
Składniki
2 łyżki
400 gramów
400 gramów
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
150 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 puszka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na plastry, następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz przyprawą Knorr, posmaruj majonezem i odstaw do lodówki na 30 min.

Krok 2
W tym czasie obierz warzywa i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory z puszki odcedź na sicie i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 3
W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno połowę warzyw, pomidory, plastry schabu i przykryj drugą częścią warzyw.

Krok 4
Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 30 min.


Dobra rada:
Podawaj z ziemniakami i surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do mięs z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab po cygańsku
Jeżeli w Twoim menu schab występuje wyłącznie pod postacią kotletów w panierce, to nadeszła pora na zmianę przyzwyczajeń i urozmaicenie dotychczasowego jadłospisu. Zobacz na naszą recepturę, która zaskoczy Cię licznymi walorami. Oto schab po cygańsku oprószony aromatycznymi przyprawami i serem. Ta potrawa zyskała już grono miłośników. Dołączysz?
Dla kogo?
Każdy miłośnik mięs powinien przekonać się, jak doskonale smakuje schab po cygańsku z ogórkiem. Soczysty, smaczny, aromatyczny – już teraz poznaj jego walory! Na dodatek schab przypadnie do gustu wszystkim fanom warzyw. W recepturze znajdziesz m.in. ogórki kiszone, marchewkę, cebulę oraz pomidory.
Na jaką okazję?
Niech przepis na schab po cygańsku urozmaici większą uroczystość w gronie wymagających smakoszy. Z tym daniem zaprezentujesz się jako doskonały kucharz! A może nie masz pomysłu na codzienny obiad dla domowników? Schab po cygańsku z piekarnika będzie najlepszym wyborem!
Czy wiesz, że?
Przed pieczeniem oprósz schab przyprawą i posmaruj go majonezem, aby był bardziej soczysty. Przechowuj mięso w lodówce przez pół godziny. W wolnym czasie możesz pokroić warzywa i inne składniki. Do dzieła!
Dla urozmaicenia:
Soczysty schab po cygańsku serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków. Doskonale sprawdzą się gotowane ziemniaki lub bataty. Jeżeli jednak masz inną wizję podania schabu, to działaj zgodnie ze swoją wyobraźnią. Po wypróbowaniu naszej receptury koniecznie zostaw komentarz, w którym opiszesz, jak smakowało Ci danie. Czekamy na Twoją opinię!