
Składniki
1.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
150 gramów
2 łyżki
0.33 łyżeczki
3 łyżki
0.33 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wsyp na sitko i przepłucz dokładnie zimną wodą, osącz. Cebulę obierz i posiekaj. Kiełbasę pokrój w kosteczkę. Także w kostkę pokrój pomidora. Kostkę bulionową i Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 3 szklankach gorącej wody.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej olej, zrumień kiełbasę. Dodaj cebulę i pozwól jej się zeszklić a następnie dosyp ryż i smaż mieszając kilka minut. Wlej bulion, dosyp przyprawę ognistą i duś na małym ogniu, pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn i zmięknie.
Krok 3
Gdy ryż będzie miękki dodaj kukurydzę, groszek, pomidora i koperek, wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dopraw ew. do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco, z ogórkami kiszonymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej






























