Szynka pieczona z glazurą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona z glazurą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
340 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

584 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

5 ziaren

1 łyżeczka

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

100 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie zalej szynkę ponownie zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz sól i zagotuj.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 2

Krok 3

Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek i goździki. Gotuj powoli około 4 godzin, dolewając wodę.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 3

Krok 4

Następnie wyjmij mięso i umieść w brytfance do pieczenia. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach 1-centymetrowych. Wywar możesz zachować do ugotowania zupy.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj składniki glazury: miód, cukier brązowy, sos sojowy, musztardę sarepską oraz przyprawę Knorr.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 5

Krok 6

Polej glazurą mięso i piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Piecz, aż skórka zrobi się mocno rumiana i chrupiąca. Podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.

Szynka pieczona z glazurą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Irena Adamska

    Irena Adamska , 13.12.2017

    jest super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona z glazurą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka pieczona z glazurąSzynka pieczona z glazurą

Sekretem najwspanialszej szynki pieczonej z glazurą jest długi czas jej gotowania w dobrym warzywnym wywarze (po wcześniejszym całonocnym moczeniu), a potem pieczenia w odpowiedniej temperaturze oraz starannie dobrane składniki glazury. Mięso smaruj pędzlem mieszaniną przyprawy do gyrosa Knorr, miodu, musztardy sarepskiej, brązowego cukru oraz sosu sojowego. Podawaj szynkę od razu pokrojoną w plastry, żeby obiadowi goście nie musieli stresować się porcjowaniem mięsa, tylko od razu zasiedli do pałaszowania parującej, aromatycznej potrawy. Jeśli coś zostanie, możesz wykorzystać resztki na kanapki zamiast wędliny w plasterkach. Najlepszym dodatkiem będą pieczone warzywa korzeniowe w ziołach i oleju – marchewki i pietruszki, frytki z selera i słodkich ziemniaków bądź solidna porcja ulubionej kaszy polanej sosem pieczarkowym z suszonymi grzybami. Szynka pieczona z glazurą ma idealnie przypieczoną, lekko brązową, chrupiącą skórkę, a w środku jest krucha, miękka i soczyście wilgotna. Ciężko nie sięgnąć po dokładkę!