
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr pomieszaj z otartą skórka z dwóch limonek, startym imbirem i posiekanym tymiankiem oraz pokruszonym pieprzem. Przyprawa podkreśli wyrazisty smak mięsa.

Krok 2
Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz.

Krok 3
Pozostałe limonki okrój z białej skóry, włóż do środka razem z przekrojonym na pół czosnkiem. Do środka włóż również dwie łyżki masła.

Krok 4
Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż, ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę kurczaka i piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.


Dobra rada:
Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak limonkowy z tymiankiem
Kurczak pieczony w całości będzie perfekcyjnym wyborem, jeśli planujesz uroczysty obiad. Ciekawą inspiracją na jego podanie jest poniższy przepis na kurczaka limonkowego z tymiankiem. Jak go przygotować? Na początek w osobnej misce przyrządź wyrazistą w smaku marynatę. W tym celu wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka ze skórką z limonek, startym imbirem oraz posiekanym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Umytego i wysuszonego kurczaka natrzyj marynatą – wewnątrz i na zewnątrz. Limonki, z których wcześniej została starta zewnętrzna warstwa skórki, starannie obierz i umieść – wraz z tłuszczem i przekrojonym na pół czosnkiem – we wnętrzu kurczaka. Zabezpiecz farsz przed wypadnięciem w trakcie zapiekania, związując mięso nicią spożywczą. Pieczenie kurczaka powinno odbywać się dwuetapowo. W pierwszym piecz go pod przykryciem, w drugim zaś bez pokrywki. Dzięki temu gotowy kurczak będzie charakteryzował się chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Danie możesz zaserwować z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki lub ugotowany na sypko ryż. Przygotuj smacznego kurczaka przy najbliższej okazji. Koniecznie według naszego przepisu.