
Składniki
1 kilogram
0.5 kilograma
300 gramów
150 gramów
1 sztuka
35 gramów
1 łyżka
1 sztuka
4 ziarna
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone zalej wodą i mocz przez około 12 godzin. Następnie ugotuj nie zmieniając wody.
Krok 2
Mięso pokrój na kawałki i zagotuj dodając Bulion na włoszczyźnie Knorr, listek laurowy i 4 ziarenka pieprzu. Gotuj aż będzie prawie miękkie.
Krok 3
Opłucz kapustę, odcedź i pokrój. Zalej wodą, zagotuj i gotuj 5 minut. Odcedź. Zalej wywarem z mięsa. Gotuj do miękkości.
Krok 4
Podsmaż na oleju cebulę. Do kapusty dodaj grzyby, podsmażoną cebulę, ugotowane mięso i gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos
Mięsny, dobrze przyprawiony bigos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i litewskiej. Jego podstawę stanowi, oczywiście, kiszona kapusta. W połączeniu z suszonymi grzybami, cebulą, wędzonym boczkiem, mięsem z łopatki, kiełbasą i przyprawami, sprawdza się na wiele okazji. Przygotowanie tej jednogarnkowej potrawy wymaga jednak nieco czasu – zanim zaczniesz robić bigos, pamiętaj, by namoczyć przez kilka godzin grzyby i nie wylewać pozostałej z nich wody, w której należy je następnie gotować. Także mięsny wywar, powstały w wyniku gotowania pokrojonego mięsa w bulionie, należy dodać później do kapusty. Bigos warto doprawić majerankiem, jałowcem oraz kminkiem. Danie dobrze komponuje się również z dodatkiem suszonych śliwek – będzie tak samo smaczne odgrzane na drugi dzień. Całość serwuj posypaną świeżymi ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką lub tymiankiem. Jako dodatek wystarczy kawałek wiejskiego chleba – i pyszny posiłek gotowy. Zobacz, jak przygotować smaczny bigos, wykorzystując nasz przepis!


































