Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

632 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

65 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do mięs wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 2

Krok 3

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 4

Krok 5

Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast majeranku możesz dodać tymianek.

84

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 11.06.2016

    Pychotka.Wyprobowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kłyszejko

    Bozena Kłyszejko , 11.06.2016

    majrankowym kochani , super,dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska , 18.04.2016

    Robie taki schab od lat jest pyszny,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Korecka

    Anna Korecka , 04.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kowalczyk

    Justyna Kowalczyk , 25.03.2016

    Sosy Knorr sama chemia..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Sitkowska

    Marianna Sitkowska , 24.03.2016

    Będzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Stec

    Marek Stec , 24.03.2016

    Też mi odkrycie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donna Jur

    Donna Jur , 24.03.2016

    Schab, żeby nie był suchy, musi marynować się około 24 hr w płynnej,aromatycznej zalewie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Kufel

    Wanda Kufel , 24.03.2016

    Sprubuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Jan Tymrakiewicz

    Paweł Jan Tymrakiewicz , 24.03.2016

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 23.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Paszkowska

    Jadwiga Paszkowska , 23.03.2016

    Pyszny...jutro pieke miesa ...: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Musialik

    Anita Musialik , 23.03.2016

    Znam od lat. Dla mnie żadna nowość.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gracewicz

    Małgorzata Gracewicz , 23.03.2016

    ....pychota! ..róbcie! ...I zajadajcie! ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Stopa

    Zbigniew Stopa , 23.03.2016

    znam z autopsji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Zając

    Józef Zając , 23.03.2016

    po tych komentarzach. nareszcie coś na ruszt!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Jurasik

    Stanisława Jurasik , 23.03.2016

    A mi nie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Okulowicz

    Jacek Okulowicz , 23.03.2016

    majeranek suchemu z natury schabowi nie polepszynic, ale bez majeranku to lipa. Do schabu trzeba zrobic wklucia w kieszonki lub go odpowiednio zwinac wraz ze slonina.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Grudzień

    Andrzej Grudzień , 23.03.2016

    Łakomczuchy !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Winiarska

    Barbara Winiarska , 23.03.2016

    Pycha uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Wlazlik

    Wanda Wlazlik , 23.03.2016

    I jak tu myśleć o odchudzaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kutniowska

    Marta Kutniowska , 23.03.2016

    I tu sie zgadzam brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kutniowska

    Marta Kutniowska , 23.03.2016

    Zupełnie sie z Tobą nie zgadzam i nie chodzi tu o sos majerankowy bo on to pewnie w tym daniu najlepszy natomiast ten schab i to ze śliwką - nic fajnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Piotr

    Bogdan Piotr , 23.03.2016

    Takie rarytasy się połyka bez gryzienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Joanna Redzik-Chlebosz

    Bożena Joanna Redzik-Chlebosz , 23.03.2016

    Jeszcze lepiej piec w rękawie do pieczenia, sos super można go zrobić jako majerankowy, poilecam robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Urban

    Arek Urban , 23.03.2016

    Wow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Lamka

    Bożena Lamka , 23.03.2016

    Nie ma tam...schab ze śliwką...pora na dietkę wiosenną już!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.03.2016

    Barbara wypróbuj nasz przepis. Na pewno nie będzie suchy. A w towarzystwie sosu majerankowego smakuje wybornie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Guzik

    Wanda Guzik , 23.03.2016

    Tak, tak....tak zrobię :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.03.2016

    Wanda wystarczy, że do pieczenia zawiniesz schab w folię aluminiową. Dzięki temu nie wyschnie podczas pieczenia. Koniecznie też wypróbuj z sosem majerankowym. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotowaniem. A co by się stało, gdyby jedno z typowych dla polskiej kuchni dań nieco urozmaicić? Co Ty na to? Jeśli jesteś na tak, to nie zwlekaj – koniecznie przyrządź pieczony schab ze śliwką w sosie własnym!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi poczuć, że zjadł „jak u mamy”! Także dla tych, którzy do tej pory unikali słodkich nut w daniach mięsnych – schab ze śliwką i sos mogą pozytywnie zaskoczyć.

Na jaką okazję?

Niedzielny obiad to idealny powód do zaserwowania schabu ze śliwką w sosie, ale tak naprawdę każdy inny dzień tygodnia również będzie dobry.

Czy wiesz, że?

Tak przygotowane mięso możesz podać np. z ziemniakami, ale nie tylko. Świetnie komponować się będzie także z ryżem czy kaszą gryczaną. Nie zapomnij o dodatku w postaci smacznej surówki!

Dla urozmaicenia:

Zamiast majeranku możesz użyć tymianku lub innych ziół, za którymi przepadasz. Nie stawiajmy tu żadnych ograniczeń! Sos do schabu ze śliwką powinien zawsze będzie dobrze przyprawiony!