Udka pieczone z ziemniakami w naczyniu: zapiekane | Przepisy.pl pixel

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
269 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

600 gramów

7 łyżek

0.5 pęczka

100 gramów

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj zawartość mniejszej saszetki Fix Knorr z ketchupem, wodą, oliwą oraz pokrojoną kolendrą.

Krok 2

Przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka i pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Ziemniaki posyp Fixem Knorr, a na nich ułóż zamarynowane kawałki kurczaka.

Krok 5

Wierzch posyp pokruszonym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pozostaw je w nim 50 minut. Gotowe danie podawaj z chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Nuggetsy z kurczaka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka z kurczaka z ziemniakamiPieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Chętnie sięgasz po klasyczne przepisy? Spróbuj więc pieczonych udek z kurczaka z ziemniakami. Żeby mięso szybciej się upiekło, nogę kurczaka podziel na udka oraz pałki. Zamarynuj je w meksykańskim sosie, który przyrządzisz ze specjalnej mieszanki przypraw, ketchupu i aromatycznej kolendry albo pietruszki. Poczekaj chwilę, aż smaki przenikną w głąb mięsa. Do tego dania doskonale sprawdzą się młode ziemniaki, więc nie obieraj ich, tylko dokładnie umyj i ugotuj na półtwardo, by upiekły się w tym samym czasie co mięso. Jeśli sięgasz po ziemniaki zeszłoroczne, możesz je wcześniej obrać albo ugotować w mundurkach. Następnie ułóż je w naczyniu, dopraw do smaku i dodaj udka z kurczaka. Posyp danie serem feta – jest słony, doda więc wyrazistości całej potrawie. Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami serwuj z ulubioną surówką. Dobrze będzie pasowała z marchewki i jabłka, z selera i rodzynków, albo z czerwonej kapusty. Udowadniamy, że przygotowywanie smacznych potraw może być proste – przekonaj się!