
Składniki
1 szczypta
7 łyżek
4 plastry
1 szczypta
1 szczypta
1.5 kilograma
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 2
Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
Krok 3
Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krok 4
Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.
Krok 5
Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej