
Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte mięso pokroić w paski o szerokości 3 cm i godzinę moczyć w lekko osolonym mleku.
Krok 2
Mięso osaczyć, na środku każdego paska zrobić podłużne nacięcie, przeciągnąć przez nie jeden koniec, formując faworki.
Krok 3
Każdy faworek posypać przyprawą, zanurzyć w rozkłóconym jajku, a następnie w otrębach.
Krok 4
Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 5
Osaczyć na papierowym ręczniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































