Jajka w sosie słodko-kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka w sosie słodko-kwaśnym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej. Ugotować na twardo jajka . Podgrzać sos słodko-kwaśny.

Krok 2

Ugotować jajka na twardo .Obrać jajka ze skorupek - delikatnie natłuścić olejem i posypać przyprawą z płatków chili lub kolorowym pieprzem.

Krok 3

Podawać układając jajka w sosie ( po 1,5 - jedno całe i połówka ) . Posypywać szczypiorem . W osobnej miseczce podać ryż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej