Fingersy z kurczaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

834 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

478 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

20 gramów

10 gramów

10 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w długie paski szerokości 1 centymetra.

Fingersy z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Zawartość Fixów Knorr połącz z ziarnami i pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Fingersy z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Pokrojonego kurczaka obtocz w rozkłóconym jajku z mlekiem i panieruj w przygotowanej mieszance.

Fingersy z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Mięso usmaż na złoty kolor obracając je co jakiś czas.

Fingersy z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Fingersy podawaj z dipem dołączonym do opakowania pomieszanym z majonezem i ketchupem.

Fingersy z kurczaka - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Anna Wiluk

    Anna Wiluk

    Przepyszne i łatwe w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec

    Dobre:))) wszystkim smakowały!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Jesteśmy otwarci na nowinki i eksperymenty kulinarne, dlatego eksperymentujemy również z nazwą potraw ;) Smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Pychota! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki

    Udka z kurczaka miodowo- musztardowe z www.kwestiasmaku.com

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Marteczka

    Marta Marteczka

    Cóż za wyszukana nazwa... a czy to właśnie nie są zwykle paluszki z kurczaka? Nie dało się ich po polsku nazwać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Paluszki są zawsze mile widziane - proponujemy dodatkowe przekąski :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Ozog

    Daria Ozog

    A paluszków zabrakło? Juz za niedługo przekąsek tez zabraknie i będziemy przygotowywać "snacki"

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fingersy z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fingersy z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fingersy z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fingersy z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fingersy z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fingersy z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fingersy z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fingersy z kurczakaFingersy z kurczaka

Kurczak to niezawodny sposób na przygotowanie pysznego dania obiadowego lub małej przekąski, którą podasz podczas spotkania ze znajomymi. Wybornie smakuje z różnymi dodatkami, np. ziemniaczanym purée lub gęstym dipem. Tym razem wykorzystaj pierś z kurczaka do przyrządzenia chrupiących fingersów. Aby mięso zyskało niepowtarzalny smak, obtocz je w wykonanej uprzednio panierce – wystarczy, że zawartość opakowania Fixu do nuggetsów wymieszasz z ziarnami dyni i słonecznika oraz płatkami kukurydzianymi. Panierowane kawałki kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor (mięso w trakcie smażenia co jakiś czas obracaj). Otrzymane w ten sposób fingersy wspaniale będą współgrały z dipem majonezowym. Znakomitymi dodatkami do nich będą także frytki lub pieczone ziemniaki oraz miks sałat polany sosem winegret – zwłaszcza, jeśli przygotowane mięso zamierzasz podać jako danie główne. Teraz Twoja kolej – koniecznie zrób pyszne fingersy z kurczaka według naszego przepisu. Życzymy udanego gotowania.