PRZEPISY.PL

Szynka pieczona po staropolsku

Autor: pasibrzuch
  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
7
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • majeranek1 szczypta
  • olej7 łyżek
  • wędzony boczek4 plastry
  • pieprz1 szczypta
  • sól1 szczypta
  • szynka wieprzowa1.5 kg
  • czosnek 1 szczypta
  • marynata staropolska 1 szt
    • Krok 1

      Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą zmieszaną z 5 łyżkami oleju. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
    • Krok 2

      Mięso podsmaż na pozostałym oleju. Oprósz solą i pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
    • Krok 3

      Mięso przełóż do brytfanny i piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    • Krok 4

      Po upływie 20 minut pieczenia, mięso przykryj plastrami boczku i piecz dalej, co jakiś czas skrapiając mięso wodą.
    • Krok 5

      Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i zostaw do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plastry i podawaj na zimno.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    99
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    65
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    6
    Łatwe
    221
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    6
    Średnie
    119
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    6
    Średnie