Szynka pieczona po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

7 łyżek

4 plastry

1 szczypta

1 szczypta

1.5 kilograma

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 2

Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

Krok 3

Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Krok 4

Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.

Krok 5

Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka makaronowa z serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej