Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami
łatwe
827 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytego i osuszonego kurczaka oprósz przyprawą, obsmaż w garnku na złoty kolor. Udka odłóż na chwilę na bok.

Krok 2
W tym samym garnku podsmaż pokrojone w plastry grzyby i cebulę.

Krok 3
Do garnka dodaj kurczaka, a całość zalej 200 ml zimnej wody. Aby danie nabrało pełnego smaku dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i posiekany czosnek. Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut.

Krok 4
Powstały sos zapraw śmietaną i gotuj jeszcze kolejne 5 minut, na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki.


Dobra rada:
Udka z kurczaka możesz zastąpić piersią z kurczaka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami
Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami to danie na wiele okazji. Mięso drobiowe duszone jest w bulionie wraz z grzybami, z dodatkiem przypraw. Przed przyrządzeniem potrawy, dobrze jest najpierw umyte i osuszone udka skropić sokiem z cytryny (dzięki temu mięso będzie bardziej kruche). Powodzenia!
Dla kogo?
Jeżeli lubisz ciekawe połączenia smaków, to udka z kurczaka z grzybami leśnym są właśnie dla Ciebie. Dodatkowo przygotowanie tego dania zajmuje niecałą godzinę, więc nawet nie zdążysz zmęczyć się w kuchni. Nie czekaj i już teraz przekonaj się, jak smakują udka w sosie grzybowym.
Na jaką okazję?
Większa uroczystość, imieniny, codzienny obiad - udka z kurczaka w sosie grzybowym zawsze wypadają tak samo dobrze. Serwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego. Niech udka z grzybami na stałe dołączą do Twojego menu.
Czy wiesz, że?
Kurczaka podsmaż na małym ogniu, uważając, żeby go nie przypalić. Jeśli nie masz świeżych grzybów, użyj suszonych. Najpierw je namocz, a potem w tej samej wodzie ugotuj. Pamiętaj, żeby powstałego wywaru nie wylewać, ponieważ kurczak duszony z grzybami leśnymi zyska na tym dodatku.
Dla urozmaicenia:
Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami podawaj na przykład z kaszą gryczaną, z podsmażanymi ćwiartkami ziemniaków lub z ryżem. Jako dodatek warzywny pasują duszone warzywa (m.in. brokuł, kalafior, marchewka) lub sałatka z kapusty pekińskiej. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na pałki z kurczaka w sosie grzybowym.



































