
Składniki
3 sztuki
1 litr
3 sztuki
5 sztuk
3 sztuki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
mleko przelać do garnka,dodać ryż(wysypać z woreczków),posłodzić 2 łyżkami cukru,całość wymieszć,zagotować na małym ogniu,aż ryż wchłonie mleko,co jakiś czas mieszać
Krok 2
jabłka umyć,obrać,usunąć gniazdka,zetrzeć na tarce,posłodzić do smaku,posypać 2 łyżeczkami cynamonu
Krok 3
naczynie żaroodporne wwysmarować masłem,posypać bułką tartą,piekarnik nagrzać do 200 stopni
Krok 4
ułożyć warstwe ryżu na to warstwa jabłek,znów ryż ,wierzch posypać łyżka cukru i cynamonem
Krok 5
piec 20 - 30 minut w 180 stopni
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej