Soczysty schab pieczony po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty schab pieczony po polsku

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

4 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab myjemy, osuszamy.

Krok 2

W miseczce przygotowujemy marynatę. Wsypujemy majeranek, pieprz, przyprawę Knorr, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy olej i wszystko mieszamy.

Krok 3

Powstałą bejcą nacieramy dobrze całe mięso, owijamy w folię lub wkładamy do zamykanego pojemnika i zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.

Krok 4

Po tym czasie schab wkładamy w rękaw lub torebkę do pieczenia, zawiązujemy i układamy w brytfance. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 200st. Po upieczeniu mięso należy zostawić jeszcze na ok pół godz by „odpoczęło” i by soki przy zbyt szybkim krojeniu od razu nie uciekły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty schab pieczony po polsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej