
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
20 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
3 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż włóż do zimnej wody i mocz (powinien tam zostać przez godzinę).

Krok 2
Pomidory i cebulę umyj. Cebulę i czosnek obierz ze skórek, a pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórek.

Krok 3
Cebulę, czosnek i pomidory zmiksuj, tak aby powstała jednolita masa, bez grudek.

Krok 4
Ryż po godzinie moczenia odcedź i podsmaż na patelni z olejem, Ryż powinien uzyskać złocisty kolor.

Krok 5
Do złocistego ryżu dodaj masę powstałą z warzyw.

Krok 6
Rozmieszaj Fix Kurczak po meksykańsku Knorr w 300 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Duś, aż ryż wchłonie wodę.

Krok 7
W międzyczasie odcedź fasolę i kukurydzę. Pokrój paprykę i mięso, dodaj do ryżu z sosem. Ryż po meksykańsku dopraw do smaku pieprzem, szczypiorkiem. Gotuj przez 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż po meksykańsku
Kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z fasolą, kukurydzą i ostrym smakiem. Wszystkie te trzy elementy łączy przepis na ryż po meksykańsku inspirowany tradycyjnym chilli con carne. To kolorowe i smaczne danie przygotujesz szybko i będziesz do niego często wracać. Tym bardziej, że jest niezwykle treściwe i niewielka nawet porcja da ci energię na resztę dnia. Warzywa strączkowe są bardzo często wykorzystywane do przygotowania wielu dań sztandarowych w kuchni meksykańskiej. Wszystkie bez większych problemów dostaniesz w każdym sklepie spożywczym – potrzebne są kukurydza, fasola biała, fasola czerwona, groszek. Do tego koniecznie papryka czerwona słodka i papryka chili. W naszym przepisie krok po kroku tłumaczymy, jak wykonać wspaniałą potrawę idealną na obiad w środku tygodnia, kolację czy też jako wypełnienie lunch boxu na następny dzień w pracy.