Kurczak na soli (w soli) - pieczony, z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Kurczak w soli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

305 osób wydrukowało

Pobierz pdf

561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

2 kilogramy

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj z zewnątrz i wewnątrz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu wyrazisty smak.

Kurczak w soli - Krok 1

Krok 2

Do środka kurczaka włóż przeciętą na pół główkę czosnku i przeciętą na pół cytrynę z gałązkami rozmarynu. Zwiąż na krzyż nogi kurczaka.

Kurczak w soli - Krok 2

Krok 3

Oddziel jajka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pomieszaj z solą. W efekcie powinna powstać dość plastyczna masa. Część powstałej masy ułóż na blasze. Na soli umieść kurczaka, obłóż go dokładnie pozostała solą z białkiem. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C. Kurczaka piecz jeszcze przez 80 minut. Tak przygotowany kurczak w soli będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Kurczak w soli - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu kurczaka wyciągnij ze skorupki z soli i podziel na mniejsze porcje.

Kurczak w soli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka kurczaka w soli można włożyć też jabłka lub suszone śliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w soli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po seczuańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w soliKurczak w soli

Kurczak w soli to uniwersalna propozycja na danie obiadowe, które przypadnie do gustu miłośnikom mięsa drobiowego. Upieczony na złocisty kolor kurczak będzie apetycznie prezentował się na talerzu. Zaserwuj go w całości na półmisku udekorowanym świeżymi liśćmi karbowanej, różnokolorowej sałaty i plastrami pomidorów. Aby potrawa miała wyrazisty smak, sięgnij po odpowiednie przyprawy – wypróbuj zwłaszcza tej do pikantnego kurczaka. Natrzyj nią dokładnie mięso z zewnątrz i wewnątrz. Ewentualnie oprósz je dodatkowo aromatycznymi ziołami, np. kolendrą i rozmarynem. Dla kontrastu i uwydatnienia smaku, włóż do środka także połówkę cytryny.

Dla kogo?

Kurczak pieczony na soli to doskonały wybór dla osób ceniących proste i efektowne przepisy. Dzięki tej metodzie pieczenia mięso pozostaje soczyste i aromatyczne, a chrupiąca skórka zachwyci każdego smakosza. Jeśli szukasz prostego, ale wykwintnego dania, przepis na kurczaka w soli to strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Kurczak w soli świetnie sprawdzi się jako danie główne na uroczystym obiedzie, ale równie dobrze możesz podać go na rodzinnej kolacji w środku tygodnia. To idealna propozycja na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Kurczak pieczony na soli nie wymaga dodatkowego tłuszczu ani długiego marynowania – sól działa jak naturalny wzmacniacz smaku i utrzymuje wilgoć w mięsie podczas pieczenia. Dzięki temu kurczak na soli jest soczysty, a jego przygotowanie zajmuje mniej czasu, niż się spodziewasz.

Dla urozmaicenia:

Aby dodać daniu nieco więcej aromatu, podłóż pod kurczaka kilka gałązek świeżych ziół, takich jak rozmaryn, tymianek czy majeranek. Możesz także eksperymentować z dodatkiem cytrusów – plasterki cytryny lub pomarańczy ułożone obok mięsa dodadzą mu delikatnego, orzeźwiającego smaku.

Sprawdź również nasze przepisy na zapiekankę z mięsem mielonym i filetem z kurczaka oraz cannelloni ze szpinakiem i ricottą!