Bigos domowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos domowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

heart
67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

20 dekagramów

1 kilogram

2 łyżki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

2 łyżki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.

Krok 2

Kapustę świeżą pokrój, zagotowuj w niewielkiej ilości wody, dodaj kapustę kiszoną i przesmażone wcześniej produkty.

Krok 3

Całość gotuj na wolnym ogniu około 2 godziny, co jakiś czas mieszając i dolewając w razie potrzeby gorącej wody.

Krok 4

Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu i dosól do smaku.

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj i dalej gotuj na wolnym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Można podawać z pieczywem lub puree ziemniaczanym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos domowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej