Ryż słodko-ostry z mango i kokosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż i ostudź go. Dojrzałe mango pokrój w kostkę i następnie połowę zmieszaj z przyprawą masala.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 1

Krok 2

Na oleju, ciągle mieszając, podsmaż gorczycę, soczewicę, chilli i listki curry. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodaj orzeszki ziemne i jeszcze smaż przez chwilę.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 2

Krok 3

Następnie dorzuć resztę pokrojonego na kawałki mango, wiórki kokosowe i owoce odsączone z soku.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 3

Krok 4

Sos słodko-kwaśny Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 4

Krok 5

Gdy owoce się podgotują, dodaj przyprawę garam masala oraz sos słodko-kwaśny. Gotuj kilka minut, żeby połączyły się smaki. Dodaj do ryżu, kiedy sos trochę się ochłodzi wymieszaj. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Pati Kapala

    Pati Kapala , 20.06.2016

    Weronika Kapala

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż słodko-ostry z mango i kokosemRyż słodko-ostry z mango i kokosem

Ugotuj ryż i ostudź go. Dojrzałe mango pokrój w kostkę i następnie połowę zmieszaj z przyprawą masala.