
Składniki
0.5 kilograma
2 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
5 ziaren
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżeczka
0.5 pęczka
100 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc.

Krok 2
Po tym czasie zalej szynkę ponownie zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz sól i zagotuj.

Krok 3
Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek i goździki. Gotuj powoli około 4 godzin, dolewając wodę.

Krok 4
Następnie wyjmij mięso i umieść w brytfance do pieczenia. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach 1-centymetrowych. Wywar możesz zachować do ugotowania zupy.

Krok 5
Wymieszaj składniki glazury: miód, cukier brązowy, sos sojowy, musztardę sarepską oraz przyprawę Knorr.

Krok 6
Polej glazurą mięso i piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Piecz, aż skórka zrobi się mocno rumiana i chrupiąca. Podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynka pieczona z glazurą
Sekretem najwspanialszej szynki pieczonej z glazurą jest długi czas jej gotowania w dobrym warzywnym wywarze (po wcześniejszym całonocnym moczeniu), a potem pieczenia w odpowiedniej temperaturze oraz starannie dobrane składniki glazury. Mięso smaruj pędzlem mieszaniną przyprawy do gyrosa Knorr, miodu, musztardy sarepskiej, brązowego cukru oraz sosu sojowego. Podawaj szynkę od razu pokrojoną w plastry, żeby obiadowi goście nie musieli stresować się porcjowaniem mięsa, tylko od razu zasiedli do pałaszowania parującej, aromatycznej potrawy. Jeśli coś zostanie, możesz wykorzystać resztki na kanapki zamiast wędliny w plasterkach. Najlepszym dodatkiem będą pieczone warzywa korzeniowe w ziołach i oleju – marchewki i pietruszki, frytki z selera i słodkich ziemniaków bądź solidna porcja ulubionej kaszy polanej sosem pieczarkowym z suszonymi grzybami. Szynka pieczona z glazurą ma idealnie przypieczoną, lekko brązową, chrupiącą skórkę, a w środku jest krucha, miękka i soczyście wilgotna. Ciężko nie sięgnąć po dokładkę!