie musieli stresować się porcjowaniem mięsa, tylko od razu zasiedli do pałaszowania parującej, aromatycznej potrawy. Jeśli coś zostanie, możesz wykorzystać resztki na kanapki zamiast wędliny w plasterkach. Najlepszym dodatkiem będą pieczone warzywa korzeniowe w ziołach i oleju – marchewki i pietruszki, frytki z selera i słodkich ziemniaków bądź solidna porcja ulubionej kaszy polanej sosem pieczarkowym z suszonymi grzybami. Szynka pieczona z glazurą ma idealnie przypieczoną, lekko brązową, chrupiącą skórkę, a w środku jest krucha, miękka i soczyście wilgotna. Ciężko nie sięgnąć po dokładkę!