Tartaletki z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki z kurkami

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

600 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciastem wykładamy foremki na mini tarty i podpiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut. z jednej rolki gotowego ciasta kruchego powinno wyjśc 6 tartaletek.

Krok 2

Grzyby podsmażamy z posiekaną cebulą na maśle. Solimy u pieprzymy.

Krok 3

Śmietanę mieszamy z jajkami, serem, kosteczką pietruszkową i tymiankiem.

Krok 4

Na spód z ciasta wykładamy grzyby i zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy w 180 stopniach około 20 - 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki z kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej