Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką
NOWY PRZEPIS
łatwe
41 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
600 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki obierz z łupin przekrój na pół, pieczarki umyj w zależności od wielkości przekrój na pół lub na cztery części.

Krok 2
Umyte i osuszone mięso z kurczaka umieść w misce, dodaj cebulkę i pieczarki. Wszystko razem, dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr z czosnkiem, wymieszaj. Składniki przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 3
Piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 190*C piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywę piecz kolejne 20-30 minut, tak aby kurczak uzyskał złotą barwę, chrupiąca skórkę i był delikatny i soczysty w środku.


Dobra rada:
Po upieczeniu całość oprósz posiekaną natką lubczyku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do mięs z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką
Szukasz pomysłu na prosty i szybki obiad, a tradycyjnie przyrządzany kurczak już nie smakuje jak dawniej? Sprawdź naszą propozycję na pieczone uda z pieczarkami i szalotką. To nie tylko bardzo łatwa receptura, ale przede wszystkim bardzo smaczne danie, które z pewnością zagości na twoim stole na stałe. Potrzebujesz zaledwie 4 składników, które stworzą ten oryginalny posiłek.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi urozmaicone, a jednocześnie nieskomplikowane oraz szybkie obiady z mięsem z kurczaka.
Na jaką okazję?
Pieczone uda z kurczaka sprawdzą się przede wszystkim jako codzienne danie obiadowe, ale są także świetną propozycją na domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Drób jest najchętniej spożywanym mięsem w Polsce. Obok wieprzowiny zajmuje czołowe miejsce we wszystkich statystykach odnoszących się do ilości mięsa, jakie jemy w ciągu roku.
Dla urozmaicenia:
Uda z piekarnika idealnie będą smakować z posiekaną natką lubczyku.

































