Schab z morelami w sosie - nadziewany: pieczony - Przepisy.pl pixel

Schab nadziewany morelami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 łyżki

0.5 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przebij płat mięsa wzdłuż włókien rączką drewnianej łyżki. Nadziej je morelami, wciskając je drewnianą łyżką.

Schab nadziewany morelami - Krok 1

Krok 2

Obierz cytrynę ze skórki. Wymieszaj skórkę cytryny z pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wetrzyj w mięso. Zostaw na noc przykryte folią aluminiową.

Schab nadziewany morelami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Oblej mięso 2 łyżkami stołowymi oleju z każdej strony i obsmaż na patelni. Następnie umieść w brytfannie.

Schab nadziewany morelami - Krok 3

Krok 4

Wlej 250 ml wody. Piecz bez przykrycia przez 40 min. Wlej więcej wody, jeśli to konieczne. W międzyczasie posiekaj drobno szalotki i podsmaż je w ½ łyżki oleju, aż zmiękną i zaczną pachnieć. Dodaj octu balsamicznego i gotuj na małym ogniu, aż połowa wyparuje. Wyciągnij mięso z piekarnika, odlej sos z pieczeni. Przykryj mięso i odłóż na 10 min. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, rozgniecioną gwiazdkę anyżu i sos z pieczeni do szalotek. Wszystko dobrze zmiksuj i powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj mięso z sosem, z ziemniakami i prostą sałatką z liści sałaty i rzodkiewek.

Schab nadziewany morelami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Nadziej mięso suszonymi śliwkami lub figami. Wieprzowina pasuje do wielu ziół i przypraw – spróbuj majeranku, rozmarynu i czosnku. Czosnek przechowuj w temperaturze pokojowej, by nie stracił świeżości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab nadziewany morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab nadziewany morelamiSchab nadziewany morelami

Podaj tę fantastyczną pieczeń wieprzową nadziewaną suszonymi morelami z sosem, od którego cieknie ślinka i słuchaj, jak wszyscy chwalą Twoją kuchnię.