Soczysty schab pieczony po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty schab pieczony po polsku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

4 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab myjemy, osuszamy.

Krok 2

W miseczce przygotowujemy marynatę. Wsypujemy majeranek, pieprz, przyprawę Knorr, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy olej i wszystko mieszamy.

Krok 3

Powstałą bejcą nacieramy dobrze całe mięso, owijamy w folię lub wkładamy do zamykanego pojemnika i zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.

Krok 4

Po tym czasie schab wkładamy w rękaw lub torebkę do pieczenia, zawiązujemy i układamy w brytfance. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 200st. Po upieczeniu mięso należy zostawić jeszcze na ok pół godz by „odpoczęło” i by soki przy zbyt szybkim krojeniu od razu nie uciekły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej