Kurczak w soli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w soli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

318 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

292 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

530 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

2 kilogramy

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj z zewnątrz i wewnątrz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu wyrazisty smak.

Kurczak w soli - Krok 1

Krok 2

Do środka kurczaka włóż przeciętą na pół główkę czosnku i przeciętą na pół cytrynę z gałązkami rozmarynu. Zwiąż na krzyż nogi kurczaka.

Kurczak w soli - Krok 2

Krok 3

Oddziel jajka od białek. Białka ubij na sztywna piane, pomieszaj z solą. W efekcie powinna powstać dość plastyczna masa. Część powstałej masy ułóż na blasze. Na soli umieść kurczaka, obłóż go dokładnie pozostała solą z białkiem. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C. Kurczaka piecz jeszcze przez 80 minut. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Kurczak w soli - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu kurczaka wyciągnij ze skorupki z soli i podziel na mniejsze porcje.

Kurczak w soli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka kurczaka można włożyć też jabłka lub suszone śliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w soliKurczak w soli

Kurczak w soli to uniwersalna propozycja na danie obiadowe, które przypadnie do gustu miłośnikom mięsa drobiowego. Upieczony na złocisty kolor kurczak będzie apetycznie prezentował się na talerzu. Zaserwuj go w całości na półmisku udekorowanym świeżymi liśćmi karbowanej, różnokolorowej sałaty i plastrami pomidorów. Aby potrawa miała wyrazisty smak, sięgnij po odpowiednie przyprawy – wypróbuj zwłaszcza tej do pikantnego kurczaka. Natrzyj nią dokładnie mięso z zewnątrz i wewnątrz. Ewentualnie oprósz je dodatkowo aromatycznymi ziołami, np. kolendrą i rozmarynem. Dla kontrastu i uwydatnienia smaku, włóż do środka także połówkę cytryny. Kurczak po upieczeniu będzie miał chrupiącą skórkę i pozostanie soczysty, jeśli przygotujesz do niego słoną masę. W tym celu oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną masę z solą gruboziarnistą. Obłóż nią mięso przed wstawieniem do piekarnika. Kurczaka w soli podawaj na ciepło. Świetnym dodatkiem do niego okażą się podpiekane ziemniaki, frytki bądź purée. Co sądzisz o tej propozycji na obiad?