Schab ze śliwką – przepis: pieczony | Przepisy.pl pixel

Tradycyjny schab ze śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

426 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj, oczyść i natrzyj majerankiem.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 1

Krok 2

Za pomocą długiego i cienkiego noża wytnij otwór po środku i przez całą długość mięsa.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 2

Krok 3

W otwór włóż ciasno śliwki.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 3

Krok 4

Przyprawy z opakowania Przyprawy do karkówki Knorr zmieszaj z olejem i natrzyj dokładnie mięso.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 4

Krok 5

Schab umieść w woreczku dołączonym do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr i piecz według wskazówek na opakowaniu. Podawaj z ziemniakami lub z kaszą.

Tradycyjny schab ze śliwką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Urszula Moroń-Niedbała

    Urszula Moroń-Niedbała , 18.03.2016

    Przepis przysyłąjcie jedzenie chude

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny schab ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny schab ze śliwkąTradycyjny schab ze śliwką

Schab ze śliwką to danie, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. To zasługa aromatycznych przypraw, w tym suszonego majeranku, którym należy natrzeć mięso. Śliwka nadaje daniu wędzonego smaku. Jest soczysta i stanowi miły dodatek do mięsa. Proces przygotowywania dania nie jest skomplikowany. Wprawy wymaga jedynie odpowiednie nacięcie mięsa, aby włożyć w nie śliwki. Reszta robi się już sama w piekarniku. Schab ze śliwką można podawać jako danie główne, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i ulubionej surówki, np. z marchwi czy buraczków. Równie dobrze sprawdzi się też na zimno, serwowany na kromce chleba. Wedle uznania śliwki można zastąpić również suszonymi morelami, a całość polać sosem miodowym lub pieczeniowym. Schab to mięso, które w towarzystwie owoców, smakować będzie niezwykle wyraziście.