Świąteczny bigos z pieczoną szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos świąteczny

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

0.75 kilograma

1 łyżeczka

3 sztuki

5 sztuk

200 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną pokroić, włożyć do garnka.

Krok 2

Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty.

Krok 3

Do garnka dodać również wszystkie przyprawy. Zalać dwoma szklankami wody i zacząć gotować. Dodać również wino. Wymieszać i wszystko gotować ok 3 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos świąteczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos świątecznyBigos świąteczny

Pikantna, delikatnie kwaśna kapusta oraz kawałki soczystej pieczonej szynki stanowią główne składniki popularnego bigosu. To jednogarnkowe danie, które można łatwo odgrzać, sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym. Przyprawione m.in. pieprzem, zielem angielskim i czosnkiem bigos jest dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Serwuje się je zazwyczaj z kawałkiem wiejskiego chleba, bagietką lub ciemnym, razowym pieczywem. Dobrą propozycją jest też podanie go z ziemniaczanym purée lub pieczonymi talarkami z ziemniaków. Przed zaserwowaniem potrawy, warto posypać ją świeżymi ziołami – natką pietruszki lub koprem. Będzie również świetnie komponowała się ze startym oscypkiem. Bigos świąteczny urozmaicisz suszonymi grzybami, śliwkami, pieczarkami lub boczkiem. Ta potrawa może też pełnić rolę nadzienia, np. do serwowanych na ciepło wypieków z ciasta francuskiego. Przed zapieczeniem posyp ciasto kminkiem lub czarnuszką. Przyrządź smaczne danie z kapusty oraz mięsa według przepisu i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.