Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

600 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki obierz z łupin przekrój na pół, pieczarki umyj w zależności od wielkości przekrój na pół lub na cztery części.

Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - Krok 1

Krok 2

Umyte i osuszone mięso z kurczaka umieść w misce, dodaj cebulkę i pieczarki. Wszystko razem, dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr z czosnkiem, wymieszaj. Składniki przełóż do żaroodpornego naczynia.

Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - Krok 2

Krok 3

Piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 190*C piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywę piecz kolejne 20-30 minut, tak aby kurczak uzyskał złotą barwę, chrupiąca skórkę i był delikatny i soczysty w środku.

Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Po upieczeniu całość oprósz posiekaną natką lubczyku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotkąPieczone podudzia z pieczarkami i szalotką

Szukasz pomysłu na prosty i szybki obiad, a tradycyjnie przyrządzany kurczak już nie smakuje jak dawniej? Sprawdź naszą propozycję na pieczone uda z pieczarkami i szalotką. To nie tylko bardzo łatwa receptura, ale przede wszystkim bardzo smaczne danie, które z pewnością zagości na twoim stole na stałe. Potrzebujesz zaledwie 4 składników, które stworzą ten oryginalny posiłek.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi urozmaicone, a jednocześnie nieskomplikowane oraz szybkie obiady z mięsem z kurczaka.

Na jaką okazję?

Pieczone uda z kurczaka sprawdzą się przede wszystkim jako codzienne danie obiadowe, ale są także świetną propozycją na domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Drób jest najchętniej spożywanym mięsem w Polsce. Obok wieprzowiny zajmuje czołowe miejsce we wszystkich statystykach odnoszących się do ilości mięsa, jakie jemy w ciągu roku.

Dla urozmaicenia:

Uda z piekarnika idealnie będą smakować z posiekaną natką lubczyku.