Schab po cygańsku: przepis z ogórkiem z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Schab po cygańsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

400 gramów

400 gramów

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 puszka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na plastry, następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz przyprawą Knorr, posmaruj majonezem i odstaw do lodówki na 30 min.

Schab po cygańsku - Krok 1

Krok 2

W tym czasie obierz warzywa i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory z puszki odcedź na sicie i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Schab po cygańsku - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno połowę warzyw, pomidory, plastry schabu i przykryj drugą częścią warzyw.

Schab po cygańsku - Krok 3

Krok 4

Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 30 min.

Schab po cygańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniakami i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po cygańskuSchab po cygańsku

Jeżeli w Twoim menu schab występuje wyłącznie pod postacią kotletów w panierce, to nadeszła pora na zmianę przyzwyczajeń i urozmaicenie dotychczasowego jadłospisu. Zobacz na naszą recepturę, która zaskoczy Cię licznymi walorami. Oto schab po cygańsku oprószony aromatycznymi przyprawami i serem. Ta potrawa zyskała już grono miłośników. Dołączysz?

Dla kogo?

Każdy miłośnik mięs powinien przekonać się, jak doskonale smakuje schab po cygańsku z ogórkiem. Soczysty, smaczny, aromatyczny – już teraz poznaj jego walory! Na dodatek schab przypadnie do gustu wszystkim fanom warzyw. W recepturze znajdziesz m.in. ogórki kiszone, marchewkę, cebulę oraz pomidory. 

Na jaką okazję?

Niech przepis na schab po cygańsku urozmaici większą uroczystość w gronie wymagających smakoszy. Z tym daniem zaprezentujesz się jako doskonały kucharz! A może nie masz pomysłu na codzienny obiad dla domowników? Schab po cygańsku z piekarnika będzie najlepszym wyborem! 

Czy wiesz, że?

Przed pieczeniem oprósz schab przyprawą i posmaruj go majonezem, aby był bardziej soczysty. Przechowuj mięso w lodówce przez pół godziny. W wolnym czasie możesz pokroić warzywa i inne składniki. Do dzieła!

Dla urozmaicenia:

Soczysty schab po cygańsku serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków. Doskonale sprawdzą się gotowane ziemniaki lub bataty. Jeżeli jednak masz inną wizję podania schabu, to działaj zgodnie ze swoją wyobraźnią. Po wypróbowaniu naszej receptury koniecznie zostaw komentarz, w którym opiszesz, jak smakowało Ci danie. Czekamy na Twoją opinię!