Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem - przepis | Przepisy.pl pixel

Ryż z jabłkami

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

2

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 litr

3 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

mleko przelać do garnka,dodać ryż(wysypać z woreczków),posłodzić 2 łyżkami cukru,całość wymieszć,zagotować na małym ogniu,aż ryż wchłonie mleko,co jakiś czas mieszać

Krok 2

jabłka umyć,obrać,usunąć gniazdka,zetrzeć na tarce,posłodzić do smaku,posypać 2 łyżeczkami cynamonu

Krok 3

naczynie żaroodporne wwysmarować masłem,posypać bułką tartą,piekarnik nagrzać do 200 stopni

Krok 4

ułożyć warstwe ryżu na to warstwa jabłek,znów ryż ,wierzch posypać łyżka cukru i cynamonem

Krok 5

piec 20 - 30 minut w 180 stopni

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej