Udka z kurczaka w sosie kurkowym - pieczone | Przepisy.pl pixel

Pieczone udka z kurczaka z sosem kurkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
621 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

541 osób wydrukowało

Pobierz pdf

845 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

100 mililitrów

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Skórę wokół kostki natnij dookoła, co sprawi że po upieczeniu mięso oddzieli się w tym miejscu od kości.

Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - Krok 1

Krok 2

Kawałki mięsa oprósz przyprawą Knorr a następnie włóż do foliowego rękawa do pieczenia i zepnij oba końce spinkami. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 50 minut.

Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie kurki oczyść i sparz krótko we wrzącej wodzie, odcedź. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w rondelku na rozgrzanym maśle. Dodaj kurki i duś chwilę razem.

Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej przygotowany bulion oraz śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Dopraw do smaku pieprzem.

Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - Krok 4

Krok 5

Upieczone udka wyjmij z woreczka, wyłóż na półmisek i polej kurkowym sosem. Całość posyp grubo pokrojonym szczypiorem i natychmiast podawaj.

Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczone udka z sosem wyśmienicie komponować się będą z kaszą, np. jaglaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka z  kurczaka z sosem kurkowym Pieczone udka z kurczaka z sosem kurkowym

Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad, udka z kurczaka w sosie kurkowym będą dobrym rozwiązaniem. Na początek przygotuj mięso. By było soczyste i chrupiące – zamarynuj je w oliwie i przyprawach, dodatkowo polewając sokiem z cytryny. Kurczaka natnij dookoła kostki - w ten sposób po upieczeniu mięso oddzieli się od niej w miejscu nacięcia. Przypraw majerankiem, curry, świeżo zmielonym pieprzem oraz czerwoną papryką i włóż do piekarnika. W kolejnym kroku przygotuj sos kurkowy do udek z kurczaka. W tym celu sparz we wrzącej wodzie kurki, pokrój cebulę szalotkę i duś wszystko razem przez kilka minut na małym ogniu. Uważaj przy tym, by składniki się nie przypaliły. Gdy będą odpowiednio miękkie, połącz bulion ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim upieczone udka z kurczaka. Zobacz nasz przepis i przyrządź pyszne udka z kurczaka z kurkami!

Dla kogo?

Udka w sosie kurkowym to propozycja nie tylko dla miłośników drobiu, ale także tych z was, którzy cenią mocno grzybowy smak potraw.

Na jaką okazję?

Pałki z kurczaka z kurkami świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie menu obiadowego, serwowanego podczas wyjątkowych okazji. To idealne rozwiązanie na domową imprezę, gdy szukacie inspiracji na wyjątkowe danie gorące.

Czy wiesz, że?

Polska nazwa kurki funkcjonuje od 1830 roku. Nadał ją Józef Jundziłł. Innymi określeniami tego grzyba są: pieprznik jadalny, pieprznik pospolity czy pieprznik gąska.

Dla urozmaicenia:

Kurki możesz zastąpić innymi grzybami np. mun lub marynowanymi. Zamiast szalotki wykorzystaj cebulę czerwoną lub perłową. Gotowe udka z kurczaka w sosie kurkowym serwuj z posiekanym szczypiorkiem.