Zapiekana tortilla z kurczakiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Tortilla z kurczakiem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
498 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

601 osób wydrukowało

Pobierz pdf

785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

600 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

6 sztuk

250 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 600 ml wody i zagotuj. Następnie odlej połowę sosu.

Krok 2

Cebulę, paprykę, pieczarki oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Mięso z ugotowanego kurczaka porozrywaj palcami na mniejsze włókna. Dodaj te składniki oraz połowę startego sera do połowy sosu pomidorowego z Fix Knorr.

Krok 3

Sos powinien być gęsty od zawartości składników. Dopraw go posiekaną kolendrą.

Krok 4

Teraz zwijaj placki tortilli z przygotowanym farszem. Gotowe układaj w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Gotową tortillę z pieczarkami i kurczakiem polej pozostałym sosem pomidorowym z Fixem Knorr i posyp startym serem. Zapiekaj przez 20 minut w 180°C. Podawaj z kwaśną śmietaną, posypane posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z kurczakiem i pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z kurczakiem i pieczarkami Tortilla z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekana tortilla z kurczakiem i pieczarkami to danie pełne smaków i różnorodnych składników: mięsa, grzybów, warzyw, zapieczonych w aromatycznym pomidorowym sosie. Dzięki połączeniu soczystego kurczaka, pieczarek oraz delikatnej tortilli, całość staje się wyjątkowo smaczna. Potrawa, zapieczona z serem, idealnie łączy chrupkość tortilli z delikatnym nadzieniem, tworząc pyszną kolację lub obiad.

Dla kogo?

Tortilla z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja, gdy cenisz sobie smaczne i szybkie dania pełne różnorodnych składników! To także doskonała opcja dla miłośników kuchni meksykańskiej, którzy chcą spróbować czegoś nowego z odrobiną włoskiego smaku.

Na jaką okazję?

Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami sprawdzi się doskonale zarówno na codzienny obiad, jak i podczas spotkania ze znajomymi! Jest to danie, które z łatwością możesz przygotować na kolację lub przyjęcie, ciesząc się przy tym wyjątkowym smakiem i aromatem.

Czy wiesz, że?

Zapiekana tortilla z kurczakiem i pieczarkami to klasyka kuchni meksykańskiej z nutą włoskich akcentów. Tortilla, tradycyjnie z kukurydzy, jest teraz stosowana na całym świecie jako baza do różnych nadzień. To danie możesz przygotować na wiele sposobów, z różnorodnymi farszami – świetnie sprawdzi się także w wersji wegetariańskiej!

Dla urozmaicenia:

Aby nadać swojej tortilli z kurczakiem i pieczarkami wyjątkowego smaku, możesz dodać do farszu inne warzywa, jak papryka czy cukinia. Możesz również eksperymentować z innymi sosami – spróbuj na przykład sosu barbecue lub śmietanowego, by uzyskać jeszcze bogatszy smak!

Jeśli lubisz dania z kurczakiem, koniecznie spróbuj także naszego przepisu na zapiekankę gyros z makaronem lub tagliatelle z kurkami i kurczakiem – obie potrawy zachwycą Cię bogactwem smaków!