Czasami przychodzi taki moment, gdy nie wystarczy nam już dobrze znany smak klasyki. Chcemy spróbować czegoś nowego, jakiejś wariacji na temat. Nie wiem jak Wam, ale mnie zdarza się to dość często. Pisałem o naszym ukochanym kotlecie schabowym. To klasyka ale przecież tylko zmieniając coś dobrze znanego możemy odkryć coś nowego. Schabowy musi oczywiście mieć kruchą panierkę. I tu właśnie pojawia się możliwość wariacji na temat.
Zamiast tartej bułeczki spróbujmy czegoś innego. Na przykład płatków kukurydzianych. Wcześniej rozdrabniam je w plastikowej torebce. Do bułeczki dodać można tarty twardy ser typu Parmesan w proporcjach mniej więcej pół na pół. A co powiecie o dodaniu do panierki wiórków kokosowych? Albo prażonych ziarenek sezamu. I już znajomy schaboszczak czy kotlet z kurczaka stają się czymś nowym. Także nuggetsy z kurczaka, dobre rozwiązanie na dziecięce przyjęcie można panierować inaczej. Do tego pyszny dip np. barbecue, czosnkowy czy ukochany przez dzieci ketchup. Menu na urodziny gotowe. Mój patent na panierowanie to wykorzystanie torebki foliowej. Wsypuję do niej panierkę i wrzucam kawałki mięsa potraktowane wcześniej ubitym jajkiem. Zamykam torebkę i dobrze potrząsam aby panierka dobrze pokryła mięso. Nuggetsy rozkładam na lekko naoliwionej blasze i wstawiam do gorącego piekarnika (ok. 200 C). Piekę ok. 15 minut i raz przewracam w trakcie. Nuggetsy z pieca są zdrowsze i nie mniej pyszne. Nie potrzebują smażenia w tłuszczu.
A teraz przepis na pyszny sos do nuggetsów. W zimie skojarzy się z latem a w lecie odświeży.

https://www.przepisy.pl/przepis/dip-ogorkowy-3

W sklepach pojawiła się ostatnio japońska panierka panko. Warto spróbować bo daje bardzo kruche, delikatne i puszyste panierowanie. Panko to także rozdrobniony chleb ale w postaci płatków a nie ziarenek. Panko ma mniej zdecydowany smak niż bułka tarta. Do panierki można więc dodać różne np. garść suszonych ziół. Pamiętajcie tylko aby smażyć nie dopuszczając do przypalenia. A te dodatki mogą mieć mniejszą tolerancję na wysokie temperatury.

Spróbujcie świetnych, chrupiących nuggetsów z sosem tysiąca wysp. Koledzy męża przyszli na mecz albo wpadły koleżanki na ploteczki. Szybkie i proste do przygotowania nuggetsy rozwiążą problem co podać.

https://www.przepisy.pl/przepis/nuggetsy-z-kurczaka-z-sosem-tysiaca-wysp-1

Inne moje propozycje panierki to płatki owsiane, pestki słonecznika, mielone migdały lub płatki migdałowe.

A może Wy także macie jakieś specjalne dodatki do panierki? Domowy sekret kruchych i chrupiących nuggetsów czy kotletów?