Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
łatwe
1910 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
65 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.

Krok 2
Przyprawę do mięs wymieszaj z 4 łyżkami oleju i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.

Krok 3
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.

Krok 4
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

Krok 5
Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.


Dobra rada:
Zamiast majeranku możesz dodać tymianek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotowaniem. A co by się stało, gdyby jedno z typowych dla polskiej kuchni dań nieco urozmaicić? Co Ty na to? Jeśli jesteś na tak, to nie zwlekaj – koniecznie przyrządź pieczony schab ze śliwką w sosie własnym!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi poczuć, że zjadł „jak u mamy”! Także dla tych, którzy do tej pory unikali słodkich nut w daniach mięsnych – schab ze śliwką i sos mogą pozytywnie zaskoczyć.
Na jaką okazję?
Niedzielny obiad to idealny powód do zaserwowania schabu ze śliwką w sosie, ale tak naprawdę każdy inny dzień tygodnia również będzie dobry.
Czy wiesz, że?
Tak przygotowane mięso możesz podać np. z ziemniakami, ale nie tylko. Świetnie komponować się będzie także z ryżem czy kaszą gryczaną. Nie zapomnij o dodatku w postaci smacznej surówki!
Dla urozmaicenia:
Zamiast majeranku możesz użyć tymianku lub innych ziół, za którymi przepadasz. Nie stawiajmy tu żadnych ograniczeń! Sos do schabu ze śliwką powinien zawsze będzie dobrze przyprawiony!