Nuggetsy z sosem – z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

heart
1058 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

954 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1906 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

5 łyżek

4 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w grube paski. W misce roztrzep jajka – możesz to zrobić za pomocą widelca albo trzepaczki.

Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj miseczkę, wymieszaj Majonez Hellmann's Babuni, Ketchup Hellman's Łagodny i tabasco, żeby zrobić sos do nuggetsów meksykański.

Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - Krok 2

Krok 3

Na talerzyk wsyp mąkę. Paski kurczaka najpierw obtocz w mące, następnie w jajku i na końcu w panierce Knorr. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż kurczaka z każdej strony na wolnym ogniu do momentu uzyskania złocistego koloru. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj gotowe nuggetsy z sosem.

Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Nuggetsy z sosem meksykańskim koniecznie serwuj w duecie. Dip doskonale będzie prezentował się w małej miseczce, przyozdobiony gałązką szczypioru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem

Domowe nuggetsy z kurczaka to danie, które możesz podawać na wiele różnych sposobów. Potrawę możesz zaserwować samodzielnie lub z dodatkami. Dobrze pasować będą karbowane frytki lub purée ziemniaczane. Do takiej kompozycji podaj także sałatkę: Colesław lub taką, którą sporządzisz na bazie różnych rodzajów sałat (lodowej, rzymskiej, rukoli) z dodatkiem sosu winegret.

Dla kogo?

Kto chętnie sięgnie po nuggetsy z sosem meksykańskim? Każdy! Domowa wersja chrupiącego kurczaka w panierce posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Na jaką okazję?

Nuggetsy z sosem meksykańskim to idealna propozycja na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół. Przed podaniem zadbaj o odpowiednią prezencję dania. Nuggetsy z kurczaka połóż na dużym półmisku lub w specjalnie przygotowanych tekturowych rożkach, a sos do nuggetsów meksykański przełóż do sosjerki albo małych ceramicznych miseczek.

Czy wiesz, że?

Obtoczone w panierce paski kurczaka należy wrzucać na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Wtedy nuggetsy wchłoną mniej tłuszczu, będą miały idealną konsystencję zarówno na zewnątrz, jak i w środku.

Dla urozmaicenia:

Wiesz już, jak przyrządzić meksykański sos do nuggetsów? Przepis jest bardzo prosty i śmiało możesz modyfikować go po swojemu. Jeśli jesteś zwolennikiem ostrzejszych smaków, do dipu dodaj odrobinę papryczki chili.