Schab ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

200 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

440 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

180 gramów

80 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozsmaruj na miazgę ząbek czosnku połącz go z olejem, majerankiem i przyprawą do mięsa Knorr. Mięso natrzyj powstałą marynatą. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

Schab ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Suszone śliwki zalej gorącą wodą, po chwili odcedź i usuń z nich pestki. Duże owoce możesz przekroić.

Schab ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Mięso nakłuj nożem pośrodku i faszeruj śliwkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Schab ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron.

Schab ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Wlej do naczynia żaroodpornego kilka łyżek wody, przełóż w nie usmażone mięso i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.

Schab ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Po 30 minutach pieczenia do mięsa wlej wino i dodaj pozostałe śliwki. Całość piecz jeszcze około piętnastu minut, tak aby mięso było dobrze upieczone.

Schab ze śliwkami - Krok 6

Krok 7

Z upieczonego mięsa zlej do rondelka powstałe podczas pieczenia soki, dodaj Bulionetkę wołową Knorr, dokładnie wymieszaj sos. Gotuj około 2 minut, tak aby zgęstniał. Upieczony schab pokrój w plastry, podawaj z sosem.

Schab ze śliwkami - Krok 7
56

Opinie o przepisie

  • Robert Banach

    Robert Banach

    miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Zawistowska

    Weronika Zawistowska

    Nie lubie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Lemański

    Andrzej Lemański

    jak się dostała śliwka do środka schabu to świnka ją zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Mężeński

    Krzysztof Mężeński

    Nic nowego, stara bajka jak świat.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kamińska

    Małgorzata Kamińska

    Jest pyszny warto się skusić jak raz zrobisz to potem..........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Gudzowska

    Hanna Gudzowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Juszczak

    Małgorzata Juszczak

    to nie żaden schab tylko zjedliscie kawałek świni ,powiniscie obowiązkowo oglądać dantejskie sceny jakie odbywają się w rzeżniach- kazdy chce żyć, smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Żałobna

    Ewa Żałobna

    nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Ścibor

    Andrzej Ścibor

    ALBO SLIWKI ALBO SCHAB ,, NIE LUBIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Chojnowska

    Monika Chojnowska

    Żadna nowość hmm.M

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Chrapek

    Stefania Chrapek

    miny gości - bezcenne ..ha ha ha .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Chrapek

    Stefania Chrapek

    a jeszcze mają mnóstwo innych fajnych przepisów ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Szydlowski

    Stefan Szydlowski

    Ja tam wole rybę w gakarecie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Świdzińska

    Krystyna Świdzińska

    Madzju masz racje jest przepyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dekinder

    Ewa Dekinder

    ok..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maślińska

    Teresa Maślińska

    Robiłam to już kilka razy, jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Stępień

    Janina Stępień

    Ja też robiłam - kilka razy. Gościom smakowało bardzo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Jesionowski

    Alfred Jesionowski

    Co tu próbować, jem to od 40 lat!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Janikowska

    Halina Janikowska

    SMACZNEGO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Algierowicz

    Wanda Algierowicz

    Filip jak przyleci to Ci taki przy żądzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Górecki

    Mariusz Górecki

    Doprawdy,warte polecenia;/))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Niedziałkowska

    Anna Niedziałkowska

    To jest pychotka !! polecam ;))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michalak

    Anna Michalak

    A ja kupie w Biedronce!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Horęzga

    Tomasz Horęzga

    A fuy! !!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Super a jak sie doda nie duzo suszonej zurawiny to jeszcze lepszy smak.Ja Robie tzw schab dwustronny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Jarska

    Dorota Jarska

    Uwielbiam-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kirszenstein

    Krystyna Kirszenstein

    Jest super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Wichary

    Krzysztof Wichary

    Może być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Chaber

    Janusz Chaber

    Bez popitki procentowej nie da sie przelknac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Więch

    Marek Więch

    dla mnie, mało błyskawiczne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab ze śliwkamiSchab ze śliwkami

Króluje na stole zazwyczaj podczas świątecznych obiadów, ale może też być propozycją na smakowity codzienny posiłek. Schab ze śliwką to połączenie aromatycznego i soczystego mięsa ze słodkim, delikatnym nadzieniem. Na jego wyrazistość wpływa marynata z majerankiem i czosnkiem, w której przez jakiś czas schab nabiera smaku, a także pieczenie mięsa posypanego dodatkowo śliwkami i polanego specjalnym sosem. Schab najczęściej serwuje się z młodymi ziemniakami z koperkiem i z sałatką, np. z pomidorów, cebuli, mieszanki sałat oraz oliwy. Często podawany jest też z surówką z czerwonej kapusty lub zasmażanymi buraczkami. Ze względu na proponowany w przepisie sos, potrawa dobrze smakuje także z kaszą, np. jęczmienną czy gryczaną, lub z wiejskim chlebem. Wariant z pieczywem i wybraną surówką to dobra propozycja na ciepłe danie np. podczas wieczornej imprezy lub uroczystości rodzinnej. Jeśli podajesz schab na półmisku, możesz do jego dekoracji użyć kilku suszonych śliwek. Zobacz, jak łatwo możesz przyrządzić smaczne i popularne danie!