
Składniki
80 dekagramów
1 sztuka
2 łyżki
180 gramów
80 mililitrów
2 łyżeczki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozsmaruj na miazgę ząbek czosnku połącz go z olejem, majerankiem i przyprawą do mięsa Knorr. Mięso natrzyj powstałą marynatą. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

Krok 2
Suszone śliwki zalej gorącą wodą, po chwili odcedź i usuń z nich pestki. Duże owoce możesz przekroić.

Krok 3
Mięso nakłuj nożem pośrodku i faszeruj śliwkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 4
Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron.

Krok 5
Wlej do naczynia żaroodpornego kilka łyżek wody, przełóż w nie usmażone mięso i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.

Krok 6
Po 30 minutach pieczenia do mięsa wlej wino i dodaj pozostałe śliwki. Całość piecz jeszcze około piętnastu minut, tak aby mięso było dobrze upieczone.

Krok 7
Z upieczonego mięsa zlej do rondelka powstałe podczas pieczenia soki, dodaj Bulionetkę wołową Knorr, dokładnie wymieszaj sos. Gotuj około 2 minut, tak aby zgęstniał. Upieczony schab pokrój w plastry, podawaj z sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab ze śliwkami
Króluje na stole zazwyczaj podczas świątecznych obiadów, ale może też być propozycją na smakowity codzienny posiłek. Schab ze śliwką to połączenie aromatycznego i soczystego mięsa ze słodkim, delikatnym nadzieniem. Na jego wyrazistość wpływa marynata z majerankiem i czosnkiem, w której przez jakiś czas schab nabiera smaku, a także pieczenie mięsa posypanego dodatkowo śliwkami i polanego specjalnym sosem. Schab najczęściej serwuje się z młodymi ziemniakami z koperkiem i z sałatką, np. z pomidorów, cebuli, mieszanki sałat oraz oliwy. Często podawany jest też z surówką z czerwonej kapusty lub zasmażanymi buraczkami. Ze względu na proponowany w przepisie sos, potrawa dobrze smakuje także z kaszą, np. jęczmienną czy gryczaną, lub z wiejskim chlebem. Wariant z pieczywem i wybraną surówką to dobra propozycja na ciepłe danie np. podczas wieczornej imprezy lub uroczystości rodzinnej. Jeśli podajesz schab na półmisku, możesz do jego dekoracji użyć kilku suszonych śliwek. Zobacz, jak łatwo możesz przyrządzić smaczne i popularne danie!



































