Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
łatwe
1576 osób zapisało
Składniki
1.5 kilograma
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
3 łyżki
65 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
null gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.
Krok 2
Przyprawę do mięs wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.
Krok 3
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.
Krok 4
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.
Krok 5
Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.
Dobra rada:
Zamiast majeranku możesz dodać tymianek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Cudowne zapachy unoszące się z kuchni od zawsze kojarzą się z domem rodzinnym i tradycyjnym gotowaniem. A co by się stało, gdyby jedno z typowych dla polskiej kuchni dań nieco urozmaicić? Co Ty na to? Jeśli jesteś na tak, to nie zwlekaj – koniecznie przyrządź pieczony schab ze śliwką w sosie własnym!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi poczuć, że zjadł „jak u mamy”! Także dla tych, którzy do tej pory unikali słodkich nut w daniach mięsnych – schab ze śliwką i sos mogą pozytywnie zaskoczyć.
Na jaką okazję?
Niedzielny obiad to idealny powód do zaserwowania schabu ze śliwką w sosie, ale tak naprawdę każdy inny dzień tygodnia również będzie dobry.
Czy wiesz, że?
Tak przygotowane mięso możesz podać np. z ziemniakami, ale nie tylko. Świetnie komponować się będzie także z ryżem czy kaszą gryczaną. Nie zapomnij o dodatku w postaci smacznej surówki!
Dla urozmaicenia:
Zamiast majeranku możesz użyć tymianku lub innych ziół, za którymi przepadasz. Nie stawiajmy tu żadnych ograniczeń! Sos do schabu ze śliwką powinien zawsze będzie dobrze przyprawiony!