Ryż po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

368 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

830 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż włóż do zimnej wody i mocz (powinien tam zostać przez godzinę).

Ryż po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Pomidory i cebulę umyj. Cebulę i czosnek obierz ze skórek, a pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz ze skórek.

Ryż po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Cebulę, czosnek i pomidory zmiksuj, tak aby powstała jednolita masa, bez grudek.

Ryż po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Ryż po godzinie moczenia odcedź i podsmaż na patelni z olejem, Ryż powinien uzyskać złocisty kolor.

Ryż po meksykańsku - Krok 4

Krok 5

Do złocistego ryżu dodaj masę powstałą z warzyw.

Ryż po meksykańsku - Krok 5

Krok 6

Rozmieszaj Fix Kurczak po meksykańsku Knorr w 300 ml zimnej wody i dodaj do ryżu. Duś, aż ryż wchłonie wodę.

Ryż po meksykańsku - Krok 6

Krok 7

W międzyczasie odcedź fasolę i kukurydzę. Pokrój paprykę i mięso, dodaj do ryżu z sosem. Ryż po meksykańsku dopraw do smaku pieprzem, szczypiorkiem. Gotuj przez 15 minut.

Ryż po meksykańsku - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Anna Seta

    Anna Seta , 17.09.2020

    Bardzo dobre smak i wygląd podobny do Burito

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 29.03.2020

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż po meksykańskuRyż po meksykańsku

Kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z fasolą, kukurydzą i ostrym smakiem. Wszystkie te trzy elementy łączy przepis na ryż po meksykańsku inspirowany tradycyjnym chilli con carne. To kolorowe i smaczne danie przygotujesz szybko i będziesz do niego często wracać. Tym bardziej, że jest niezwykle treściwe i niewielka nawet porcja da ci energię na resztę dnia. Warzywa strączkowe są bardzo często wykorzystywane do przygotowania wielu dań sztandarowych w kuchni meksykańskiej. Wszystkie bez większych problemów dostaniesz w każdym sklepie spożywczym – potrzebne są kukurydza, fasola biała, fasola czerwona, groszek. Do tego koniecznie papryka czerwona słodka i papryka chili. W naszym przepisie krok po kroku tłumaczymy, jak wykonać wspaniałą potrawę idealną na obiad w środku tygodnia, kolację czy też jako wypełnienie lunch boxu na następny dzień w pracy.