Paluszki z kurczaka - z piersi, drobiowe: w płatkach | Przepisy.pl pixel

Złociste paluszki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

100 gramów

2 sztuki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w podłużne, dość grube paluszki. Każdy z nich posyp przyprawą Knorr.

Krok 2

W garnku powoli rozgrzej olej do smażenia. Przygotuj zestaw do panierowania - na jednym talerzyk mąkę, na drugim roztrzepane jajka i na trzecim pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane.

Krok 3

Kawałki mięsa obtaczaj kolejno w każdym w mące, w jajku a na końcu na płatkach.

Krok 4

Opanierowane paluszki smaż na głębokim oleju ok. 3-4 minut uważając, aby olej nie był zbyt gorący. Przed podanie upewnij się, czy mięso jest dobrze usmażone.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie paluszki możesz przygotować również używając ryby zamiast kurczaka. Złociste paluszki podawaj z ulubionym dipem i np. frytkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste paluszki z kurczakaZłociste paluszki z kurczaka

Złociste paluszki z kurczaka to dość uniwersalna przekąska, która z pewnością sprawdzi się na wiele okoliczności. Z powodzeniem podasz je na obiad lub wczesną kolację – również w większym gronie. Będą także świetną przystawką na nieformalnym spotkaniu ze znajomymi. Do ich przygotowania wybierz dość delikatne w smaku piersi z kurczaka. Pokrój je na grube, podłużne paluszki podobnych rozmiarów – dzięki takiemu podziałowi mięsa, będzie ono efektowniej prezentowało się po przyrządzeniu. Mięsne kawałki posyp równomiernie przyprawą do złotego kurczaka, dzięki której nabiorą wyrazistego smaku. Każdy z paluszków panieruj, kolejno obtaczając w mące, jajku i pokruszonych w dłoniach płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane paluszki smaż w głębokim oleju z każdej strony. Podawaj z dowolnymi dodatkami, na przykład frytkami z piekarnika, sosem tysiąca wysp lub pikantnym ketchupem oraz chrupiącą sałatką na bazie świeżych warzyw. Sprawdź, jakie to proste, i przygotuj smaczne złociste paluszki z kurczaka na najbliższą okazję.