
Składniki
3 sztuki
1 litr
3 sztuki
5 sztuk
3 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
mleko przelać do garnka,dodać ryż(wysypać z woreczków),posłodzić 2 łyżkami cukru,całość wymieszć,zagotować na małym ogniu,aż ryż wchłonie mleko,co jakiś czas mieszać
Krok 2
jabłka umyć,obrać,usunąć gniazdka,zetrzeć na tarce,posłodzić do smaku,posypać 2 łyżeczkami cynamonu
Krok 3
naczynie żaroodporne wwysmarować masłem,posypać bułką tartą,piekarnik nagrzać do 200 stopni
Krok 4
ułożyć warstwe ryżu na to warstwa jabłek,znów ryż ,wierzch posypać łyżka cukru i cynamonem
Krok 5
piec 20 - 30 minut w 180 stopni
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej