Schab po cygańsku: przepis z ogórkiem z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Schab po cygańsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

400 gramów

400 gramów

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 puszka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na plastry, następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz przyprawą Knorr, posmaruj majonezem i odstaw do lodówki na 30 min.

Schab po cygańsku - Krok 1

Krok 2

W tym czasie obierz warzywa i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory z puszki odcedź na sicie i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Schab po cygańsku - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno połowę warzyw, pomidory, plastry schabu i przykryj drugą częścią warzyw.

Schab po cygańsku - Krok 3

Krok 4

Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 30 min.

Schab po cygańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniakami i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po cygańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po cygańskuSchab po cygańsku

Jeżeli w Twoim menu schab występuje wyłącznie pod postacią kotletów w panierce, to nadeszła pora na zmianę przyzwyczajeń i urozmaicenie dotychczasowego jadłospisu. Zobacz na naszą recepturę, która zaskoczy Cię licznymi walorami. Oto schab po cygańsku oprószony aromatycznymi przyprawami i serem. Ta potrawa zyskała już grono miłośników. Dołączysz?

Dla kogo?

Każdy miłośnik mięs powinien przekonać się, jak doskonale smakuje schab po cygańsku z ogórkiem. Soczysty, smaczny, aromatyczny – już teraz poznaj jego walory! Na dodatek schab przypadnie do gustu wszystkim fanom warzyw. W recepturze znajdziesz m.in. ogórki kiszone, marchewkę, cebulę oraz pomidory. 

Na jaką okazję?

Niech przepis na schab po cygańsku urozmaici większą uroczystość w gronie wymagających smakoszy. Z tym daniem zaprezentujesz się jako doskonały kucharz! A może nie masz pomysłu na codzienny obiad dla domowników? Schab po cygańsku z piekarnika będzie najlepszym wyborem! 

Czy wiesz, że?

Przed pieczeniem oprósz schab przyprawą i posmaruj go majonezem, aby był bardziej soczysty. Przechowuj mięso w lodówce przez pół godziny. W wolnym czasie możesz pokroić warzywa i inne składniki. Do dzieła!

Dla urozmaicenia:

Soczysty schab po cygańsku serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków. Doskonale sprawdzą się gotowane ziemniaki lub bataty. Jeżeli jednak masz inną wizję podania schabu, to działaj zgodnie ze swoją wyobraźnią. Po wypróbowaniu naszej receptury koniecznie zostaw komentarz, w którym opiszesz, jak smakowało Ci danie. Czekamy na Twoją opinię!