Gołąbki po cygańsku – przepis

Czym są gołąbki po cygańsku i jak się je przygotowuje? Są łatwiejsze czy trudniejsze do przyrządzenia niż te klasyczne? Sprawdźcie, co warto o nich wiedzieć.

Gołąbki po cygańsku w sosie pomidorowym

Gołąbki po cygańsku to tzw. gołąbki bez zawijania z ryżem, czyli mięsno-warzywne danie w postaci obsmażanych i duszonych kotletów. Ta wersja potrawy jest łatwiejsza i dużo szybsza do przygotowania niż gołąbki zawijane w liście kapusty, ale wymaga zastosowania odpowiednich proporcji i techniki, żeby potrawa się nie rozpadała. Gołąbki po cygańsku z ryżem są oryginalną propozycją na obiad (zamiast sztuki mięsa), na kolację – z sosem pomidorowym i pieczywem, ale też na święta lub na przyjęcie.

Gołąbki po cygańsku – przepis na szybkie gołąbki

Przepis na gołąbki po cygańsku zakłada użycie 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, 1 kg białej kapusty, ok. 100-120 g ryżu, 4 jajek, 5 ząbków czosnku, 2 średnich cebul, garści kaszy manny lub bułki tartej, oleju do smażenia oraz przypraw: pieprzu, majeranku, słodkiej i ostrej papryki oraz gałki muszkatołowej.

Kapustę na gołąbki po cygańsku z piekarnika zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnijcie przy użyciu szatkownicy, posypcie solą i zagniećcie, żeby puściła nadmiar wody. Ugotujcie ryż, a cebulę poszatkujcie i przesmażcie razem z mielonym mięsem. Połączcie wszystkie składniki i doprawcie do smaku. Z powstałej masy formujcie owalne kotlety i podsmażajcie je ze wszystkich stron do zrumienienia. Gołąbki po cygańsku przełóżcie do naczynia żaroodpornego, zalejcie sosem pomidorowym i pieczcie do miękkości.