Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

621 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1542 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

65 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do mięs wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 2

Krok 3

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 4

Krok 5

Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast majeranku możesz dodać tymianek.

84

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 11.06.2016

    Pychotka.Wyprobowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Kłyszejko

    Bozena Kłyszejko , 11.06.2016

    majrankowym kochani , super,dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska , 18.04.2016

    Robie taki schab od lat jest pyszny,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Korecka

    Anna Korecka , 04.04.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kowalczyk

    Justyna Kowalczyk , 25.03.2016

    Sosy Knorr sama chemia..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Sitkowska

    Marianna Sitkowska , 24.03.2016

    Będzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Stec

    Marek Stec , 24.03.2016

    Też mi odkrycie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donna Jur

    Donna Jur , 24.03.2016

    Schab, żeby nie był suchy, musi marynować się około 24 hr w płynnej,aromatycznej zalewie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Kufel

    Wanda Kufel , 24.03.2016

    Sprubuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Jan Tymrakiewicz

    Paweł Jan Tymrakiewicz , 24.03.2016

    mniam;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 23.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Paszkowska

    Jadwiga Paszkowska , 23.03.2016

    Pyszny...jutro pieke miesa ...: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Musialik

    Anita Musialik , 23.03.2016

    Znam od lat. Dla mnie żadna nowość.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gracewicz

    Małgorzata Gracewicz , 23.03.2016

    ....pychota! ..róbcie! ...I zajadajcie! ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Stopa

    Zbigniew Stopa , 23.03.2016

    znam z autopsji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Zając

    Józef Zając , 23.03.2016

    po tych komentarzach. nareszcie coś na ruszt!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Jurasik

    Stanisława Jurasik , 23.03.2016

    A mi nie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Okulowicz

    Jacek Okulowicz , 23.03.2016

    majeranek suchemu z natury schabowi nie polepszynic, ale bez majeranku to lipa. Do schabu trzeba zrobic wklucia w kieszonki lub go odpowiednio zwinac wraz ze slonina.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Grudzień

    Andrzej Grudzień , 23.03.2016

    Łakomczuchy !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Winiarska

    Barbara Winiarska , 23.03.2016

    Pycha uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Wlazlik

    Wanda Wlazlik , 23.03.2016

    I jak tu myśleć o odchudzaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kutniowska

    Marta Kutniowska , 23.03.2016

    I tu sie zgadzam brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kutniowska

    Marta Kutniowska , 23.03.2016

    Zupełnie sie z Tobą nie zgadzam i nie chodzi tu o sos majerankowy bo on to pewnie w tym daniu najlepszy natomiast ten schab i to ze śliwką - nic fajnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Piotr

    Bogdan Piotr , 23.03.2016

    Takie rarytasy się połyka bez gryzienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Joanna Redzik-Chlebosz

    Bożena Joanna Redzik-Chlebosz , 23.03.2016

    Jeszcze lepiej piec w rękawie do pieczenia, sos super można go zrobić jako majerankowy, poilecam robiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Urban

    Arek Urban , 23.03.2016

    Wow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Lamka

    Bożena Lamka , 23.03.2016

    Nie ma tam...schab ze śliwką...pora na dietkę wiosenną już!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.03.2016

    Barbara wypróbuj nasz przepis. Na pewno nie będzie suchy. A w towarzystwie sosu majerankowego smakuje wybornie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Guzik

    Wanda Guzik , 23.03.2016

    Tak, tak....tak zrobię :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.03.2016

    Wanda wystarczy, że do pieczenia zawiniesz schab w folię aluminiową. Dzięki temu nie wyschnie podczas pieczenia. Koniecznie też wypróbuj z sosem majerankowym. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotowaniem. A co by się stało, gdyby jedno z typowych dla polskiej kuchni dań nieco urozmaicić? Co Ty na to? Jeśli jesteś na tak, to nie zwlekaj – koniecznie przyrządź pieczony schab ze śliwką w sosie własnym!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi poczuć, że zjadł „jak u mamy”! Także dla tych, którzy do tej pory unikali słodkich nut w daniach mięsnych – schab ze śliwką i sos mogą pozytywnie zaskoczyć.

Na jaką okazję?

Niedzielny obiad to idealny powód do zaserwowania schabu ze śliwką w sosie, ale tak naprawdę każdy inny dzień tygodnia również będzie dobry.

Czy wiesz, że?

Tak przygotowane mięso możesz podać np. z ziemniakami, ale nie tylko. Świetnie komponować się będzie także z ryżem czy kaszą gryczaną. Nie zapomnij o dodatku w postaci smacznej surówki!

Dla urozmaicenia:

Zamiast majeranku możesz użyć tymianku lub innych ziół, za którymi przepadasz. Nie stawiajmy tu żadnych ograniczeń! Sos do schabu ze śliwką powinien zawsze będzie dobrze przyprawiony!