Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
4 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż i ostudź go. Dojrzałe mango pokrój w kostkę i następnie połowę zmieszaj z przyprawą masala.
Krok 2
Na oleju, ciągle mieszając, podsmaż gorczycę, soczewicę, chilli i listki curry. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodaj orzeszki ziemne i jeszcze smaż przez chwilę.
Krok 3
Następnie dorzuć resztę pokrojonego na kawałki mango, wiórki kokosowe i owoce odsączone z soku.
Krok 4
Sos słodko-kwaśny Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.
Krok 5
Gdy owoce się podgotują, dodaj przyprawę garam masala oraz sos słodko-kwaśny. Gotuj kilka minut, żeby połączyły się smaki. Dodaj do ryżu, kiedy sos trochę się ochłodzi wymieszaj. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej