Ryż po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1023 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż włóż do zimnej wody i mocz (powinien tam zostać przez godzinę).

Ryż po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Pomidory i cebulę umyj. Cebulę i czosnek obierz ze skórek, a pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórek.

Ryż po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Cebulę, czosnek i pomidory zmiksuj, tak aby powstała jednolita masa, bez grudek.

Ryż po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Ryż po godzinie moczenia odcedź i podsmaż na patelni z olejem, Ryż powinien uzyskać złocisty kolor.

Ryż po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

Do złocistego ryżu dodaj masę powstałą z warzyw.

Ryż po meksykańsku - Krok 5

Krok 6

Rozmieszaj Fix Kurczak po meksykańsku Knorr w 300 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Duś, aż ryż wchłonie wodę.

Ryż po meksykańsku - Krok 6

Krok 7

W międzyczasie odcedź fasolę i kukurydzę. Pokrój paprykę i mięso, dodaj do ryżu z sosem. Ryż po meksykańsku dopraw do smaku pieprzem, szczypiorkiem. Gotuj przez 15 minut.

Ryż po meksykańsku - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Anna Seta

    Anna Seta , 17.09.2020

    Bardzo dobre smak i wygląd podobny do Burito

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 29.03.2020

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż po meksykańskuRyż po meksykańsku

Kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z fasolą, kukurydzą i ostrym smakiem. Wszystkie te trzy elementy łączy przepis na ryż po meksykańsku inspirowany tradycyjnym chilli con carne. To kolorowe i smaczne danie przygotujesz szybko i będziesz do niego często wracać. Tym bardziej, że jest niezwykle treściwe i niewielka nawet porcja da ci energię na resztę dnia. Warzywa strączkowe są bardzo często wykorzystywane do przygotowania wielu dań sztandarowych w kuchni meksykańskiej. Wszystkie bez większych problemów dostaniesz w każdym sklepie spożywczym – potrzebne są kukurydza, fasola biała, fasola czerwona, groszek. Do tego koniecznie papryka czerwona słodka i papryka chili. W naszym przepisie krok po kroku tłumaczymy, jak wykonać wspaniałą potrawę idealną na obiad w środku tygodnia, kolację czy też jako wypełnienie lunch boxu na następny dzień w pracy.