Jajka w sosie słodko-kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka w sosie słodko-kwaśnym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej. Ugotować na twardo jajka . Podgrzać sos słodko-kwaśny.

Krok 2

Ugotować jajka na twardo .Obrać jajka ze skorupek - delikatnie natłuścić olejem i posypać przyprawą z płatków chili lub kolorowym pieprzem.

Krok 3

Podawać układając jajka w sosie ( po 1,5 - jedno całe i połówka ) . Posypywać szczypiorem . W osobnej miseczce podać ryż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej