Schab nadziewany morelami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 łyżki

0.5 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przebij płat mięsa wzdłuż włókien rączką drewnianej łyżki. Nadziej je morelami, wciskając je drewnianą łyżką.

Schab nadziewany morelami - Krok 1

Krok 2

Obierz cytrynę ze skórki. Wymieszaj skórkę cytryny z pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wetrzyj w mięso. Zostaw na noc przykryte folią aluminiową.

Schab nadziewany morelami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Oblej mięso 2 łyżkami stołowymi oleju z każdej strony i obsmaż na patelni. Następnie umieść w brytfannie.

Schab nadziewany morelami - Krok 3

Krok 4

Wlej 250 ml wody. Piecz bez przykrycia przez 40 min. Wlej więcej wody, jeśli to konieczne. W międzyczasie posiekaj drobno szalotki i podsmaż je w ½ łyżki oleju, aż zmiękną i zaczną pachnieć. Dodaj octu balsamicznego i gotuj na małym ogniu, aż połowa wyparuje. Wyciągnij mięso z piekarnika, odlej sos z pieczeni. Przykryj mięso i odłóż na 10 min. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, rozgniecioną gwiazdkę anyżu i sos z pieczeni do szalotek. Wszystko dobrze zmiksuj i powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj mięso z sosem, z ziemniakami i prostą sałatką z liści sałaty i rzodkiewek.

Schab nadziewany morelami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Nadziej mięso suszonymi śliwkami lub figami. Wieprzowina pasuje do wielu ziół i przypraw – spróbuj majeranku, rozmarynu i czosnku. Czosnek przechowuj w temperaturze pokojowej, by nie stracił świeżości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab nadziewany morelamiSchab nadziewany morelami

Podaj tę fantastyczną pieczeń wieprzową nadziewaną suszonymi morelami z sosem, od którego cieknie ślinka i słuchaj, jak wszyscy chwalą Twoją kuchnię.