Ryżotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryżotto

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

150 gramów

2 łyżki

0.33 łyżeczki

3 łyżki

0.33 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sitko i przepłucz dokładnie zimną wodą, osącz. Cebulę obierz i posiekaj. Kiełbasę pokrój w kosteczkę. Także w kostkę pokrój pomidora. Kostkę bulionową i Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 3 szklankach gorącej wody.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej, zrumień kiełbasę. Dodaj cebulę i pozwól jej się zeszklić a następnie dosyp ryż i smaż mieszając kilka minut. Wlej bulion, dosyp przyprawę ognistą i duś na małym ogniu, pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn i zmięknie.

Krok 3

Gdy ryż będzie miękki dodaj kukurydzę, groszek, pomidora i koperek, wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dopraw ew. do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco, z ogórkami kiszonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej