Bigos z mięsem z łopatki i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bigos

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

4

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

300 gramów

150 gramów

1 sztuka

35 gramów

1 łyżka

1 sztuka

4 ziarna

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone zalej wodą i mocz przez około 12 godzin. Następnie ugotuj nie zmieniając wody.

Krok 2

Mięso pokrój na kawałki i zagotuj dodając Bulion na włoszczyźnie Knorr, listek laurowy i 4 ziarenka pieprzu. Gotuj aż będzie prawie miękkie.

Krok 3

Opłucz kapustę, odcedź i pokrój. Zalej wodą, zagotuj i gotuj 5 minut. Odcedź. Zalej wywarem z mięsa. Gotuj do miękkości.

Krok 4

Podsmaż na oleju cebulę. Do kapusty dodaj grzyby, podsmażoną cebulę, ugotowane mięso i gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BigosBigos

Mięsny, dobrze przyprawiony bigos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i litewskiej. Jego podstawę stanowi, oczywiście, kiszona kapusta. W połączeniu z suszonymi grzybami, cebulą, wędzonym boczkiem, mięsem z łopatki, kiełbasą i przyprawami, sprawdza się na wiele okazji. Przygotowanie tej jednogarnkowej potrawy wymaga jednak nieco czasu – zanim zaczniesz robić bigos, pamiętaj, by namoczyć przez kilka godzin grzyby i nie wylewać pozostałej z nich wody, w której należy je następnie gotować. Także mięsny wywar, powstały w wyniku gotowania pokrojonego mięsa w bulionie, należy dodać później do kapusty. Bigos warto doprawić majerankiem, jałowcem oraz kminkiem. Danie dobrze komponuje się również z dodatkiem suszonych śliwek – będzie tak samo smaczne odgrzane na drugi dzień. Całość serwuj posypaną świeżymi ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką lub tymiankiem. Jako dodatek wystarczy kawałek wiejskiego chleba – i pyszny posiłek gotowy. Zobacz, jak przygotować smaczny bigos, wykorzystując nasz przepis!