Pieczone udka z kurczaka z sosem kurkowym
łatwe
840 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
100 mililitrów
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Skórę wokół kostki natnij dookoła, co sprawi że po upieczeniu mięso oddzieli się w tym miejscu od kości.

Krok 2
Kawałki mięsa oprósz przyprawą Knorr a następnie włóż do foliowego rękawa do pieczenia i zepnij oba końce spinkami. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 50 minut.

Krok 3
W tym czasie kurki oczyść i sparz krótko we wrzącej wodzie, odcedź. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w rondelku na rozgrzanym maśle. Dodaj kurki i duś chwilę razem.

Krok 4
Następnie wlej przygotowany bulion oraz śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 5
Upieczone udka wyjmij z woreczka, wyłóż na półmisek i polej kurkowym sosem. Całość posyp grubo pokrojonym szczypiorem i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Pieczone udka z sosem wyśmienicie komponować się będą z kaszą, np. jaglaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone udka z kurczaka z sosem kurkowym
Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad, udka z kurczaka w sosie kurkowym będą dobrym rozwiązaniem. Na początek przygotuj mięso. By było soczyste i chrupiące – zamarynuj je w oliwie i przyprawach, dodatkowo polewając sokiem z cytryny. Kurczaka natnij dookoła kostki - w ten sposób po upieczeniu mięso oddzieli się od niej w miejscu nacięcia. Przypraw majerankiem, curry, świeżo zmielonym pieprzem oraz czerwoną papryką i włóż do piekarnika. W kolejnym kroku przygotuj sos kurkowy do udek z kurczaka. W tym celu sparz we wrzącej wodzie kurki, pokrój cebulę szalotkę i duś wszystko razem przez kilka minut na małym ogniu. Uważaj przy tym, by składniki się nie przypaliły. Gdy będą odpowiednio miękkie, połącz bulion ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim upieczone udka z kurczaka. Zobacz nasz przepis i przyrządź pyszne udka z kurczaka z kurkami!
Dla kogo?
Udka w sosie kurkowym to propozycja nie tylko dla miłośników drobiu, ale także tych z was, którzy cenią mocno grzybowy smak potraw.
Na jaką okazję?
Pałki z kurczaka z kurkami świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie menu obiadowego, serwowanego podczas wyjątkowych okazji. To idealne rozwiązanie na domową imprezę, gdy szukacie inspiracji na wyjątkowe danie gorące.
Czy wiesz, że?
Polska nazwa kurki funkcjonuje od 1830 roku. Nadał ją Józef Jundziłł. Innymi określeniami tego grzyba są: pieprznik jadalny, pieprznik pospolity czy pieprznik gąska.
Dla urozmaicenia:
Kurki możesz zastąpić innymi grzybami np. mun lub marynowanymi. Zamiast szalotki wykorzystaj cebulę czerwoną lub perłową. Gotowe udka z kurczaka w sosie kurkowym serwuj z posiekanym szczypiorkiem.