Paszteciki wigilijne z grzybami i kapustą - przepis | Przepisy.pl pixel

Paszteciki wigilijne z grzybami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

689 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

939 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1071 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby rozdrobnij i włóż do garnka razem z kapustą, zalej 1 l wody, dodaj po jednej kostce bulionu grzybowego i bulionu warzywnego Knorr oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość gotuj powoli na wolnym ogniu przez 1 godzinę, do czasu, gdy kapusta stanie się miękka.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr, majerankiem i pieprzem.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 3

Krok 4

Na stolnicy za pomocą wałka rozwałkuj ciasto francuskie. Przełóż zimny farsz na ciasto i zroluj w kształtny walec.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 4

Krok 5

Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem i posyp suszonymi przyprawami, np. kminkiem. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 20-30 minut. Gdy rolada ostygnie, pokrój ją na mniejsze kawałki.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe paszteciki podawaj z czerwonym barszczem bądź klarowną zupą grzybową.

4

Opinie o przepisie

  • Klaudia Mika

    Klaudia Mika , 14.12.2021

    TAK . Jeśli świąteczne to ja swoje ulepszam dodatkiem mięsa z karpia . Gotuję karpia jak na - karpia w galarecie ( dzięki czemu zyskuję dodatkowo mocniejszy wywar do zalewy ) . Do tego przepisu w kroku 3 dodaję na sam koniec mięso z karpia , uprzednio ugotowane i pozbawione ości . Polecam paszteciki są prze...prze....przepyszne !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    pychotka polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Napierała

    Przemysław Napierała , 09.02.2016

    Przecież jest napisane paszteciki grzybowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 24.01.2016

    Jakaś pomyłka w przepisie mówią o roladzie a na zdjęciu są jakieś bułeczki (bardziej podobne do pasztecików niż do rolady !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki wigilijne z grzybamiPaszteciki wigilijne z grzybami

Podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia jesteśmy w stanie wypełnić cały dom niezrównanymi aromatami. Przyprawy korzenne są zapowiedzią pysznego deseru, z kolei zapach leśnych grzybów sprawia, że wprost nie można doczekać się wytrawnych smakołyków.Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami są doskonałym wstępem do świątecznego ucztowania.

Dla kogo?

Z pasztecikami na wigilię z grzybami powinny zapoznać się osoby, którym zależy na efektownej przystawce. Skutecznie rozbudzi apetyt wszystkich zebranych przy stole!

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje, przepis na paszteciki na wigilię będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu. Bardzo dobrze smakują na zimno, więc bez obaw można ułożyć je na półmiskach w czasie uroczystych przyjęć.

Czy wiesz, że?

Przygotowanie grzybowych pasztecików wigilijnych z użyciem ciasta francuskiego znacznie skróci czas spędzony w kuchni, lecz równie dobrze smakują z ciastem drożdżowym.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia farszu polecamy prawdziwki, ale nadają się także podgrzybki. Jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem ich w sklepach, możecie wykorzystać pieczarki.