Bigos z mięsem z łopatki i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bigos

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

4

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

300 gramów

150 gramów

1 sztuka

35 gramów

1 łyżka

1 sztuka

4 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone zalej wodą i mocz przez około 12 godzin. Następnie ugotuj nie zmieniając wody.

Krok 2

Mięso pokrój na kawałki i zagotuj dodając Bulion na włoszczyźnie Knorr, listek laurowy i 4 ziarenka pieprzu. Gotuj aż będzie prawie miękkie.

Krok 3

Opłucz kapustę, odcedź i pokrój. Zalej wodą, zagotuj i gotuj 5 minut. Odcedź. Zalej wywarem z mięsa. Gotuj do miękkości.

Krok 4

Podsmaż na oleju cebulę. Do kapusty dodaj grzyby, podsmażoną cebulę, ugotowane mięso i gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - BigosBigos

Mięsny, dobrze przyprawiony bigos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i litewskiej. Jego podstawę stanowi, oczywiście, kiszona kapusta. W połączeniu z suszonymi grzybami, cebulą, wędzonym boczkiem, mięsem z łopatki, kiełbasą i przyprawami, sprawdza się na wiele okazji. Przygotowanie tej jednogarnkowej potrawy wymaga jednak nieco czasu – zanim zaczniesz robić bigos, pamiętaj, by namoczyć przez kilka godzin grzyby i nie wylewać pozostałej z nich wody, w której należy je następnie gotować. Także mięsny wywar, powstały w wyniku gotowania pokrojonego mięsa w bulionie, należy dodać później do kapusty. Bigos warto doprawić majerankiem, jałowcem oraz kminkiem. Danie dobrze komponuje się również z dodatkiem suszonych śliwek – będzie tak samo smaczne odgrzane na drugi dzień. Całość serwuj posypaną świeżymi ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką lub tymiankiem. Jako dodatek wystarczy kawałek wiejskiego chleba – i pyszny posiłek gotowy. Zobacz, jak przygotować smaczny bigos, wykorzystując nasz przepis!