Paszteciki wigilijne z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Paszteciki wigilijne z grzybami

z kapustą kiszoną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

636 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

746 osób wydrukowało

Pobierz pdf

731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 łyżki

2 sztuki

5 ziaren

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Dodaj po jednej kostce Bulionu grzybowego Knorr i Bulionu na włoszczyźnie Knorr oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Krok 2

Kminek posiekaj z masłem dokładnie nożem. Dodaj do kapusty. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, do czasu, gdy kapusta stanie się miękka.

Krok 3

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż.

Krok 4

Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz majerankiem. Dodaj także pieprz, jeśli zachodzi taka potrzeba. W przypadku, gdy farsz jest bardzo wilgotny, dodaj niewielką ilość bułki tartej.

Krok 5

Rozsyp na stole trochę mąki. Wyłóż rozmrożone ciasto francuskie i za pomocą wałka rozciągnij je na cienki placek.

Krok 6

Przełóż zimny farsz na ciasto i zroluj w kształtny walec. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem i posyp suszonymi przyprawami, np. kminkiem.

Krok 7

Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Gdy rolada ostygnie, pokrój ją na mniejsze kawałki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe paszteciki podawaj z czerwonym barszczem bądź klarowną zupą grzybową.

3

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    pychotka polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Napierała

    Przemysław Napierała , 09.02.2016

    Przecież jest napisane paszteciki grzybowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 24.01.2016

    Jakaś pomyłka w przepisie mówią o roladzie a na zdjęciu są jakieś bułeczki (bardziej podobne do pasztecików niż do rolady !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki wigilijne z grzybamiPaszteciki wigilijne z grzybami

Podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia jesteśmy w stanie wypełnić cały dom niezrównanymi aromatami. Przyprawy korzenne są zapowiedzią pysznego deseru, z kolei zapach leśnych grzybów sprawia, że wprost nie można doczekać się wytrawnych smakołyków.Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami są doskonałym wstępem do świątecznego ucztowania.

Dla kogo?

Z pasztecikami na wigilię z grzybami powinny zapoznać się osoby, którym zależy na efektownej przystawce. Skutecznie rozbudzi apetyt wszystkich zebranych przy stole!

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje, przepis na paszteciki na wigilię będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu. Bardzo dobrze smakują na zimno, więc bez obaw można ułożyć je na półmiskach w czasie uroczystych przyjęć.

Czy wiesz, że?

Przygotowanie grzybowych pasztecików wigilijnych z użyciem ciasta francuskiego znacznie skróci czas spędzony w kuchni, lecz równie dobrze smakują z ciastem drożdżowym.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia farszu polecamy prawdziwki, ale nadają się także podgrzybki. Jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem ich w sklepach, możecie wykorzystać pieczarki.