Złociste paluszki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste paluszki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

302 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

100 gramów

2 sztuki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w podłużne, dość grube paluszki. Każdy z nich posyp przyprawą Knorr.

Krok 2

W garnku powoli rozgrzej olej do smażenia. Przygotuj zestaw do panierowania - na jednym talerzyk mąkę, na drugim roztrzepane jajka i na trzecim pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane.

Krok 3

Kawałki mięsa obtaczaj kolejno w każdym w mące, w jajku a na końcu na płatkach.

Krok 4

Opanierowane paluszki smaż na głębokim oleju ok. 3-4 minut uważając, aby olej nie był zbyt gorący. Przed podanie upewnij się, czy mięso jest dobrze usmażone.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie paluszki możesz przygotować również używając ryby zamiast kurczaka. Złociste paluszki podawaj z ulubionym dipem i np. frytkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste paluszki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Nuggetsy z kurczaka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste paluszki z kurczakaZłociste paluszki z kurczaka

Złociste paluszki z kurczaka to dość uniwersalna przekąska, która z pewnością sprawdzi się na wiele okoliczności. Z powodzeniem podasz je na obiad lub wczesną kolację – również w większym gronie. Będą także świetną przystawką na nieformalnym spotkaniu ze znajomymi. Do ich przygotowania wybierz dość delikatne w smaku piersi z kurczaka. Pokrój je na grube, podłużne paluszki podobnych rozmiarów – dzięki takiemu podziałowi mięsa, będzie ono efektowniej prezentowało się po przyrządzeniu. Mięsne kawałki posyp równomiernie przyprawą do złotego kurczaka, dzięki której nabiorą wyrazistego smaku. Każdy z paluszków panieruj, kolejno obtaczając w mące, jajku i pokruszonych w dłoniach płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane paluszki smaż w głębokim oleju z każdej strony. Podawaj z dowolnymi dodatkami, na przykład frytkami z piekarnika, sosem tysiąca wysp lub pikantnym ketchupem oraz chrupiącą sałatką na bazie świeżych warzyw. Sprawdź, jakie to proste, i przygotuj smaczne złociste paluszki z kurczaka na najbliższą okazję.