
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr pomieszaj z otartą skórka z dwóch limonek, startym imbirem i posiekanym tymiankiem oraz pokruszonym pieprzem. Przyprawa podkreśli wyrazisty smak mięsa.

Krok 2
Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz.

Krok 3
Pozostałe limonki okrój z białej skóry, włóż do środka razem z przekrojonym na pół czosnkiem. Do środka włóż również dwie łyżki masła.

Krok 4
Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż, ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę kurczaka i piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.


Dobra rada:
Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak limonkowy z tymiankiem
Kurczak pieczony w całości będzie perfekcyjnym wyborem, jeśli planujesz uroczysty obiad. Ciekawą inspiracją na jego podanie jest poniższy przepis na kurczaka limonkowego z tymiankiem. Jak go przygotować? Na początek w osobnej misce przyrządź wyrazistą w smaku marynatę. W tym celu wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka ze skórką z limonek, startym imbirem oraz posiekanym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Umytego i wysuszonego kurczaka natrzyj marynatą – wewnątrz i na zewnątrz. Limonki, z których wcześniej została starta zewnętrzna warstwa skórki, starannie obierz i umieść – wraz z tłuszczem i przekrojonym na pół czosnkiem – we wnętrzu kurczaka. Zabezpiecz farsz przed wypadnięciem w trakcie zapiekania, związując mięso nicią spożywczą. Pieczenie kurczaka powinno odbywać się dwuetapowo. W pierwszym piecz go pod przykryciem, w drugim zaś bez pokrywki. Dzięki temu gotowy kurczak będzie charakteryzował się chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Danie możesz zaserwować z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki lub ugotowany na sypko ryż. Przygotuj smacznego kurczaka przy najbliższej okazji. Koniecznie według naszego przepisu.






























