Kurczak limonkowy z tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

80 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr pomieszaj z otartą skórka z dwóch limonek, startym imbirem i posiekanym tymiankiem oraz pokruszonym pieprzem. Przyprawa podkreśli wyrazisty smak mięsa.

Kurczak limonkowy z tymiankiem - Krok 1

Krok 2

Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz.

Kurczak limonkowy z tymiankiem - Krok 2

Krok 3

Pozostałe limonki okrój z białej skóry, włóż do środka razem z przekrojonym na pół czosnkiem. Do środka włóż również dwie łyżki masła.

Kurczak limonkowy z tymiankiem - Krok 3

Krok 4

Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż, ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę kurczaka i piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Kurczak limonkowy z tymiankiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak limonkowy z tymiankiemKurczak limonkowy z tymiankiem

Kurczak pieczony w całości będzie perfekcyjnym wyborem, jeśli planujesz uroczysty obiad. Ciekawą inspiracją na jego podanie jest poniższy przepis na kurczaka limonkowego z tymiankiem. Jak go przygotować? Na początek w osobnej misce przyrządź wyrazistą w smaku marynatę. W tym celu wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka ze skórką z limonek, startym imbirem oraz posiekanym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Umytego i wysuszonego kurczaka natrzyj marynatą – wewnątrz i na zewnątrz. Limonki, z których wcześniej została starta zewnętrzna warstwa skórki, starannie obierz i umieść – wraz z tłuszczem i przekrojonym na pół czosnkiem – we wnętrzu kurczaka. Zabezpiecz farsz przed wypadnięciem w trakcie zapiekania, związując mięso nicią spożywczą. Pieczenie kurczaka powinno odbywać się dwuetapowo. W pierwszym piecz go pod przykryciem, w drugim zaś bez pokrywki. Dzięki temu gotowy kurczak będzie charakteryzował się chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Danie możesz zaserwować z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki lub ugotowany na sypko ryż. Przygotuj smacznego kurczaka przy najbliższej okazji. Koniecznie według naszego przepisu.