PRZEPISY.PL

Schab ze śliwkami

Autor: pasibrzuch
  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • majeranek2 łyżeczki
  • pieprz1 szczypta
  • suszone śliwki180 g
  • sól1 szczypta
  • czerwone wino80 ml
  • czosnek 1 szt
  • schab bez kości80 dkg
  • smalec2 łyżki
    • Krok 1

      Schab umyj i osusz. Czosnek zmiażdż.
    • Krok 2

      Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
    • Krok 3

      Suszone śliwki zalej gorącą wodą, po chwili odcedź i usuń z nich pestki. Duże owoce możesz przekroić.
    • Krok 4

      Mięso nakłuj w wielu miejscach i szpikuj śliwkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
    • Krok 5

      Roztop w brytfannie smalec i dokładnie obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
    • Krok 6

      Wlej do naczynia 3 łyżki wody i brytfannę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut polewając sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
    • Krok 7

      Po upływie 30 minut do mięsa wlej wino i dodaj pozostałe śliwki. Po upieczeniu schab pokrój w plastry, wyłóż na półmisek.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    24
    osoby dodały do Mniamlisty
    90''
    3
    Łatwe
    376
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe
    4
    osoby dodały do Mniamlisty
    90''
    6
    Łatwe
    10
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    2
    Łatwe