Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami
średnie
343 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
600 gramów
7 łyżek
0.5 pęczka
100 gramów
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj zawartość mniejszej saszetki Fix Knorr z ketchupem, wodą, oliwą oraz pokrojoną kolendrą.
Krok 2
Przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka i pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Krok 4
Ziemniaki posyp Fixem Knorr, a na nich ułóż zamarynowane kawałki kurczaka.
Krok 5
Wierzch posyp pokruszonym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pozostaw je w nim 50 minut. Gotowe danie podawaj z chrupiącą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Nagetsy z sosem meksykańskim Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami
Chętnie sięgasz po klasyczne przepisy? Spróbuj więc pieczonych udek z kurczaka z ziemniakami. Żeby mięso szybciej się upiekło, nogę kurczaka podziel na udka oraz pałki. Zamarynuj je w meksykańskim sosie, który przyrządzisz ze specjalnej mieszanki przypraw, ketchupu i aromatycznej kolendry albo pietruszki. Poczekaj chwilę, aż smaki przenikną w głąb mięsa. Do tego dania doskonale sprawdzą się młode ziemniaki, więc nie obieraj ich, tylko dokładnie umyj i ugotuj na półtwardo, by upiekły się w tym samym czasie co mięso. Jeśli sięgasz po ziemniaki zeszłoroczne, możesz je wcześniej obrać albo ugotować w mundurkach. Następnie ułóż je w naczyniu, dopraw do smaku i dodaj udka z kurczaka. Posyp danie serem feta – jest słony, doda więc wyrazistości całej potrawie. Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami serwuj z ulubioną surówką. Dobrze będzie pasowała z marchewki i jabłka, z selera i rodzynków, albo z czerwonej kapusty. Udowadniamy, że przygotowywanie smacznych potraw może być proste – przekonaj się!