Przepisy na Nuggetsy
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Nuggetsy
Kawałki soczystego kurczaka w chrupiącej panierce swoją popularność zyskały dzięki sieciom barów szybkiej obsługi. Z łatwością przygotujesz je jednak samodzielnie. Pasują na wiele okazji: podaj je na przyjęciu, pikniku albo zrób na obiad zamiast klasycznych kotletów. Podstawą udanych nuggetsów jest odpowiednio przyrządzona panierka. Sposobów na jej przygotowanie jest dużo. Oprócz bułki tartej, dostępne są także gotowe mieszanki, dzięki którym panierka będzie zwarta i nie będzie odpadała od mięsa. Dobrym sposobem na panierowanie nuggetsów jest wykorzystanie w tym celu płatków kukurydzianych. Pokrusz je na mniejsze kawałki albo dokładnie rozdrobnij. Płatki są twardsze niż bułka tarta, więc obtoczone w nich mięso będzie bardziej chrupiące. Do panierki nadają się również płatki owsiane albo jęczmienne, jednak najlepiej połączyć je z bułką tartą. Nadaj swoim kawałkom kurczaka ciekawego posmaku, dzięki różnorodnym dodatkom do panierki. Spróbuj wersji z mielonymi lub rozdrobnionymi orzechami laskowymi, włoskimi albo migdałami. Żeby podkreślić ich smak, praż je przez chwilę na suchej, mocno nagrzanej patelni. Dodaj potrawie nieco orientalnego charakteru i zrób panierkę z dodatkiem wiórków kokosowych. A może kurczak obtoczony pikantnymi krakersami? Sprawdź, które nuggetsy najbardziej Ci posmakują. Chrupiące przekąski zrobisz też w nieco inny sposób. Łatwe w przygotowaniu są roladki z kurczaka z suszonymi śliwkami. Zawiń owoce w paski z mięsa, nadziej na wykałaczki i obtocz w panierce. W chrupiącej wersji dobrze smakują też pałki z kurczaka. Do bułki tartej dodaj mielony, zielony pieprz i danie prawie gotowe. Wszystkie przekąski tego typu przyrządzisz zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Podawaj je z gęstymi sosami w różnych smakach. Sprawdzą się : meksykański, pomidorowy, czosnkowy czy ziołowy. Dobrze będą pasowały domowe, grubo krojone frytki i sałatki, na przykład z roszponki, szpinaku, pomidorków i pestek słonecznika. Zobacz, w jaki sposób zrobić chrupiące mięsne przekąski – zainspiruj się naszymi przepisami.