Ryż słodko-ostry z mango i kokosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż i ostudź go. Dojrzałe mango pokrój w kostkę i następnie połowę zmieszaj z przyprawą masala.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 1

Krok 2

Na oleju, ciągle mieszając, podsmaż gorczycę, soczewicę, chilli i listki curry. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodaj orzeszki ziemne i jeszcze smaż przez chwilę.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 2

Krok 3

Następnie dorzuć resztę pokrojonego na kawałki mango, wiórki kokosowe i owoce odsączone z soku.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 3

Krok 4

Sos słodko-kwaśny Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 4

Krok 5

Gdy owoce się podgotują, dodaj przyprawę garam masala oraz sos słodko-kwaśny. Gotuj kilka minut, żeby połączyły się smaki. Dodaj do ryżu, kiedy sos trochę się ochłodzi wymieszaj. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Pati Kapala

    Pati Kapala , 20.06.2016

    Weronika Kapala

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż słodko-ostry z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej