Ryż to niezwykle popularny dodatek do dań w kuchniach niemal każdego zakątka naszego globu. Nie bez powodu twierdzi się, że stanowi on podstawę wyżywienia aż 1/3 ludności świata! Smaczny, pożywny i niezwykle uniwersalny. Dlaczego jeszcze warto jeść ryż? Na to pytanie z chęcią odpowie nasz żywieniowiec. Zapraszamy!

Co ważne, ryż jest źródłem węglowodanów, które dostarczają nam niezbędnej energii. Ponadto potrawy przyrządzone z ryżu są lekkostrawne i dlatego polecane są w delikatnych przepisach i posiłkach dedykowanych dzieciom. Ryżowe ziarna nie zawierają glutenu, czyli białka, które może stać się przyczyną nietolerancji pokarmowych u niektórych osób.

Rodzajów i gatunków ryżu jest bez liku. Długoziarnisty, krótkoziarnisty, jaśminowy, basmati, arborio, biały czy brązowy – mamy w czym wybierać. Szczególnie cenny dla naszego organizmu jest ten ostatni. Nasionom brązowego ryżu usuwa się jedynie zewnętrzne pokrywy oraz nie poddaje się ich procesowi polerowania. Dzięki temu ziarna zawierają więcej składników mineralnych, witamin, a takie duże ilości błonnika pokarmowego, którego według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinno się spożywać od 20 do 40 g dziennie. 100 g brązowego ryżu (przed ugotowaniem) dostarcza nam aż 8,7 g błonnika, podczas gdy taka sama ilość jego białego odpowiednika zaopatruje ludzki organizm w zaledwie 2,4 g tego składnika.

Pomysły na dania z ryżem możemy dwoić i troić. Można śmiało rzec, że pasuje do wszystkiego. Ryż jest wyśmienity do dań wytrawnych, ostrych oraz tych słodkich. Nasz bohater znakomicie dogaduje się z warzywami, owocami i rozmaitymi sosami. Jest bardzo uniwersalny - śmiało jedz go na śniadanie, obiad czy kolację. Gwarantujemy, że będzie pysznie i bardzo zdrowo!