Udka pieczone z ziemniakami w naczyniu: zapiekane | Przepisy.pl pixel

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
269 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

600 gramów

7 łyżek

0.5 pęczka

100 gramów

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj zawartość mniejszej saszetki Fix Knorr z ketchupem, wodą, oliwą oraz pokrojoną kolendrą.

Krok 2

Przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka i pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Ziemniaki posyp Fixem Knorr, a na nich ułóż zamarynowane kawałki kurczaka.

Krok 5

Wierzch posyp pokruszonym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pozostaw je w nim 50 minut. Gotowe danie podawaj z chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka z kurczaka z ziemniakamiPieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Chętnie sięgasz po klasyczne przepisy? Spróbuj więc pieczonych udek z kurczaka z ziemniakami. Żeby mięso szybciej się upiekło, nogę kurczaka podziel na udka oraz pałki. Zamarynuj je w meksykańskim sosie, który przyrządzisz ze specjalnej mieszanki przypraw, ketchupu i aromatycznej kolendry albo pietruszki. Poczekaj chwilę, aż smaki przenikną w głąb mięsa. Do tego dania doskonale sprawdzą się młode ziemniaki, więc nie obieraj ich, tylko dokładnie umyj i ugotuj na półtwardo, by upiekły się w tym samym czasie co mięso. Jeśli sięgasz po ziemniaki zeszłoroczne, możesz je wcześniej obrać albo ugotować w mundurkach. Następnie ułóż je w naczyniu, dopraw do smaku i dodaj udka z kurczaka. Posyp danie serem feta – jest słony, doda więc wyrazistości całej potrawie. Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami serwuj z ulubioną surówką. Dobrze będzie pasowała z marchewki i jabłka, z selera i rodzynków, albo z czerwonej kapusty. Udowadniamy, że przygotowywanie smacznych potraw może być proste – przekonaj się!