Przedstawiamy trzy nowe przepisy na dania świąteczne oraz tradycyjną stylizację stołu bożonarodzeniowego. Domowe paszteciki z kapustą i grzybami smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym, a robi się je znacznie szybciej niż uszka. Oczywiście bez pierogów nie ma świąt. Jeśli jednak masz już kilka dań z kapustą, to pierogi z kaszą jęczmienną i serem będą ciekawą alternatywą wegetariańską na wigilię. A na rozgrzewkę, na pierwszy lub drugi dzień świąt polecamy bigos z białej kapusty na winie.
Poświęć również chwilę na nakrycie świątecznego stołu. Taka dekoracja jest bardzo prosta do przygotowania. Składa się z rzeczy, które większość osób posiada w domu. Prace zacznij od uprasowania białego obrusu, który jest podstawą tej stylizacji. Przygotuj kilka gałązek świerku, jeśli masz żywą choinkę oraz pomyśl o dodatkowych świątecznych akcentach, które wkomponują się między półmiskami - jabłuszka choinkowe, jemioła, słomiane ozdoby i małe bombki. Dostojnie będzie się prezentować sztuczna lub naturalna girlanda ułożona środkiem stołu. Dodaj świeczki, lampki choinkowe na baterie lub łańcuch choinkowy, a efekt będzie jeszcze lepszy.
To może być ostateczna dekoracja lub punkt wyjścia do dalszego ozdabiania. Jeśli posiadasz białe naczynia i stylizacja z białym obrusem jest dla ciebie zbyt minimalistyczna na święta Bożego Narodzenia, to pomyśl nad dodaniem akcentu kolorystycznego. To może być bieżnik w kontrastowym kolorze, podkładki pod talerze, serwetki, świeczki lub element zastawy. Kolory bożonarodzeniowe to przede wszystkim ciemna zieleń oraz czerwień, wino, bordo. Nie trzeba się jednak ograniczać do tych barw, równie ciekawie mogą się na stole prezentować nasycone odcienie fioletu oraz granat.
Dodatkowym elementem ozdobnym może być serwetka na każdym talerzu. Zieloną możesz złożyć na kształt choinki, białą przewiązać kontrastową wstążeczką, na czerwonej ułożyć sztućce. Baw się dekoracjami, aby Twój stół był wyjątkowy i niepowtarzalny.
Nasze inspiracyjne przepisy na święta:
1. Paszteciki bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
2. Zobacz nasz przepis na bigos z białej kapusty, który świetnie sprawdzi się na pierwszy i drugi dzień świąt. To idealny dodatek do świątecznego obiadu
3. Przekonaj się, że farsz do pierogów na święta to nie musi być tylko kapusta z grzybami. Przygotuj też porcję pierogów z kaszą jęczmienną i serem.
Więcej inspiracji na świąteczne dania znajdziesz tutaj.