
Składniki
3 sztuki
1 litr
3 sztuki
5 sztuk
3 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
mleko przelać do garnka,dodać ryż(wysypać z woreczków),posłodzić 2 łyżkami cukru,całość wymieszć,zagotować na małym ogniu,aż ryż wchłonie mleko,co jakiś czas mieszać
Krok 2
jabłka umyć,obrać,usunąć gniazdka,zetrzeć na tarce,posłodzić do smaku,posypać 2 łyżeczkami cynamonu
Krok 3
naczynie żaroodporne wwysmarować masłem,posypać bułką tartą,piekarnik nagrzać do 200 stopni
Krok 4
ułożyć warstwe ryżu na to warstwa jabłek,znów ryż ,wierzch posypać łyżka cukru i cynamonem
Krok 5
piec 20 - 30 minut w 180 stopni
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej