Tortilla z kurczakiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z kurczakiem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

473 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

709 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

600 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

6 sztuk

250 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 600 ml wody i zagotuj. Następnie odlej połowę sosu.

Krok 2

Cebulę, paprykę, pieczarki oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Mięso z ugotowanego kurczaka porozrywaj palcami na mniejsze włókna. Dodaj te składniki oraz połowę startego sera do połowy sosu pomidorowego z Fix Knorr.

Krok 3

Sos powinien być gęsty od zawartości składników. Dopraw go posiekaną kolendrą.

Krok 4

Teraz zwijaj placki tortilli z przygotowanym farszem. Gotowe układaj w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Gotową tortillę polej pozostałym sosem pomidorowym z Fixem Knorr i posyp startym serem. Zapiekaj przez 20 minut w 180 °C. Podawaj z kwaśną śmietaną, posypane posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z kurczakiem i pieczarkami Tortilla z kurczakiem i pieczarkami

Tortilla z kurczakiem i pieczarkami to danie pełne smaków i różnorodnych składników: mięsa, grzybów, warzyw, zapieczone w aromatycznym pomidorowym sosie. Na początek przygotuj farsz, krojąc wszystkie składniki w drobną kostkę. Usmażonego lub grillowanego kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszaj w dużej misce razem z połową przygotowanego wcześniej sosu, klasycznego włoskiego bolognese. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do niego niewielką ilość drobno posiekanej papryczki chili albo pasty typu harissa. Dla urozmaicenia dodać możesz także przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz zawiń w tortillę (pszenną albo kukurydzianą) i ułóż w naczyniu żaroodpornym, które warto wcześniej posmarować cienką warstwą oliwy. Na koniec polej przygotowywaną potrawę drugą częścią sosu i posyp startym żółtym serem, zapiekając w nagrzanym piekarniku. Serwuj ze świeżą sałatką z pomidorów i cebuli. Mamy nadzieję, że przyrządzanie pysznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!