Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami
łatwe
821 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
400 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytego i osuszonego kurczaka oprósz przyprawą, obsmaż w garnku na złoty kolor. Udka odłóż na chwilę na bok.

Krok 2
W tym samym garnku podsmaż pokrojone w plastry grzyby i cebulę.

Krok 3
Do garnka dodaj kurczaka, a całość zalej 200 ml zimnej wody. Aby danie nabrało pełnego smaku dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i posiekany czosnek. Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut.

Krok 4
Powstały sos zapraw śmietaną i gotuj jeszcze kolejne 5 minut, na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki.


Dobra rada:
Udka z kurczaka możesz zastąpić piersią z kurczaka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami
Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami to danie na wiele okazji. Mięso drobiowe duszone jest w bulionie wraz z grzybami, z dodatkiem przypraw. Przed przyrządzeniem potrawy, dobrze jest najpierw umyte i osuszone udka skropić sokiem z cytryny (dzięki temu mięso będzie bardziej kruche). Powodzenia!
Dla kogo?
Jeżeli lubisz ciekawe połączenia smaków, to udka z kurczaka z grzybami leśnym są właśnie dla Ciebie. Dodatkowo przygotowanie tego dania zajmuje niecałą godzinę, więc nawet nie zdążysz zmęczyć się w kuchni. Nie czekaj i już teraz przekonaj się, jak smakują udka w sosie grzybowym.
Na jaką okazję?
Większa uroczystość, imieniny, codzienny obiad - udka z kurczaka w sosie grzybowym zawsze wypadają tak samo dobrze. Serwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego. Niech udka z grzybami na stałe dołączą do Twojego menu.
Czy wiesz, że?
Kurczaka podsmaż na małym ogniu, uważając, żeby go nie przypalić. Jeśli nie masz świeżych grzybów, użyj suszonych. Najpierw je namocz, a potem w tej samej wodzie ugotuj. Pamiętaj, żeby powstałego wywaru nie wylewać, ponieważ kurczak duszony z grzybami leśnymi zyska na tym dodatku.
Dla urozmaicenia:
Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami podawaj na przykład z kaszą gryczaną, z podsmażanymi ćwiartkami ziemniaków lub z ryżem. Jako dodatek warzywny pasują duszone warzywa (m.in. brokuł, kalafior, marchewka) lub sałatka z kapusty pekińskiej. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na pałki z kurczaka w sosie grzybowym.