Szynka pieczona po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

7 łyżek

4 plastry

1 szczypta

1 szczypta

1.5 kilograma

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 2

Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

Krok 3

Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Krok 4

Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.

Krok 5

Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej