Kurczak w soli przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak w soli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

315 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

513 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

2 kilogramy

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj z zewnątrz i wewnątrz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu wyrazisty smak.

Kurczak w soli - Krok 1

Krok 2

Do środka kurczaka włóż przeciętą na pół główkę czosnku i przeciętą na pół cytrynę z gałązkami rozmarynu. Zwiąż na krzyż nogi kurczaka.

Kurczak w soli - Krok 2

Krok 3

Oddziel jajka od białek. Białka ubij na sztywna piane, pomieszaj z solą. W efekcie powinna powstać dość plastyczna masa. Część powstałej masy ułóż na blasze. Na soli umieść kurczaka, obłóż go dokładnie pozostała solą z białkiem. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C. Kurczaka piecz jeszcze przez 80 minut. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Kurczak w soli - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu kurczaka wyciągnij ze skorupki z soli i podziel na mniejsze porcje.

Kurczak w soli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka kurczaka można włożyć też jabłka lub suszone śliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w soliKurczak w soli

Kurczak w soli to uniwersalna propozycja na danie obiadowe, które przypadnie do gustu miłośnikom mięsa drobiowego. Upieczony na złocisty kolor kurczak będzie apetycznie prezentował się na talerzu. Zaserwuj go w całości na półmisku udekorowanym świeżymi liśćmi karbowanej, różnokolorowej sałaty i plastrami pomidorów. Aby potrawa miała wyrazisty smak, sięgnij po odpowiednie przyprawy – wypróbuj zwłaszcza tej do pikantnego kurczaka. Natrzyj nią dokładnie mięso z zewnątrz i wewnątrz. Ewentualnie oprósz je dodatkowo aromatycznymi ziołami, np. kolendrą i rozmarynem. Dla kontrastu i uwydatnienia smaku, włóż do środka także połówkę cytryny. Kurczak po upieczeniu będzie miał chrupiącą skórkę i pozostanie soczysty, jeśli przygotujesz do niego słoną masę. W tym celu oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną masę z solą gruboziarnistą. Obłóż nią mięso przed wstawieniem do piekarnika. Kurczaka w soli podawaj na ciepło. Świetnym dodatkiem do niego okażą się podpiekane ziemniaki, frytki bądź purée. Co sądzisz o tej propozycji na obiad?