Udka z kurczaka z grzybami leśnymi w sosie | Przepisy.pl pixel

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

591 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

809 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytego i osuszonego kurczaka oprósz przyprawą, obsmaż w garnku na złoty kolor. Udka odłóż na chwilę na bok.

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - Krok 1

Krok 2

W tym samym garnku podsmaż pokrojone w plastry grzyby i cebulę.

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj kurczaka, a całość zalej 200 ml zimnej wody. Aby danie nabrało pełnego smaku dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i posiekany czosnek. Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut.

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - Krok 3

Krok 4

Powstały sos zapraw śmietaną i gotuj jeszcze kolejne 5 minut, na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki.

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Udka z kurczaka możesz zastąpić piersią z kurczaka.

85

Opinie o przepisie

  • Basia

    Basia , 24.04.2022

    Te udka tylko 25 min. gotować? Wystarczy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bogusia Urbaniak

    Bogusia Urbaniak , 15.09.2019

    dziś zrobiłam i mam nadzieję że będą smakować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Łachut

    Irena Łachut , 27.02.2016

    Danusiu to kiedy mogę wpaść na te udka? :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kowalski

    Stanisław Kowalski , 27.02.2016

    a trujaki??/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Cygan

    Wojciech Cygan , 27.02.2016

    To jest bardzo dobre, tylko bez tego rakotwórczego Knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Czaplicka

    Halina Czaplicka , 27.02.2016

    Ale ślina leci ,aż się głodna zrobiłam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edmund Piotr Murawski

    Edmund Piotr Murawski , 27.02.2016

    Aż ślinka leci.. Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Rzeszewski

    Wojciech Rzeszewski , 27.02.2016

    Lubię łódka po góralski kasza i grzyby wiadomo ze z lasu przekropione śliwowicą. Tobi bierz się do roboty .Potrawki gawiedzi ci w smak . Tobi co robi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Wilkiel

    Józef Wilkiel , 27.02.2016

    Chyba trzeba wypróbować wyglądają na mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kiczek

    Marta Kiczek , 27.02.2016

    Mniammniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Niewiadomska

    Grażyna Niewiadomska , 27.02.2016

    Wolę kaczkę długo pieczoną na rożnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Przybyła

    Halina Przybyła , 27.02.2016

    Smacznie wygląda to danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Rzepecka

    Janina Rzepecka , 27.02.2016

    w którym lesie te grzyby?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Waśkiewicz

    Wiesława Waśkiewicz , 27.02.2016

    Wygląda pysznie. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawomir Kuchta

    Slawomir Kuchta , 27.02.2016

    Z grzybami to dla teściowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Witwicki

    Bogusław Witwicki , 27.02.2016

    Udka z Podchala, grzyby z kąd??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jo Ker

    Jo Ker , 27.02.2016

    So lecker wie Ihr! Hihi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Gradys

    Halina Gradys , 27.02.2016

    napewno smakuje, ale ja nie jadam drobiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Olszewski

    Krzysztof Olszewski , 27.02.2016

    Wspaniale wyglądają, pewnie też tak smakuja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislaw Grzyb

    Zdzislaw Grzyb , 27.02.2016

    ,,GRZYB'' jest dobry! pasuje nawet do wódeczki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romualda Milcz

    Romualda Milcz , 27.02.2016

    udka super,grzyby b dobre i do tego kasza gryczana ! Rarytas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Garwol Zawadzka

    Bogumiła Garwol Zawadzka , 27.02.2016

    Myślę że dobre ale ja osobiście nie dodaję żadnych sztucznych przypraw z torebek,jarzynek ,rosołków-robię ze swoich warzyw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kucharski

    Adam Kucharski , 27.02.2016

    A kurier do tych udek jakiś jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czeslawa Pospieszna

    Czeslawa Pospieszna , 27.02.2016

    To kiedy na ten obiad można przyjechać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Brodaty

    Michał Brodaty , 27.02.2016

    Po pierwsze na zdjęciu są PODUDZIA kurczaka nie uda.trochę wiedzy o gotowaniu nie zaszkodzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Joanna Dalbiak

    Katarzyna Joanna Dalbiak , 27.02.2016

    Pychota , często takie robię , grzybki sama jesienią zbieram w lesie ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Mościńska-Michałkowicz

    Marianna Mościńska-Michałkowicz , 27.02.2016

    No to smacznego Anno wiesz doskonale że to są tzw.pałki czyli nie udka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Pardyka

    Maria Pardyka , 27.02.2016

    ale wolę udka kurczaka z pieczarkami, a grzyby leśne duszone w śmietanie jako samoistne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Adamowska

    Edyta Adamowska , 27.02.2016

    Bardzo dobre!Zrob to wpadne na obiad.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami

Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami – to danie, które jest odpowiednie zarówno na codzienny obiad, jak i uroczystą kolację. Mięso drobiowe duszone jest w bulionie wraz z grzybami, z dodatkiem przypraw. Przed przyrządzeniem potrawy, dobrze jest najpierw umyte i osuszone udka skropić sokiem z cytryny (dzięki temu mięso będzie bardziej kruche). Kurczaka podsmaż na małym ogniu, uważając żeby go nie przypalić. Jeśli nie masz świeżych grzybów, użyj suszonych. Najpierw je namocz, a potem w tej samej wodzie ugotuj. Pamiętaj, żeby powstałego wywaru nie wylewać, gdyż sprawdzi się idealnie w dalszej części gotowania. Grzyby pokrój w paski. Dodaj do nich posiekany tymianek (może być suszony). Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami podawaj na przykład z kaszą gryczaną, z podsmażanymi ćwiartkami ziemniaków lub z ryżem. Jako dodatek warzywny pasują duszone warzywa (m.in. brokuł, kalafior, marchewka) lub sałatka z kapusty pekińskiej. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na przyrządzenie kurczaka.