Paszteciki wigilijne z grzybami i kapustą - przepis | Przepisy.pl pixel

Paszteciki wigilijne z grzybami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

694 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

964 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby rozdrobnij i włóż do garnka razem z kapustą, zalej 1 l wody, dodaj po jednej kostce bulionu grzybowego i bulionu warzywnego Knorr oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość gotuj powoli na wolnym ogniu przez 1 godzinę, do czasu, gdy kapusta stanie się miękka.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr, majerankiem i pieprzem.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 3

Krok 4

Na stolnicy za pomocą wałka rozwałkuj ciasto francuskie. Przełóż zimny farsz na ciasto i zroluj w kształtny walec.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 4

Krok 5

Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem i posyp suszonymi przyprawami, np. kminkiem. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 20-30 minut. Gdy rolada ostygnie, pokrój ją na mniejsze kawałki.

Paszteciki wigilijne z grzybami - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Adrian

    Adrian , 15.12.2022

    TAK… przepis świetny, przy drugim podejściu do tego przepisu zmodyfikowałem dwie kwestie. Ciasto francuskie zamieniłem na delikatniejsze ciasto drożdżowe, a zamiast grzybów mrożonych użyłem suszonych, które moczyły się przez noc. Zarówno oryginalny przepis jak i po lekkiej modyfikacji sztos.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 15.12.2022

    Tak. Takie ekspresowe paszteciki sprawdzą się na Świąteczny stół jako dodatek do barszczu. Robiłam je wielokrotnie i za każdym razem wychodzą pyszne. Do swojej wersji pasztecików dodaję suszonej cebulki .Z ciasta za pomocą foremek wycinam np gwiazdki, choinki ,napełniam farszem i piekę. Warto posypać wierzch czarnuszką ,makiem ,sezamem lub ziołami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Mika

    Klaudia Mika , 14.12.2021

    TAK . Jeśli świąteczne to ja swoje ulepszam dodatkiem mięsa z karpia . Gotuję karpia jak na - karpia w galarecie ( dzięki czemu zyskuję dodatkowo mocniejszy wywar do zalewy ) . Do tego przepisu w kroku 3 dodaję na sam koniec mięso z karpia , uprzednio ugotowane i pozbawione ości . Polecam paszteciki są prze...prze....przepyszne !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    pychotka polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Napierała

    Przemysław Napierała , 09.02.2016

    Przecież jest napisane paszteciki grzybowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ella Bella Woss

    Ella Bella Woss , 24.01.2016

    Jakaś pomyłka w przepisie mówią o roladzie a na zdjęciu są jakieś bułeczki (bardziej podobne do pasztecików niż do rolady !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki wigilijne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki wigilijne z grzybamiPaszteciki wigilijne z grzybami

Wigilijne paszteciki z kapustą

Świąteczny czas przynosi ze sobą mnóstwo wyjątkowych smakołyków. Przyprawy korzenne często są zapowiedzią pysznego deseru, z kolei zapach leśnych grzybów sprawia, że wprost nie możemy doczekać się wytrawnych smakołyków. Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami są nieodłącznym elementem świątecznego ucztowania. Można je jeść samodzielnie, jako formę smacznej przystawki oraz z dodatkiem barszczu czerwonego, z którym komponują się naprawdę wyśmienicie. Wypróbuj nasz przepis na paszteciki z kapustą i grzybami z ciasta francuskiego.

Dla kogo?

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami smakują naprawdę znakomicie. Przypadną do gustu miłośnikom tradycyjnej kuchni i wyrazistych smaków, takich jak kwaśna kiszona kapusta czy charakterystyczny kminek. Jedno jest pewne! Paszteciki z kapustą skutecznie rozbudzą apetyt gości zebranych przy stole!

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje przepis na paszteciki z kapustą i grzybami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu. Paszteciki z kapustą bardzo dobrze smakują na zimno, więc bez obaw można ułożyć je na półmiskach w czasie uroczystych przyjęć. Można je podawać także w wersji na ciepło z dodatkiem aromatycznego, świątecznego barszczu z czerwonych buraków.

Czy wiesz, że?

Jeśli wybierzesz przepis na paszteciki z kapustą kiszoną na gotowym cieście francuskim, znacznie skrócisz czas, który trzeba byłoby spędzić w kuchni, przygotowując własne ciasto francuskie lub drożdżowe.

Dla urozmaicenia:

Paszteciki z grzybami i kapustą będą smakować idealnie, jeśli do farszu dodasz prawdziwki. Żeby podkręcić smak, nie zapomnij dodać kminku! Nie przesadź jednak z jego ilością, bo może szybko zdominować smak potrawy.