Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem - przepis | Przepisy.pl pixel

Ryż z jabłkami

Autor: Karolina Karolina

ratingratingratingratingrating

2

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 litr

3 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

mleko przelać do garnka,dodać ryż(wysypać z woreczków),posłodzić 2 łyżkami cukru,całość wymieszć,zagotować na małym ogniu,aż ryż wchłonie mleko,co jakiś czas mieszać

Krok 2

jabłka umyć,obrać,usunąć gniazdka,zetrzeć na tarce,posłodzić do smaku,posypać 2 łyżeczkami cynamonu

Krok 3

naczynie żaroodporne wwysmarować masłem,posypać bułką tartą,piekarnik nagrzać do 200 stopni

Krok 4

ułożyć warstwe ryżu na to warstwa jabłek,znów ryż ,wierzch posypać łyżka cukru i cynamonem

Krok 5

piec 20 - 30 minut w 180 stopni

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej