Schab po cygańsku: przepis z ogórkiem z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Schab po cygańsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

400 gramów

400 gramów

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 puszka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na plastry, następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz przyprawą Knorr, posmaruj majonezem i odstaw do lodówki na 30 min.

Schab po cygańsku - Krok 1

Krok 2

W tym czasie obierz warzywa i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory z puszki odcedź na sicie i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Schab po cygańsku - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno połowę warzyw, pomidory, plastry schabu i przykryj drugą częścią warzyw.

Schab po cygańsku - Krok 3

Krok 4

Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 30 min.

Schab po cygańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniakami i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po cygańskuSchab po cygańsku

Jeżeli w Twoim menu schab występuje wyłącznie pod postacią kotletów w panierce, to nadeszła pora na zmianę przyzwyczajeń i urozmaicenie dotychczasowego jadłospisu. Zobacz na naszą recepturę, która zaskoczy Cię licznymi walorami. Oto schab po cygańsku oprószony aromatycznymi przyprawami i serem. Ta potrawa zyskała już grono miłośników. Dołączysz?

Dla kogo?

Każdy miłośnik mięs powinien przekonać się, jak doskonale smakuje schab po cygańsku z ogórkiem. Soczysty, smaczny, aromatyczny – już teraz poznaj jego walory! Na dodatek schab przypadnie do gustu wszystkim fanom warzyw. W recepturze znajdziesz m.in. ogórki kiszone, marchewkę, cebulę oraz pomidory. 

Na jaką okazję?

Niech przepis na schab po cygańsku urozmaici większą uroczystość w gronie wymagających smakoszy. Z tym daniem zaprezentujesz się jako doskonały kucharz! A może nie masz pomysłu na codzienny obiad dla domowników? Schab po cygańsku z piekarnika będzie najlepszym wyborem! 

Czy wiesz, że?

Przed pieczeniem oprósz schab przyprawą i posmaruj go majonezem, aby był bardziej soczysty. Przechowuj mięso w lodówce przez pół godziny. W wolnym czasie możesz pokroić warzywa i inne składniki. Do dzieła!

Dla urozmaicenia:

Soczysty schab po cygańsku serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków. Doskonale sprawdzą się gotowane ziemniaki lub bataty. Jeżeli jednak masz inną wizję podania schabu, to działaj zgodnie ze swoją wyobraźnią. Po wypróbowaniu naszej receptury koniecznie zostaw komentarz, w którym opiszesz, jak smakowało Ci danie. Czekamy na Twoją opinię!