Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
łatwe
1922 osoby zapisały

Składniki
1.5 kilograma
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
65 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.

Krok 2
Przyprawę do mięs wymieszaj z 4 łyżkami oleju i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.

Krok 3
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.

Krok 4
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

Krok 5
Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.


Dobra rada:
Zamiast majeranku możesz dodać tymianek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotowaniem. A co by się stało, gdyby jedno z typowych dla polskiej kuchni dań nieco urozmaicić? Co Ty na to? Jeśli jesteś na tak, to nie zwlekaj – koniecznie przyrządź pieczony schab ze śliwką w sosie własnym!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi poczuć, że zjadł „jak u mamy”! Także dla tych, którzy do tej pory unikali słodkich nut w daniach mięsnych – schab ze śliwką i sos mogą pozytywnie zaskoczyć.
Na jaką okazję?
Niedzielny obiad to idealny powód do zaserwowania schabu ze śliwką w sosie, ale tak naprawdę każdy inny dzień tygodnia również będzie dobry.
Czy wiesz, że?
Tak przygotowane mięso możesz podać np. z ziemniakami, ale nie tylko. Świetnie komponować się będzie także z ryżem czy kaszą gryczaną. Nie zapomnij o dodatku w postaci smacznej surówki!
Dla urozmaicenia:
Zamiast majeranku możesz użyć tymianku lub innych ziół, za którymi przepadasz. Nie stawiajmy tu żadnych ograniczeń! Sos do schabu ze śliwką powinien zawsze będzie dobrze przyprawiony!