Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

260 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

600 gramów

7 łyżek

0.5 pęczka

100 gramów

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj zawartość mniejszej saszetki Fix Knorr z ketchupem, wodą, oliwą oraz pokrojoną kolendrą.

Krok 2

Przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka i pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Ziemniaki posyp Fixem Knorr, a na nich ułóż zamarynowane kawałki kurczaka.

Krok 5

Wierzch posyp pokruszonym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pozostaw je w nim 50 minut. Gotowe danie podawaj z chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka z kurczaka z ziemniakamiPieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Chętnie sięgasz po klasyczne przepisy? Spróbuj więc pieczonych udek z kurczaka z ziemniakami. Żeby mięso szybciej się upiekło, nogę kurczaka podziel na udka oraz pałki. Zamarynuj je w meksykańskim sosie, który przyrządzisz ze specjalnej mieszanki przypraw, ketchupu i aromatycznej kolendry albo pietruszki. Poczekaj chwilę, aż smaki przenikną w głąb mięsa. Do tego dania doskonale sprawdzą się młode ziemniaki, więc nie obieraj ich, tylko dokładnie umyj i ugotuj na półtwardo, by upiekły się w tym samym czasie co mięso. Jeśli sięgasz po ziemniaki zeszłoroczne, możesz je wcześniej obrać albo ugotować w mundurkach. Następnie ułóż je w naczyniu, dopraw do smaku i dodaj udka z kurczaka. Posyp danie serem feta – jest słony, doda więc wyrazistości całej potrawie. Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami serwuj z ulubioną surówką. Dobrze będzie pasowała z marchewki i jabłka, z selera i rodzynków, albo z czerwonej kapusty. Udowadniamy, że przygotowywanie smacznych potraw może być proste – przekonaj się!