Paszteciki wigilijne z grzybami
z kapustą kiszoną
średnie
892 osoby zapisały
Składniki
100 gramów
1 sztuka
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
0.5 kilograma
1 sztuka
0.5 łyżki
2 sztuki
5 ziaren
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Dodaj po jednej kostce Bulionu grzybowego Knorr i Bulionu na włoszczyźnie Knorr oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 2
Kminek posiekaj z masłem dokładnie nożem. Dodaj do kapusty. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, do czasu, gdy kapusta stanie się miękka.
Krok 3
Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż.
Krok 4
Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz majerankiem. Dodaj także pieprz, jeśli zachodzi taka potrzeba. W przypadku, gdy farsz jest bardzo wilgotny, dodaj niewielką ilość bułki tartej.
Krok 5
Rozsyp na stole trochę mąki. Wyłóż rozmrożone ciasto francuskie i za pomocą wałka rozciągnij je na cienki placek.
Krok 6
Przełóż zimny farsz na ciasto i zroluj w kształtny walec. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem i posyp suszonymi przyprawami, np. kminkiem.
Krok 7
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Gdy rolada ostygnie, pokrój ją na mniejsze kawałki.
Dobra rada:
Gotowe paszteciki podawaj z czerwonym barszczem bądź klarowną zupą grzybową.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejInne przepisy
Paszteciki wigilijne z grzybami
Podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia jesteśmy w stanie wypełnić cały dom niezrównanymi aromatami. Przyprawy korzenne są zapowiedzią pysznego deseru, z kolei zapach leśnych grzybów sprawia, że wprost nie można doczekać się wytrawnych smakołyków.Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami są doskonałym wstępem do świątecznego ucztowania.
Dla kogo?
Z pasztecikami na wigilię z grzybami powinny zapoznać się osoby, którym zależy na efektownej przystawce. Skutecznie rozbudzi apetyt wszystkich zebranych przy stole!
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa wskazuje, przepis na paszteciki na wigilię będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu. Bardzo dobrze smakują na zimno, więc bez obaw można ułożyć je na półmiskach w czasie uroczystych przyjęć.
Czy wiesz, że?
Przygotowanie grzybowych pasztecików wigilijnych z użyciem ciasta francuskiego znacznie skróci czas spędzony w kuchni, lecz równie dobrze smakują z ciastem drożdżowym.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia farszu polecamy prawdziwki, ale nadają się także podgrzybki. Jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem ich w sklepach, możecie wykorzystać pieczarki.